"Signāls Krievijai". Priekš kam ASV nosūtīja pie Norvēģijas krastiem slepenu zemūdeni

© AP Photo / Eric TalmadgeПодводная лодка USS Ohio
Подводная лодка USS Ohio - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV nodeva "signālu Kremlim", nosūtot slepeno zemūdeni USS "Seawolf" pie Norvēģijas krastiem, raksta amerikāņu medijs. Radio Sputnik ēterā Amerikas pētnieks Vladimirs Batjuks pastāstīja, ko, viņaprāt, demonstrē amerikāņi.

RĪGA, 28. augusts – Sputnik. ASV paziņoja par zemūdenes "Seawolf" ierašanos pie Trumses krastiem Norvēģijā, nosūtot šādā veidā "signālu Krievijai", raksta The Drive.

Kā vēsta izdevums, šāda ziņu izpaušana ir netipiska taktikai, kas tiek izmantota attiecībā uz slepenām zemūdenēm. Raksta autors izteica pieņēmumu, ka tādējādi Savienotās Valstis nosūta zināmu signālu Krievijas varasiestādēm.

Taču ārzemju komentētāji atzīmē, ka Norvēģijas pilsētas izvēlē nav nejauša, jo tā atrodas netālu no pazīstamākajiem Krievijas zemūdeņu maršrutiem.

Флаг России - Sputnik Latvija
Viedoklis
Krievija garantē: agresoram atmaksās dzelmes SBR "Skif"

Turklāt uz Trumsi tika nosūtīti seši amerikāņu stratēģiskie bumbvedēji B-52H, kuri spēj nest kodolieročus. Autors izvērtēja šādu Amerikas militārās komandēšanas soli kā "signālu, kurš ir virzīts tieši uz Maskavu".

Radio Sputnik ēterā galvenais zinātniskais darbinieks, Krievijas Zinātņu akadēmijas ASV un Kanādas institūta Militāri politisko pētījumu centra vadītājs Vladimirs Batjuks pauda viedokli, ka runa ir par cīņu par Arktiku.

"Starp lielvalstīm notiek cīņa par Arktiku – ņemot vērā globālo sasilšanu, notiek arktisko ledāju kušana un tādēļ pieejamāki kļūst Ziemeļu Ledus okeāna šelfa minerālie resursi. Turklāt pieejamāki kļūst jūras ceļi, tostarp Ziemeļu jūras ceļš. Saskaņā ar KF jūras stratēģiju, tam ir jāatrodas Krievijas kontrolē, taču amerikāņi ir kategoriski pret. Pie tam, šeit atduras viens pret otru vadošo lielvalstu drošības intereses. Pietiek pateikt, ka caur Arktiku iet īsākie starpkontinentālo ballistisko raķešu lidojuma ceļi, tas pats attiecas uz stratēģiskajiem bumbvedējiem. Tādēļ ir skaidrs, kādēļ Arktika ir svarīga. Šeit amerikāņi cenšas piesaistīt uzmanību tam, ka viņi nenodod savas pozīcijas," uzskata Vladimirs Batjuks.

Zemūdene "Seawolf" un citas šī projekta zemūdenes "Connecticut" un "Jimmy Carter" sākotnēji tika ražotas no 1983. gada kā daudzu mērķu triecienuzbrukuma kodolzemūdenes, kurām bija jākļūst par galveno Amerikas zemūdens karaspēku balstu. Pēc aukstā kara beigām projekta izmaksu kāpums un budžeta samazināšana piespieda ASV JKS atteikties no 29 šī tipa zemūdeņu būvniecības, un pēc trīs zemūdeņu izlaišanas ražošana tika slēgta. Šobrīd "Seawolf" tipa zemūdenes tiek izmantotas speciālu uzdevumu veikšanai.

Ziņu lente
0