Viedoklis

"Gazprom" uzvar: Eiropa atsakās no ASV sašķidrinātās gāzes

© Sputnik / Сергей Гунеев / Pāriet pie mediju bankasТанкер-газовоз
Танкер-газовоз - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
SDG ražotāji no ASV zaudē klientus Eiropā. Eksperti uzskata, ka pašreizējās tirgus konjunktūras apstākļos uzvaru izcīna Krievijas kompānijas.

Aizvadītajā nedēļā divas spāņu kompānijas nepieņēma jau kontraktētās SDG partijas: cenu krišanās dēļ izrādījās, ka ir izdevīgāk apmaksāt līguma laušanu, nekā vest "brīvības gāzi" uz Eiropu, portālā RIA Novosti stāsta Maksims Rubčenko.

Lētāk ir atteikties

Spānijas kompānijas "Repsol SA" un "Endesa SA" atteicās no 200 miljoniem kubikmetru gāzes, ko bija plānots iegādāties saskaņā ar kontraktu ar "Cheniere Energy". Tomēr kompānijām nāksies norēķināties ar amerikāņu partneri.

Lieta tāda, ka "Cheniere" pārdod ne tikdaudz gāzi, cik gāzes sašķidrināšanas pakalpojumus. Klientiem tie jāapmaksā, vienalga, vai tie pieņem SDG, vai ne. 

Rūpnīcas tarifs, no kurienes "Repsol" un "Endesa" bija jāsaņem sašķidrinātā gāze, ir 3,5 dolāri par miljonu britu siltuma vienību (MBTU). Tātad Spānijas kompānijas zaudējušas vairākus desmitus tūkstošu dolāru, un viegli tikušas vaļā, jo izvairījušās no daudz lielākiem zaudējumiem.

Газовый счетчик - Sputnik Latvija
Viedoklis
Lietuva pret Poliju: Eiropas mazais gāzes karš

ASV Enerģētikas informācijas pārvaldes dati liecina, ka gāze valstī patlaban maksā 2,02 dolārus par MBTU. SDG pircējam nākas apmaksāt sašķidrināšanu (3,5 dolāri par MBTU) un transportēšana uz Eiropu (plus vēl viens dolārs). Galu galā degviela spāņu kompānijām izmaksātu vairāk nekā sešus dolārus par MBTU, jeb 211 dolārus par tūkstoš kubikmetriem.

Eiropas gāzes biržā TTF cenas ir divreiz zemākas – 105 dolāri par tūkstoš kubikmetriem. Tātad, atsakoties no amerikāņu SDG par labu piegādēm no Eiropas tirgus, "Repsol" un "Endesa" ietaupīja simtiem tūkstošu dolāru.

Eksperti ir pārliecināti, ka spāņu piemēram sekos arī citi. "Tā kā piegādēm no ASV ir pazudušas priekšrocības cenu ziņā, atteikšanās no tām bija tikai laika jautājums," atzīmēja ASV Stratēģisko un starptautisko pētījumu centra analītiķis Nikoss Cafoss.

Āzijas gāzes tirgū konjunktūra ir vēl sliktāka. Pērnā gada beigās gāzes cena Japānā kritās līdz 105 dolāriem par tūkstoš kubikmetriem, bet koronavīrusa epidēmija pastiprinājusi cenu krišanos. Tātad tagad kotējumu starpība ASV un Āzijas tirgos pat nekompensē transportēšanu.

Nav nekāds brīnums, ka vismaz divas Japānas kompānijas apspriež iespēju atteikties no iepriekš kontraktētām piegādēm no ASV, stāsta aģentūra Bloomberg, atsaucoties uz starptautiskajiem gāzes treideriem.

Krīze būs ilga

SDG eksports no rūpnīcām ASV samazinās jau vairākas nedēļas no vietas. Informācijas platforma ICIS vēsta, ka piegādes uz Eiropu triju mēnešu laikā sarukušas divkārt – no 2 milj.tonnu SDG (2,8 miljardi kubikmetru pēc regazifikācijas) novembrī līdz 1 milj. (1,4 miljardi ) janvāra beigās. Pagājušajā nedēļā eksports kritās par 7% - līdz 226 milj. kubikmetru dienā.

Noieta problēmu dēļ ražotāji ir spiesti mainīt attīstības plānus un ierobežot investīcijas. Tā pati "Cheniere Energy" nesen informēja, ka uz nenoteiktu laiku – "kamēr nebūs noslēgts pietiekams skaits komerciālo līgumu" - atliek trešās līnijas ieslēgšanu gāzes sašķidrināšanas rūpnīcā "Corpus Christi" ar 9,5 milj. tonnu jaudu.

Domājams, aizkavēšanās būs ilga: speciālisti uzskata, ka eksports no ASV nebūs rentabls vismaz līdz rudenim. "Nāksies apturēt sašķidrinātās gāzes piegādes uz septiņiem mēnešiem," brīdina BloombergNEF analītiķi, kuri nodarbojas ar enerģētikas tirgu.

Денежные купюры: евро и доллары. - Sputnik Latvija
Viedoklis
Neatkarības ēna: ES iziet no ASV finanšu sistēmas

Tomēr šī prognoze ir ļoti optimistiska. Daudzi uzskata, ka konjunktūra būs amerikāņiem nelabvēlīga vēl divus līdz trīs gadus, kamēr tirgus neizjutīs daudzu gāzes projektu iesaldēšanas sekas. Jauno SDG skaits 2021.-2024.gg. būtiski saruks, un mazināsies līdzsvara trūkums starp pieprasījumu un piedāvājumu.

Starptautiskās tirdzniecības kompānijas "OTC Global Holdings" galvenais analītiķis Kempbels Folkners ir pārliecināts, ka gāzes cenas atjaunosies tikai pēc ilgiem gadiem – kad lielākā daļa ogļu elektrostaciju pasaulē tiks pārbūvētas gāzes izmantošanai.

"ASV un ārvalstīs jāuzbūvē vairāk gāzes elektrostaciju, lai mazinātu pašreizējo degvielas pārpalikumu, - viņš paskaidroja aģentūrai Bloomberg. — Līdz tam tirgū vienkārši nebūs pietiekami daudz vietas visiem piegādātājiem."

Krievus uzvarēt neizdosies

Šķiet, Folknera prognozei piekrīt arī investori – viņi masveidā pārdod ASV gāzes kompāniju akcijas. Naftas un gāzes slānekļa atradņu izstrādes līdera "Chesapeake Energy" akcijas kopš gada sākumā kritušās cenā gandrīz četrkārt – no 95 līdz 28 centiem.

Cita nozares līdera "Cabot Oil & Gas" akcijas mēneša laikā zaudēja 20% - bija 17,4 dolāri, tagad — 14,1. Pašas "Cheniere Energy" akcijas kopš janvāra vidus kritušās gandrīz par trešo daļu – no 66 līdz 47,2 dolāriem.

"Tirgus ļoti asi reaģē uz iespējamo pircēju zuduma risku kompānijās, kas strādā ar dabas gāzi, kas parādījās 2010.gadu sākumā, kad gāzes visiem nepietika," konstatēja analītiskās kompānijas "Sandhill Strategy LLC" vadītāja Keitija Beisa.

Министр энергетики США Рик Перри - Sputnik Latvija
ASV enerģētikas ministrs ir pārliecināts: Baltijai ir jāpiemaksā par "neatkarību"

Rietumu analītiķi atzina, ka pašreizējā tirgus situācija vismazāk problēmu sagādā Krievijas kompānijām. "Gazprom" ļoti sekmīgi iedarbināja elektronisko tirdzniecības platformu, kas būtiski palielina spotu tirdzniecības elastību, un tādējādi piesaistīja jaunus pircējus," atzīmēja kompānijas "S&P Global Platts" vecākais analītiķis gāzes jautājumos Samers Mosis, uzstājoties Naftas un gāzes forumā Londonā februārī.

Runājot par Krievijas sašķidrināto gāzi, Mosis norādīja, ka tā "tiek pārdota Eiropā par vienu no zemākajām SDG cenām pasaulē – mazāk nekā divus dolārus par miljonu BTU" (aptuveni 70 dolāru par tūkstoti kubikmetru). "Pateicoties tam, Krievija pagājušajā gadā kļuvusi par otro piegādātāju Eiropā pēc Kataras," atgādināja analītiķis.

"Krievijas sašķidrinātā gāze pārliecinoši jūtas Eiropas gāzes tirgū un tai ir būtiskas konkurētspējas priekšrocības," uzskata žurnāla "European and Atlantic Basin LNG" redaktors Desmonds Vongs. Šis faktors ir spēcīgāks nekā politiķu demagoģija, kuri aicina eiropiešus atteikties no lētām piegādēm no Krievijas par labu dārgajai SDG no ASV.

"Briselē vienmēr atradīsies politiski motivēti ierēdņi, kuri prasa pirkt lielāku daudzumu SDG no Amerikas, - saka Vongs. – Taču patērētāji, investori un treideri ņem vērā ekonomiskos apsvērumus, kas liek viņiem izvēlēties lēto gāzi no Krievijas."

Ziņu lente
0