Politika

Simetriska atbilde: Maskava pieprasa samazināt ASV diplomātu skaitu Krievijā

© Sputnik / Maxim Blinov / Pāriet pie mediju bankasKrievijas Ārlietu ministrija
Krievijas Ārlietu ministrija - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Ārlietu ministrija publicēja paziņojumu sakarā ar ASV kongresa apstiprināto likumprojektu, kas paredz jaunas sankcijas pret Krieviju. Krievijas ĀM uzskata, ka dokumenta pieņemšana ir kārtējā rupjā pret Krieviju vērstā akcija.

RĪGA, 29. jūlijs — Sputnik. Krievijas Ārlietu ministrija vērsusies pie Vašingtonas ar ierosinājumu samazināt amerikāņu diplomātu skaitu Krievijā.

"Iesakām ASV līdz šī gada 1. septembrim samazināt diplomātisko un tehnisko darbinieku skaitu, kuri strādā ASV vēstniecībā Maskavā, ģenerālkonsulātos Sanktpēterburgā, Jekaterinburgā un Vladivostokā, līdz tas precīzi atbildīs ASV strādājošo Krievijas diplomātu un tehniskā personāla skaitam. Tas nozīmē, ka ASV diplomātiskajās un konsulārajās iestādēs Krievijas Federācijā nodarbinātā personāla skaits tiek samazināts līdz 455 cilvēkiem," — teikts Krievijas ĀM paziņojumā.

Ārlietu ministrija uzsvēra, ka ASV varasiestāžu jaunu vienpusēju darbību gadījumā ar mērķi samazināt Krievijas diplomātu skaitu ASV, sekos simetriska atbilde.

Города мира. Вашингтон - Sputnik Latvija
Politika
Baltajā namā paziņoja Krievijas diplomātiskā īpašuma atgriešanas nosacījumus

Turklāt no 1. augusta ASV vēstniecība zaudē tiesības izmantot vasarnīcu, kas atrodas Serebranij Borā un noliktavas Dorožnij ielā Maskavā. Krievija patur tiesības spert arī citus soļus, kas varētu skart ASV intereses, uzsvēra diplomāti.

"ASV tiek pieņemti lēmumi par nelikumīgām sankcijām pret Krievijas Federāciju, tiek konfiscēts Krievijas diplomātiskais īpašums, kas noformēts juridiski saistošos divpusējos dokumentos, no valsts tiek izraidīti Krievijas diplomāti. Tas acīmredzami pārkāpj Vīnes konvenciju par diplomātiskajām attiecībām un pieņemto diplomātisko praksi," — paskaidroja resors.

"Neskatoties uz Vašingtonas pastāvīgajiem uzbrukumiem, mēs izturējāmies un izturamies atbildīgi un ieturēti, līdz šim neesam atbildējuši uz acīmredzamajām provokācijām," — atgādināja Krievijas ĀM.

Ārlietu ministrijas paziņojums publicēts, ņemot vērā ASV Kongresa apstiprināto likumprojektu par jauniem ierobežojošajiem pasākumiem pret Krieviju, Irānu un KTDR, ko iepriekš apstiprināja Pārstāvju palāta. Patlaban likums jāparaksta ASV prezidentam Donaldam Trampam. Baltā nama vadītājs var noteikt veto, taču tā pārvarēšanai nepieciešamas divas trešdaļas balsu katrā Kongresa palātā.

Krievijas ĀM dokumenta pieņemšanu nosauca par "šantāžu, kuras mērķis ir ierobežot ārvalstu partneru sadarbību ar Krieviju", un norādīja, ka tas apdraud daudzas valstis un biznesu.

Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров - Sputnik Latvija
Politika
"Rusofoba apsēstība": Lavrovs paskaidroja ASV jaunās sankcijas

Ministrija uzsvēŗa, ka likuma mērķis ir ar politisko instrumentu palīdzību "radīt negodīgas priekšrocības ASV konkurences cīņā globālajā ekonomikā, kas atkārtoti apliecina Savienoto Valstu ārkārtējo agresiju starptautiskajās lietās".

"Piesedzoties ar savu "izcilību", ASV augstprātīgi ignorē citu valstu viedokļus un intereses," — piebilda ĀM.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins pozitīvi novērtēja ĀM paziņojumu, informēja valsts vadītāja preses sekretārs Dmitrijs Peskovs. Krievijas Senāts uzskata, ka diplomātu atbilde ir "likumsakarīga un adekvāta".

2016.gada decembra beigās Baraka Obamas administrācija apstiprināja sankcijas pret Krieviju sakarā ar tās "iejaukšanos vēlēšanās" un "spiedienu pret amerikāņu diplomātiem", kuri strādā Krievijā. Cita starpā ASV liedza pieeju diviem dzīvojamiem kompleksiem — tā saucamajām Krievijas pastāvīgo pārstāvju un Krievijas vēstniecības ārpilsētas vasarnīcām Ņujorkā un Vašingtonā, kas veido Maskavas diplomātisko īpašumu.

Ziņu lente
0