Viedoklis

"Tie ir tikai pirmie soļi": kāpēc ASV pārvieto zemūdenes Krievijas krastu tuvumā

© Foto : Public domain / U.S. Navy illustrationИллюстрация будущей американской подлодки класса Columbia
Иллюстрация будущей американской подлодки класса Columbia - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tikai ar grūtībām pamanāma, labi apbruņota, ar plašām izlūkošanas iespējām – Pentagons pārvietojis Krievijas ziemeļu robežu tuvumā slepeno atomzemūdeni USS Seawolf, lai sekotu Krievijas atomzemūdeņu maršrutiem.

Militārie eksperti ir pārliecināti: tas ir signāls Maskavai. Ko tas vēsta un kāda būs atbilde – par to portālā RIA Novosti stāsta Nikolajs Protopopovs.

"Jūras vilka" parāde

Par "USS Seawolf" ierašanos Norvēģijā amerikāņi ziņoja skaļi. Pentagona slepenās zemūdenes fotogrāfijas parādījās resora lapās sociālajos tīklos, un ASV zemūdens spēku komandieris viceadmirālis Derils Kods lepni akcentēja, ka "Seawolf" pārgājiens demonstrē amerikāņu zemūdeņu darbību globālo raksturu un iespējas pildīt uzdevumus jebkurā Pasaules okeāna rajonā.

Подводная лодка USS Ohio - Sputnik Latvija
"Signāls Krievijai". Priekš kam ASV nosūtīja pie Norvēģijas krastiem slepenu zemūdeni

Zemūdeņu grupas komandieris kontradmirālis Entonijs Karuyllo savukārt konstatēja, ka "USS Seawolf" pārvietošana uz Norvēģiju vēl vairāk paplašina ASV iespējas zemūdens kara jomā un apstiprina Vašingtonas nemainīgo apņēmību parūpēties par drošību ziemeļu jūrās.

ASV Jūras spēkos patlaban ir trīs Seawolf klases zemūdenes. Tās izstrādātas un būvētas jau 80. gados darbībām rajonos, ko pilnībā kontrolē pretinieks. Tās ir ārkārtīgi klusas atomzemūdenes, kas no līdzīgas klases iekārtām atšķiras ar nemanāmību. Pie tam tās bruņotas ar spēcīgiem pretkuģu un pretzemūdeņu ieročiem – torpēdām, mīnām, raķetēm "Harpune" vai "Tomahawk".

Ūdensmetēja dzinēji ļauj simt metrus garajām zemūdenēm attīstīt ātrumu līdz 35 mezgliem, pie tam ātrumā līdz 20 mezgliem tās nerada gandrīz nekādu trokni. Bija plānots, ka ASV JS saņems aptuveni 30 tādas laivas. Tomēr flotē nonākušas trīs: pēc aukstā kara beigām desmitiem tik sarežģītu un dārgu kuģu amerikāņiem vienkārši nav vajadzīgi.

Pentagons precizēja, ka "USS Seawolf" ieradusies ASV Otrās flotes atbildības zonā (Ziemeļatlantija) no Bangoras jūras kara bāzes (Vašingtonas štats). Pagaidām zemūdene paliks Tromsē (Norvēģija) Krievijas zemūdens raķešnesēju maršrutu tiešā tuvumā.

Центральный пост атомной подводной лодки К-535 Юрий Долгорукий - Sputnik Latvija
Viedoklis
Ko dara Krievijas atomzemūdene Baltijas jūrā

Atgādināsim, ka ASV Otrā flote tika atjaunota burtiski pirms dažiem gadiem. Aukstā kara gados šis grupējums bija lielākais ASV Jūras spēkos. Flote atbildēja par Atlantijas okeānu, daļu Klusā un Ziemeļu ledus okeāna. Kuģi un zemūdenes piedalījās vairākās lielās operācijās, piemēram, Kubas blokādē 60. gadu sākumā. Flote tika izformēta 2011. gadā budžeta ekonomijas apsvērumu dēļ, tomēr septiņus gadus vēlāk to atjaunoja "Krievijas Jūras kara flotes savaldīšanai Ziemeļos".

"Amerikāņu soļus var nosaukt par karoga demonstrāciju, – sarunā ar RIA Novosti paskaidroja Sanktpēterburgas JKF zemūdens jūrnieku kluba priekšsēdētājs, I ranga kapteinis Igors Kurdins. – Tromse nekad nav izmantota kā atomzemūdeņu pastāvīgās bāzes vieta. Šeit dažkārt tiek izpildīts remonts pārgājiena laikā, atpūšas ekipāža. Protams, vēlāk "Seawolf" dosies uz Krievijas Ziemeļu flotes atbildības zonu – Barenca jūru. Domājams, zemūdene aizies zem ledus – piemērots laiks tādam pārgājienam."

Sašūpojusies autoritāte

Krievijas Ziemeļu flotes bijušais komandieris Vjačeslavs Popovs pievērsa uzmanību šīs "karoga demonstrācijas" politiskajam aspektam.

"ASV vēlas parādīt, ka arktisko teātri kontrolē ne tikai Krievijas Jūras kara spēki, - atzīmēja admirālis. – Vašingtona vēlas iezīmēt savu militāro klātbūtni reģionā. Amerikāņi ir īstenojuši, īsteno un īstenos šeit arī savas izlūkošanas misijas. Protams, Krievijas jūrnieki izsekos viņu pārvietošanos."

Атомная подводная лодка Северного флота Северодвинск - Sputnik Latvija
Amerikāņu admirāli satraukušas Krievijas zemūdenes Vidusjūrā

Zīmīgs fakts: tūlīt pēc "jūras vilka" ierašanās seši stratēģiskie bumbvedēji B-52 Stratofortress, kas spēj nest kodolieročus, piedalījās mācībās kopā ar Norvēģijas GKS iznīcinātājiem.

Vēl vairāk, "lidojošo cietokšņu" eskadriļa šķērsoja 30 NATO valstu gaisa telpu Eiropā un Ziemeļamerikā. ASV spēku Eiropā štābs informēja, ka tas ir unikāls pārlidojums Bumbvedēju operatīvās grupas regulāro misiju ietvaros. Misijas "Sabiedroto debesis" mērķis ir solidaritātes demonstrācija NATO, cīņasspējas uzlabošana un kopīgās operatīvās mijiedarbības pastiprināšana.

Lidmašīnas sadalījās divās komandās. Pirmās grupas – četru "stratēģu" – maršruts veda pāri Eiropai. Pārējie šajā pašā laikā lidoja virs ASV un Kanādas. Pie tam "cietokšņi" sadarbojās ar dažādu NATO valstu iznīcinātājiem, kas tos pavadīja, un uzpildīja degvielu gaisā. Tik vērienīgas un demonstratīvas aviācijas mācības, pēc ekspertu domām, arī var uzskatīt par signālu Krievijai.

Atbildes reakcija

Jāpiebilst, ka Maskava malā nestāv un sūta aizokeāna kolēģiem savus signālus. Piemēram, aizvadītajā nedēļā Rietumu medijos izcēlās tracis sakarā ar Krievijas atomzemūdenes izniršanu neitrālajos ūdeņos netālu no Aļaskas. Amerikāņi nolēma, ka notikusi avārija, un piedāvāja palīdzību.

Tomēr Krievijas Aizsardzības ministrija visus nomierināja: atomkreiseris "Omsk" pacēlās ūdens virspusē saskaņā ar plānu plašo mācību "Okeāna vairogs 2020" ietvaros. Noskaidrojies, ka Klusā okeāna flotes kuģi izpildīja raķešu šaušanas mācības Bēringa jūras akvatorijā. Piemēram, nesen modernizētā atomzemūdene "Omska" apšaudīja ar pretkuģu kompleksu "Granit" nosacīto mērķi vairāk nekā 300 km attālumā. Savukārt kreiseris "Varjag" likvidēja mērķi 450 km attālumā ar raķeti "Vulkan".

Совместный выход в море кораблей разных флотов в Приморье - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Nopietni iemesli": kāpēc Krievija pārvieto uz Ziemeļiem jaunāko bruņojumu

Aizsardzības ministrija publicēja videoierakstu, kurā redzams, kā "Omsk" ekipāža gatavojas šaušanai, atomzemūdene pazūd zem ūdens, dzirdama laika atskaite un komanda raķetes palaišanai.

"Mūsēji pastāvīgi pārtver NATO lidmašīnas gaisa robežu tuvumā. Tā ir normāla funkcionēšana, paskatieties: pēdējā laikā virs Baltijas un Melnās jūras to skaits bija ļoti liels. Mēs rādām, ka arī nesnaužam, atrodamies tur, kur vēlamies," situāciju skaidroja Krievijas JKF Galvenā štāba bijušais priekšnieks Viktors Kravčenko.

Mācības "Okeāna vairogs" notiek akvatorijās no Baltijas jūra līdz Klusajam okeānam. Tajās iesaistīti desmitiem kara kuģu, zemūdeņu, jūras aviācija un krasta spēki. Viss sākās Baltijā, kur jūrnieki izspēlēja pretzemūdeņu un pretgaisa aizsardzības darbības, kuģi palaida torpēdas un izmantoja artilēriju. Nesen sākās kārtējais mācību posms Klusā okeāna flotē – vairāk nekā 50 kuģi un aptuveni 40 lidmašīnas un helikopteri izpilda desmitiem mācību kaujas uzdevumus.

Ziņu lente
0