Viedoklis

Kāpēc ASV satrauc Krievijas iznīcinātāja Su-57 "uzlabojumi"

© Sputnik / Mikhail Voskresenskiy / Pāriet pie mediju bankasРоссийские многофункциональные истребители пятого поколения Су-57 выполняют демонстрационный полет на Международном авиационно-космическом салоне МАКС-2019 в подмосковном Жуковском
Российские многофункциональные истребители пятого поколения Су-57 выполняют демонстрационный полет на Международном авиационно-космическом салоне МАКС-2019 в подмосковном Жуковском - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV speciālistu uzmanība pastāvīgi pievērsta iznīcinātājam Su-57. Tā liecina par viņu vēlmi atklāt visus "Sukhoi" noslēpumus.

Amerikāņu izdevumiem, kuru specialitāte ir militārā tematika, ir vairākas pretenzijas pret Su-57. To starpā galvenā ir pārspēks kaujā, stāsta militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.

Protams, zināmas šaubas amerikāņiem rada krievu lidmašīnas pamanāmība radiolokatoros (amerikāņu F-22 Raptor it kā esot "neredzamāks") un informācijas trūkums par jaunās paaudzes dzinējiem, tomēr regulārās publikācijas pārsvarā veltītas aspektiem, kas patiešām satrauc Krievijas "partnerus".

Amerikāņu izdevums The Drive konstatēja, ka iznīcinātāja Su-57 kvalitāte pieaug, ieskaitot "pielaides uz apšuves paneļa". Tas analizē katru kvadrātmilimetru korporācijas "Sukhoi" publicētā sērijveida iznīcinātāja attēlā. Īpaša uzmanība pievērsta infrasarkanajai tēmēšanas sistēmai priekšdaļā (101KS-B), modificētajiem asimetriskajiem gaisa savācējiem sapāroto vertikālo stabilizatoru priekšpuses pamata daļā un degvielas papildu uzpildes zondei no kompozītiem materiāliem. Apstiprinās amerikāņu ļaunākās nojausmas: Su-57 pastāvīgi pilnveidojas, lai arī, pēc The Drive autoru domām, tā jau sen ir "harmoniska iespēju kompozīcija, kas adaptēti stingrākai gaisa cīņas doktrīnai". Un tas spēj "neitralizēt tehnoloģiski vislabāk attīstīto pretinieku".

Первый полет новейшего беспилотного летательного аппарата Охотник - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kāpēc Krievijas bezpilota "Okhotnik" tik ļoti satrauc ASV un NATO

Su-57 ir daudzfunkcionāls piektās paaudzes iznīcinātājs, paredzēts jebkāda tipa gaisa mērķu likvidācijai tuvcīņā un tālā distancē, pretinieka mērķu apšaudei uz zemes un jūrā, pārvarot pretinieka PGA sistēmas, gaisa telpas monitoringam lielā attālumā no bāzes, pretinieka aviācijas kontroles sistēmas neitralizācijai. Tas ir spēcīgs militārais komplekss, kas ietver aptuveni piecpadsmit jaunākos "gaiss-gaiss" un "gaiss-virsma" tipa aviācijas uzbrukuma līdzekļus, ieskaitot pretkuģu raķetes ar darbības rādiusu līdz 250 km un hiperskaņas "Kinžal". Pie tam Su-57 lietderīgās kravas attiecība pret iznīcinātāja masu ir daudz lielāka nekā 4. paaudzes lidaparātiem.

Jaunais iznīcinātājs ir sasniedzis augstu tehnoloģiskā pārākuma līmeni, pārbaudīts cīņas apstākļos Sīrijas teritorijā, un ne velti Krievijas Aizsardzības ministrija pirmajā partijā pasūtījusi jau veselus 76 sērijveida Su-57.

Pilnībai nav gala

Iepriekš izdevums The Drive izanalizēja vairākas Su-57 tehnoloģiskās īpašības, tostarp arī amerikāņu 5. paaudzes iznīcinātājam F-22 nesasniedzamas īpatnības.

Российские многофункциональные истребители пятого поколения Су-57 выполняют демонстрационный полет на авиационно-космическом салоне МАКС-2019  - Sputnik Latvija
Viedoklis
"NATO pabrīnīsies": ar ko apbruņos Krievijas jauno iznīcinātāju

Pirmkārt, runa ir par lidmašīnas korpusā iebūvētos radarus ar X-diapazona aktīvo fāzēto antenas režģi H036 "Belka", kas nodrošina lielāku redzesloku, uzlabo pilota saņemto informāciju par apkārtējo situāciju un ļauj labāk izpildīt taktiskos paņēmienus labāk nekā ar jebkuru citu iznīcinātāju.

Neiedziļinoties "Doplera efekta" dzīlēs, piezīmēsim, ka "sānu RLS" uzlabo Su-57 autonomo mērķu fiksāciju, nodošina jaunu neredzamības līmeni pretinieka radaros, nezaudējot mērķa norādes efektivitāti lidmašīnas raķetēm (kā arī vadāmo lidmašīnu vai trieciena bezpilota lidaparātu arsenālam).

Iznīcinātājam Su-57 ir trīsdimensiju vilkmes vektors, kas ļauj izpildīt fantastiskus manevrus. Tāda nav nevienai citai piektās paaudzes lidmašīnai. Ja cīņā pilnībā izlietota munīcija, "Sukhoi" ātrums un manevrētspēja tomēr dāvā drošas izdzīvošanas iespējas.

Cieņu iedveš arī Su-57 "bezceļa" iespējas: tam ir nostiprināta šasija, lielas riepas un dubļsargi. Tāds piektās paaudzes iznīcinātājs spēj izmantot operatīvo (zemesceļa) aerodromu plašo tīklu – lidmašīnai nav vajadzīga "uzkopēju armija". Su-57 papildu spēkiekārta nodrošina augstu autonomijas līmeni, zemu degvielas patēriņu darbībās uz zemes un marša dzinēju resursa ekonomiju.

Истребитель F-35 - Sputnik Latvija
Viedoklis
F-35 jaunas grūtības: kas nav kārtībā ar amerikāņu iznīcinātāju

Amerikāņu lidmašīnas F-22 un F-35 ir daudz trauslākas un niķīgākas. To ekspluatācijai vajadzīgi "civilizēti" aerodromi (zemes segums tām nozīmē nāves spriedumu), ko nākas būvēt Rumānijā, Polijā un Baltijas valstīs (ļoti dārgi).

Tehnoloģisku pazemojumu "partneriem" sagādājis arī izcilais radioelektroniskās cīņas (REC) komplekss "Gimalai", kas potenciālā pretinieka piektās paaudzes iznīcinātājus var pārvērst par ceturtās paaudzes lidmašīnām – padarīt F-35 un F-22 redzamus, bet pēc tam – "atbruņot".

REC integrētā sistēma izvietota uz Su-57 fizelāžas un spārniem tā, ka ļauj radīt traucējumus visos rakursos un projekcijās un aizsargāt lidmašīnu no raķetēm ar paštēmējošajām galviņām. "Gimalai" darbības rādiuss pārsniedz iespējamā pretinieka "gaiss-gaiss" tipa raķešu pielietošanas rādiusu. Domājams, šis REC komplekss tiks integrēts arī Krievijas jaunajā bezpilota lidaparātā "Okhotnik", kas spēj strādāt Su-57 komandā.

Evolūcija un revolūcija

18. augustā amerikāņu izdevums "Military Watch Magazine" informēja: "Krievija izmanto Su-57 jaunās tehnoloģijas savu taktisko bumbvedēju Tu-22M3M pilnveidošanai". Raksta autors atzīmēja, ka Su-57 "apvieno plašu nākamās paaudzes tehnoloģiju spektru, no detektoru kompleksa līdz radioelektroniskas cīņās sistēmām un lāzera aizsardzībai", ko iespējams integrēt citu tipu kara lidmašīnām un pacels jaunā iespēju līmenī, piemēram, virsskaņas bumbvedēju-raķešnesēju Tu-22M3M. Krievijas GKS bruņojumā ir aptuveni 70 tāda tipa mašīnas, turpinās to modernizācija un aprīkošana ar jaunajām spārnotajām raķetēm X-32 ar darbības rādiusu līdz 1000 km.

Су-57 на взлете - Sputnik Latvija
Viedoklis
Su-57 izmēģinājumi noslēgti: Krievijas GKS saņem jaunākos iznīcinātājus

Integrācija šajā gadījumā nav metafora. Tu-22M3M modernizācijai jau tiek izmantota Su-57 energoefektīvā komunikāciju platforma ar lielu datu pārraides ātrumu. Sistēmas atvērtā konfigurācija ļauj operatīvi paplašināt tehnisko funkciju spektru, tostarp pateicoties programmatūras atjaunošanai. Izmēģinājumi ir parādījuši augstās ekspluatācijas iespējas, un jaunā sistēma tiks integrēta arī stratēģiskajā bumbvedējā Tu-160M2.

Tātad Su-57 ar principiāli jauno dziļi integrētās avionikas kompleksu ar atvērto arhitektūru, ar augsto vadības automatizācijas līmeni un intelektuālo ekipāžas atbalstu nodrošina priekšnoteikumus vecāko "brāļu" tehnoloģiskajai izaugsmei.

Iepriekš Military Watch vietnē tika publicēta informācija par šī gada jūnijā aizritējušajiem Su-57 izmēģinājumiem – tas parādīja iespējas komandēt 4++ paaudzes iznīcinātājus Su-35 (Krievijas GKS tos izmanto kopš 2014. gada). Eksperiments notika reālos kaujas apstākļos un pierādīja, ka Su-57 spēj strādāt vienotā informācijas telpā ar Su-35, būtiski paplašinot sinerģētisko efektivitāti kaujā. Jāpiebilst, ka Pentagona un NATO "tīklos" tamlīdzīgas saiknes nav.

Protams, ir labi, ja pārsvars gaisā nes dividendes starptautiskajā bruņojuma tirgū. Military Watch atzīmēja: "Su-57 un Su-35 mijiedarbības iespēju paplašināšanās ne tikai palielinās to militāro potenciālu, bet arī padarīs jauno iznīcinātāju pievilcīgāku Su-35 un Su-30SM eksportētāju acīs".

Pagaidām amerikāņi vēl neapspriež piektās paaudzes iznīcinātāja Su-57 galveno stratēģisko priekšrocību, toties Ķīnas speciālisti jau ir pamanījuši kontroles sistēmā integrēto daudzsološo mākslīgo intelektu.

Авиабаза Хмеймим в Сирии - Sputnik Latvija
Viedoklis
Krievijas Su-35 pārtvēris ASV izlūklidmašīnu pie Sīrijas krastiem: ko meklē amerikāņi?

Domāju, tā ir īsta revolūcija aizsardzības nozarē: 90% uzdevumu Krievijas Su-57 spēj izpildīt automātiski un pat strādāt automātiski saskaņā ar iepriekš sagatavotu programmu. Ja pilots kaujā ievainots vai gājis bojā, kontroles sistēma patstāvīgi identificēs galvenos un otršķirīgos mērķus, sastādīs maršrutu, izpildīs uzbrukumu un nogādās lidmašīnu bāzē.

Esam jau atzīmējuši mijiedarbības iespējas ar iznīcinātājiem Su-35. Vēl jāpiebilst, ka Su-57 mākslīgais intelekts var sadarboties ar smago trieciena dronu S-70 "Okhotnik", kam ir pašam savs "prāts" un kas spēj nest vairāk nekā sešas tonnas bumbu un raķešu līdz 5000 kilometru attālumā. Šādas varenas un pretiniekam neprognozējamas mašīnas hipotētiskajā cīņas laukā neatstāj nekādas izredzes tādiem "večukiem" kā F-22 Raptor.

Pie tam Krievijas kompānijas "MiG" un "Sukhoi" jau strādā (integrācijā) pie sestās paaudzes iznīcinātāja.

Ziņu lente
0