Viedoklis

F-35 jaunas grūtības: kas nav kārtībā ar amerikāņu iznīcinātāju

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Fizikas likumiem ir vienaldzīgas amerikāņu aviokonstruktoru pūles. Kas notiks ar kodoltermiskajām bumbām, ja iznīcinātājam F-35 nolūzīs aste pacelšanās brīdī.

Fizikas likumi ignorē amerikāņu aviokonstruktoru pūles un "velk atpakaļ pie zemes" dārgus projektus. Lidmašīnas F-35 Lightning nepārprotami nesasniedz piektās paaudzes rādītājus, tomēr ASV pēc inerces mēģina sabāzt globālus uzdevumus un bruņojumu šajā daudzos aspektos negatavajā aviotehnikā. It kā kodoltermiskās bumbas B6-1012 uz F-35 borta spētu kompensēt kreisera ātrumu, kas nesasniedz skaņas ātrumu, iespējas fiksēt "stealth" lidmašīnu radaros, augsto avāriju risku un neprognozējamību.

Pirmdien izdevums The Aviationist informēja, ka Edvardsa aviobāzes (Kalifornijas štats) apkaimē veikta iznīcinātāja F-35A Lightning II (modifikācija Convetional Take Off and Landing, tas ir, ar standarta pacelšanos un nolaišanos) izmēģinājumu sērija ar kodoltermiskās bumbas B61-12 pielietojumu ar maināmas jaudas kodolgalviņu. Lidmašīnas – dubulta mērķa kodolieroču nesēja sertifikācija ieplānota 2023. gada janvārī.

Истребитель-бомбардировщик Lockheed Martin F-35 Lightning II, архивное фото - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Aste nolūzīs": jauno F-35 pilotiem aizliegts pāriet pie virsskaņas ātruma

Tādējādi līdz ar atjaunotu programmatūru F-35A saņems iespēju uzņemt un izmantot kodoltermiskās bumbas. Vēl vairāk, pēc B61-12 integrācijas ASV Gaisa spēku bruņojuma sistēmā "kodoliznīcinātāja episkā loma" pāries no F-15E un F-16 pie F-35A. Modernizētā aviobumba B61-12 izceļas ar tēmēšanas sistēmu un maināmas jaudas kodolgalviņu (līdz 50 kilotonnas).

Daudzfunkcionālā iznīcinātāja-bumbvedēja F-35 Lightning II tapšanas programma izmaksājusi apmēram 1,3 triljonus dolāru. Dažādas F-35 modifikācijas tiek ražotas kopš 2011. gada. Uz šo mašīnu ASV lika lielas cerības, tomēr speciālistiem ekspluatācija sagādā vilšanos.

Pentagonam tuvais izdevums Defense News publicējis kritiskās piezīmes par F-35 Lightning II. Fakti liecina: F-35 ir zemskaņas iznīcinātājs, kas ar forsāžu spēj palielināt ātrumu ne vairāk kā vienu minūti, ātrumā, kas pārsniedz 1 Mahu jau pēc minūtes rodas korpusa sabrukšanas risks.

Pēc 1,6 Mahiem lidmašīnai vienkārši nolūzīs aste. 5. paaudzes iznīcinātāja pastāvīgais (kreisera ātrums) nevar būt zemāks par 1,4 Mahiem, tātad nekāda tehnoloģiskā izrāviena nav. Faktiski F-35 joprojām ir 4. paaudzes lidmašīna, un kodoltermiskās bumbas tam var kļūt par neizturamu nastu.

Kompensācija

Pagājušā gada laikā "Aptuveni piektās" paaudzes iznīcinātāja galveno trūkumu skaitu izdevies samazināt līdz pieciem, taču arī to ir par daudz mašīnai, kas maksā 100 miljonus dolāru gabalā. Pentagons operatīvi palaboja "ekspluatācijas īpašības", un tagad F-35 tiek uzskatīta par zemskaņas lidmašīnu, kas spēj īsu laiku palielināt ātrumu.

Tā kā liels ātrums draud ar planiera, F-35 stealth-seguma un antenu bojājumiem lidmašīnas astes galā, instrukcijā norādīts, cik sekundes JKS un jūras kājniekiem paredzētās modifikācijas F-35B un F-35C var lidot ar aptuveni 1,2 Mahu ātrumu. 

Modifikācija ar standarta pacelšanos un nolaišanos - F-35A arī demonstrē kopīgās kļūdas spektrā no programmatūras līdz nelielajam ātrumam un redzamībai ātrumā (pat zemskaņas ātrumā, ja uz ārējās piekares ir munīcija).

Стратегический бомбардировщик ВВС США B-1 - Sputnik Latvija
Nelidojošie cietokšņi: ASV stratēģiskajā aviācijā iestājusies smaga krīze

It kā jau "zibeņa" reputācija ir galīgi sabojāta, tomēr ekspluatācijas procesā parādās jaunas negaidītas īpašības. 24. jūnijā žurnāls Air Force Magazine informēja, ka amerikāņu iznīcinātājiem F-35A aizliegts tuvoties negaisa mākoņiem līdz 25 jūdžu (aptuveni 40 km) attālumā. Izrādījies, ka inertās gāzes ģenerācijas borta sistēmas (OBIGGS) konstruktīvās īpatnības var novest pie iznīcinātāja degvielas tvertņu sprādziena gaisā etmosfēras elektrības izlādes rezultātā. Interesanti, ka sistēma OBIGGS iepriekš jau tika kritizēta un 2014. gadā to modernizēja (sprādzienbīstamība nav novērsta).

Jaunās lidmašīnas F-35 Lightning II katastrofu sērija ļauj izteikt pieņēmumu, ka iespējami arī citi nepatīkami (bīstami) atklājumi pat F-35 ekspluatējot miera laikā. Nerunājot jau par amerikāņu "zibeņu" ievainojamību hipotētiskā sadursmē ar Krievijas piektās paaudzes iznīcinātājiem Su-57 vai radioelektroniskās cīņas līdzekļiem.

Lidojums pretī nezināmajam

Savienotās Valstis cenšas aktīvi pārdot F-35 saviem sabiedrotajiem Eiropā. Arī modernizētā (planējošā) kodoltermiskā aviobumba B61-12 sākotnēji bija paredzēta Eiropai. Sērijveida ražošana ieplānota 2020. gadā, vienlaikus amerikāņi plāno izvietot bumbas B61-12 savās bāzēs Eiropā.

Военные учения на полигоне Алагяз в Армении - Sputnik Latvija
Viedoklis
Padomju draudi: kāpēc ASV helikopteru piloti mācās karot ar Mi-24

Pie tam nav izslēgta situācija, kurā pacelšanās laikā (ar forsāžu) iznīcinātājam ar kodolieročiem tilpnē nolūzt aste vai iesper zibens. Iespējami arī citi varianti. Jebkurā gadījumā sabiedrotie dabūs trūkties. Amerikāņu bruņojums Eiropai kļūst aizvien bīstamāks. Aug Vācijas pretestība. Francija atklāti paziņoja:  "Neuzspiediet F-35".

Tāds ir likumsakarīgais rezultāts, pie kāda novēdis ASV tehnoloģisko iespēju pārspīlējums militārās aviobūves jomā. Iepriekš tika atzīts par neveiksmīgu mēģinājums radīt 5. paaudzes iznīcinātāju F-22 Raptor (nedrošs radioviļņu absorbcijas segums, lidmašīnu fiksē metra diapazona radari, darbības rādiuss – tikai 750 km, pārāk augsta cena – 350 miljoni dolāru).

Vienlaikus amerikāņi ar gaišām acīm skatās kara aviācijas nākotnē, lai arī nav noslīpējuši piektās (de iure) paaudzes lidmašīnu F-22 un F-35 konstrukciju un cīņasspēju.

Vašingtona plāno, ka pirmie 6. paaudzes iznīcinātāji varētu pacelties gaisā līdz 2030. gadam. Spriežot pēc apraksta, pretinieks tiem jau ir gatavs: "Ņemot vērā milzīgos attālumus Klusā okeāna arēnā, par ko tie cīnīsies", no lidmašīnām sagaida lielu lidojuma attālumu bez degvielas uzpildes, pārākumu gaisā, augstu dzīvotspēju, pateicoties radioelektroniskās cīņas kompleksam. Tomēr pēc visām "piektās paaudzes" F-35 Lightning II dārgajām neveiksmēm ASV Kongress paudis nodomu par 85% ierobežot 6. paaudzes iznīcinātāju izstrādes programmas finansējumu 2021. finanšu gadā.

Ziņu lente
0