Viedoklis

Pasaule bez Krievijas: problēmas, ko nebūtu

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Pāriet pie mediju bankasМосковский Кремль и небоскребы делового центра "Москва-сити", архивное фото
Московский Кремль и небоскребы делового центра Москва-сити, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ja nacisti būtu uzvarējuši, neviens neuzskatītu par īpašu problēmu tautu un invalīdu iznīcināšanu un veselu rasu paverdzināšanu. Tāpat kā neviens to neuzskatīja par problēmu pirms Hitlera.

"Ja nacisti būtu uzvarējuši, 2020.gads izskatītos pavisam citādi, - stāsta izdevums Washington Examiner. — Koronavīruss būtu pēdējā starp mūsu problēmām." Par to portālā RIA Novosti stāsta Viktors Marahovskis.

Rakstā, kas veltīts uzvaras pār Vāciju 75.gadadienai, autors skaidro, kāpēc 2020.gads būtu slikts tādā alternatīvā visumā: "Ebreji, čigāni un psihisko slimību pacienti jau sen būtu pazuduši. Afrikāņi noteikti atkal būtu vergi, arī daudzi citi būtu paverdzināti un līdz nāvei strādātu dažādos nacistu projektos. Brīvība būtu fikcija."

Иосиф Корен - Sputnik Latvija
Korens: ĀM vadītājs atzinis acīmredzamo – pie Hitlera varas Latvijas nebūtu

Grūti iedomāties vēl kļūdaināku "paralēlā 2020.gada problēmu" uzskaitījumu. Nē, faktūrā jau pareizi vien ir, tikai būtu vēl sliktāk.

Lieta tāda, ka nacistu uzvaras gadījumā, neviens neuzskatītu par īpašu problēmu tautu un invalīdu iznīcināšanu un veselu rasu paverdzināšanu. Tāpat kā neviens to neuzskatīja par problēmu pirms Hitlera.

...Mūsdienu, it īpaši mūsdienu Rietumu – "populārajā vēsturē" pieņemts uzskatīt, ka Hitlers būtu nolaidies Eiropā ar lietussargu. Tā esot nelaimīga apstākļu sakritība bez jebkādiem priekšnoteikumiem.

Tātad sākumā Emīla Zolā, Ļeva Tolstoja un Tomasa Manna kontinents mierīgi attīstījās savā nodabā uz humānisma un vienlīdzības pusi, pēc tam muļķīgas nejaušības dēļ nokļuva Pirmajā pasaules karā, un tā dēļ Eiropa salūza. Austrumos pie varas nāca boļševiki, Vācijā – pēkšņie nacisti, kuri pēkšņi pasludināja sevi par augstāko rasi un sagribēja iekarot visu pasauli. Taču Rietumu Brīvās tautas (Tolkiena frāza, tomēr arī "Gredzenu pavēlnieks" nav no debesīm nokritis) apvienojās un uzvarēja Hitleru, izglāba ebrejus un čigānus no iznīcināšanas, daudzas tautas (izņemot boļševiku ieņemtos austrumeiropiešus) no paverdzināšanas.

Patiešām? Atliek tikai paskatīties uz Eiropas karti pirms Hitlera nākšanas pie varas, lai saprastu, kā bija patiesībā un kas būtu noticis, ja Hitlers savus plānus būtu īstenojis.

Faktiski, XX gs. sākumā pasauli bija sadalījušas dažas koloniālās lielvalstis, tā sakot, modernās, civilizētās nācijas.

Vai tās varēja pārsteigt ar iekarošanas plāniem?

Par to varam apvaicāties angļiem, kuri no XIX gs. vidus ar uguni un durkli staigāja pa Ķīnu un piespieda to mirt opija dēļ.

Var pavaicāt frančiem, kuri bija aprijuši pusi Āfrikas un Indoķīnas.

Иосиф Корен - Латвийский антифашистский комитет - Sputnik Latvija
Korens: nacionālisti Latvijā audzina jauniešus nacisma garā

Var pavaicāt pat mazajai Portugālei, kurai pat pēc Brazīlijas zaudēšanas līdz XX gs. vidum piederēja kolonijas, daudzkārt lielākas teritorijas un iedzīvotāju skaita ziņā.

Vai šīs nācijas var pārsteigt ar rasismu un genocīdu?

Var pajautāt maziņās Beļģijas karalim Leopoldlam, kurš XX gs. sākumā (kad Hitlers vēl zīmēja akvareļus) noslepkavoja desmit miljonus nēģeru savā personiskajā kolonijā Kongo.

Var pajautāt Vinstonam Čērčilam, simpātiskajam apalītim un varenākajam anglim pēc britu parlamenta versijas (2002.gads). "Es, piemēram, neatzīstu, ka pret Amerikas sarkanādainajiem indiāņiem vai Austrālijas pamatiedzīvotājiem būtu pastrādāts kāds noziegums. Spēcīgāka rase, labāka rase, gudrāka rase – sauksim to tā – atnāca un ieņēma viņu vietu," mums atbild sers Vinstons.

Visbeidzot, varam apjautāties par to amerikāņiem, kuri drīz vien pēc indiāņu jautājuma atrisināšanas ieņēma Filipīnas un noslepkavoja aptuveni miljonu nepaklausīgo iedzīvotāju. "Mūsu ļaudis ir nežēlīgi, viņi iznīcina vīriešus, sievietes, bērnus, sagūstītus un sagrābtus, aktīvus sacelšanās dalībniekus un turamus aizdomās par līdzjūtību, sākot no 10 gadus veciem bērniem. Valda uzskats, ka filipīnietis kā tāds nav daudz labāks par suni," konstatēja amerikāņu korespondents no Manilas 1901.gadā.

Vai šos cilvēkus var pārsteigt ar verdzību un cietsirdību?

Par to var apjautāties amerikāņu kalnraču protestu dalībniekiem, uz kuru galvām valdība 1921.gadā meta bumbas no aeroplāniem.

Армен Гаспарян - Sputnik Latvija
Gasparjans: Latvija cītīgi kalpoja nacismam, bet tagad "māca" Krievijai vēsturi

Ar ko, velns parāvis, visus šos civilizētos ļaudis varēja pārsteigt Hitlera izrēķināšanās ar ebrejiem un čigāniem, kur nu vēl ar krieviem?

Lai arī tīri aritmētiski hitleriešu upuru vidū visvairāk bija krievu, un pazīstamajā ģenerālplānā "Ost" bija paredzēta gandrīz pilnīga lielkrievu iznīcināšana (atšķirībā par no poļiem – tos bija plānots tikai izsūtīt nost no acīm, "jo poļu genocīdu eiropieši nesapratīs un vāciešiem būs kauns") – nacisma atmaskotāji Rietumos parasti pat nemin krievus starp tā galvenajiem upuriem. Tāpat arī Washington Examiner autors krievus ir izlaidis. Varbūt nezināja, varbūt viņam par to nospļauties. Fakts, ka japāņi iznīcināja desmitiem miljonu ķīniešu arī joprojām ir nenozīmīgs abstrakts un reti pieminēts skaitlis – salīdzinājumā ar milzīgo un traģisko Pērlhārboru (2,4 tūkstoši bojā gājušu amerikāņu).

Nē, nekāds genocīds problēmas neradītu. Arī verdzība problēmas neradītu. Nu, bet eigēnika noteikti nebūtu nekas īpašs, jo civilizētās nācijas plaši nodarbojās ar savu "nepilnvērtīgo" sterilizāciju no XX gs. sākuma un šur tur pat gandrīz līdz tā beigām.

Ja hitleriskā Vācija būtu uzvarējusi Austrumos, mūsdienu pasaule būtu kļuvusi tikai par veco labo XX gs. sākuma pasauli, tikai ar anaboliķiem. Bez Krievijas – nelielas krievu, baltkrievu un ukraiņu atliekas vergotu pie jaunajiem junkeriem pārvācoto un par to šausmīgi lepno baltiešu uzraudzībā. Bez Ķīnas – iespējams, līdz šim vēl pastāvētu marionešu Mandžūrija. Viss pārējais būtu itin ikdienišķs.

Nekāda "kara līdz pēdējam nacistam" vai "līdz pēdējam brīvajam amerikānim/britam" nebūtu – 40.gadu beigās visas lielvalstis jau būtu dabūjušas savu kodolbumbu, 60.gados izveidotos kodolparitāte.

На Церемонию возложения венков к памятнику Освободителям Риги пришли ветераны - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Eiropas atmiņu" rediģēs: EP rezolūcija aplej ar samazgām PSRS

Protams, kari ritētu tāpat kā agrāk, taču pārsvarā – trešajā pasaulē un ar aborigēnu rokām.

Atkārtosim vēlreiz galveno: nacistiskās Vācijas sakāves rezultātā pasaule – arī Rietumu pasaule – mainījās daudz stiprāk, nekā būtu mainījusies, ja Vācija uzvarētu.

Lieta tāda, ka nacisms, neskatoties uz visu savu tēloto modernismu, patiesībā ir ļoti vecās un tradicionālās, "agrākās" Eiropas un Rietumu algotnis. Daudziem, ļoti daudziem Rietumos tas patika.

Tas, ka tagad hitlerisms rada šausmas, ka rasisms padara cilvēku par izstumto, kas, ka lieli iekarošanas kari vairs nav modē, nebūt nav Rietumu civilizācijas dabiskās attīstības rezultāts.

Tas notika tāpēc, ka reiz, pirms 75 gadiem viens pēc otra uz Reihstāga parādījās uzraksti "Mēs esam no Rjazaņas Suhoverhu kolhoza", "Nelieši iegaumēs ceļu no Groznijas līdz Berlīnei", "Šeit bija majors Zverevs, Ohrimenko, Mihaiļins no Ļeņingradas".

Šie un miljoniem citu mūsu cilvēku neļāva pasaulei kārtējo reizi atkrist pagātnē, vecajos labajos laupīšanas un vergturības laikos.

Viņi ar varu ierāva pasauli nākotnē.

Patiesībā viņu rokām radīts 2020.gads, kurā par zvērībām un laupīšanu var šausmināties.

Ziņu lente
0