Politika

Gruško: NATO izlūkdienestu aktivitāte saistīta ar mācībām "Rietumi"

© Sputnik / Grigory SysoevЗаместитель министра иностранных дел РФ Александр Грушко
Заместитель министра иностранных дел РФ Александр Грушко - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc Ziemeļatlantijas aliansē pastāvīgā Krievijas pārstāvja viedokļa, NATO aktivitātes augstākais punkts būs gaidāms no jūlija līdz septembrim.

RĪGA, 23.jūnijs – Sputnik. NATO izlūkdienesta aktivitātes augstākais punkts pie Krievijas robežām būs gaidāms no jūlija līdz septembrim, uzskata pastāvīgais Krievijas pārstāvis Ziemeļatlantijas aliansē Aleksandrs Gruško.

"Mēs fiksējam pastāvīgi augošu izlūkdienestu aktivitāti pie mūsu robežām. Tas nopietni pasliktina drošību, un mēs atzīmējam, ka šīs aktivitātes augstākais punkts, visticamāk, gaidāms jūlijā, augustā un septembrī, un tas, domāju, ir tieši saistīts ar gaidāmajām Krievijas un Baltkrievijas mācībām "Rietumi"," — teica Gruško RIA Novosti

Patriot. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Washington Post: ASV novēros mācības "Rietumi 2017" no Baltijas
Iepriekš raizes par gaidāmajām mācībām izteica Lietuvas prezidente Daļa Gribauskaite. Viņa atzīmēja, ka galvenie draudi Transatlantiskajai drošībai ir Krievijas Federācijas Kaļiņingradas apgabala "militarizācija", militārās mācības rietumi 2017, kurām ir "agresīvas uznākšanas raksturs", līdz ar ko Polijai un Baltijas valstīm ir solidāri jāstiprina savu valstu aizsardzības spējas, un galvenokārt pretgaisa aizsardzība. 

Gribauskaite uzskata, ka NATO ir jākļūst lokanākai lēmumu pieņemšanas kontekstā un jānodrošina Baltijas valstu deblokāde gadījumā, ja tiks ieņemts tā saucamais Suvalku koridors. 

Gruško uzsver, ka mācības bija iepriekš paziņotas, visa informācija par tām tiks sniegta speciālos brīfingos militārajiem atašejiem Maskavā, kā arī drošības sadarbības forumos.

Pastāvīgais Krievijas pārstāvis aliansē izteica raizes par to, ka "NATO vadītajām daudznacionālajām mācībām tiek piesaistīti ne NATO vadītie amerikāņu stratēģiskie bombardētāji". 

Jūnijā ir jābūt pabeigtai jaunās NATO spēku konfigurācijas formēšanai Eiropā: pilnībā izvietotas un integrētas nacionālo bruņoto spēku sastāvā četras bataljonu grupas Polijā, Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, izveidotas štābu vienības.

Флаг Беларуси - Sputnik Latvija
Baltkrievijas ĀM pieprasa Daļas Grībauskaites vārdu paskaidrojumu

Pirmdien Latvijas militārajā bāzē Ādažos notika svinīga Kanādas vadītā NATO daudznacionālā bataljona atklāšanas ceremonija, kurā piedalījās LR vadītājs Raimonds Vējonis un NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Uzstājoties atklāšanā, Stoltenbergs apgalvoja, ka NATO nepaplašinās savu klātieni Baltijā. Nākamajā dienā viņš devās uz Lietuvu, kur kopā ar Gribauskaiti piedalījās preses konferencē. Tās laikā viņš atzīmēja, ka NATO turpinās sekot mācībām "Rietumi" un solījis "būt vērīgiem un gataviem rīkoties, ja būs nepieciešams".

Ziņu lente
0