Viedoklis

Viltīgs gājiens: Tramps aicina veikt globālu kodola atbruņošanos

© Sputnik / Михаил Климентьев / Pāriet pie mediju bankasПрезидент США Дональд Трамп
Президент США Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tramps piedāvā iznīcināt nāvējošos ieročus ar kodola pildījumu. Ideja it kā jau lieliska. Taču tikai pēc ārējā izskata.

Ak šīs kā vienmēr negaidītais un nestandarta Tramps. Gudrāks par visiem gudrajiem, viltīgāks par visiem viltīgajiem. Acīmredzot, šādu viņš sevi uztver un netieši translē šo uztveri ārpasaulei dažāda veida idejās un iniciatīvās, raksta radio Sputnik autors Sergejs Iļjins. Pēc ārējā izskata, starp citu, visnotaļ lietderīgās un mūsdienīgās idejās. Taču tikai pēc ārējā izskata.

ASV GKS stratēģiskais bumbvedējs B-52 - Sputnik Latvija
Gaisa patruļas aizsegā NATO virs Baltijas atvērusi "atomlietussargu"

ASV prezidents uzskata, ka viņa valstij, Ķīnai un Krievijai jāatbrīvojas no kodolieročiem. Turklāt, saskaņā ar mediju paziņojumiem, Blatā nama dzīlēs aktīvi norisinās trīspusēja vienošanās sagatavošana par šāda veida ieroču kontroli. Kontrole un iznīcināšana – tās, protams, ir absolūti dažādas lietas. Taču formālais vēstījums ir skaidrs: par mieru visā pasaulē, par visu labo pret visu slikto. Sāksim, saka, mazāk tērēt ieročiem. To Donalds Tramps aicināja darīt pavisam nesen. Tiesa, pat šī it kā miermīlīga ideja tiek papildināta ar Maskavas kritizēšanu saistībā ar to, ka Krievijas kodolieročus it kā nekontrolē nekādi līgumi. Kritizēšanu, starp citu, netaisnīgu. Kā reizi tiek regulēti, tostarp ar divpusējiem Krievijas un Amerikas līgumiem, no kuriem Vašingtona secīgi "lec ārā" vai grasās to izdarīt. Sekojot iziešanai no vidēja un mazāka darbības rādiusa raķešu līguma, ASV varētu izstāties no Stratēģiskā uzbrukuma bruņojumu samazināšanas un ierobežošanas līguma (New START), kura darbība drīz beigsies. Tiesa, Amerikas administrācija gatavo tam kaut kādu aizvietojumu. Un var pat iztēloties, kādu. Diez vai tā ņems vērā Krievijas nacionālās intereses. Ķīnas nacionālās intereses Vašingtonai, protams, arī maz rūp. Drīz tieši pretēji, tās kaitina.

Канцлер Германии Ангела Меркель - Sputnik Latvija
Politika
Bloomberg: Merkele noraidīja ASV lūgumu "provocēt Krieviju"

Un tagad par Baltā nama "miera iniciatīvas" saturu, par kodolieroču vai nu vispārēju iznīcināšanu, vai arī par stingru kontroli. Starp citu – kas izskatās īpaši komiski uz tās fona – nedaudz agrāk ASV pašas pilnībā padarīja slepenu visu informāciju par savu kodola potenciālu. Tā lūk, viss ir gaužām vienkārši. NATO konsolidētais militārais budžets – apmēram pusotrs triljons dolāru, kas pārsniedz analoģiskus Krievijas rādītājus desmitiem reižu, Ķīnas rādītājus – vairāk nekā desmit reizes. ASV militārais budžets – gandrīz puse no šīs fantastiskās summas, un tas plānveidīgi tuvojas pusei, jeb 750 miljardiem. Tāpēc, pat ja Savienotās Valstis, saskaņā ar Trampa aicinājumu, mazāk tērēs naudas ieročiem, šiem mērķiem vienalga tiks piešķirti kolosāli līdzekļi. Amerikāņu aizsardzības nozares zinātniskais un ražošanas potenciāls šodien darbojas pilnā jaudā:  savukārt prezidents, kā zināms, atgriež savai valstij tās bijušo varenību. Kaujas dežūrā notiek jaunāko ieroču veidu visintensīvākās izstrādes un piegāde.

Министерство обороны РФ - Sputnik Latvija
Ģenerālštāba vadītājs pastāstīja, kā Krievija atbildēs uz ASV jauno stratēģiju

Lūk, praktiski pirms dažām dienām kļuva zināms, ka Savienotās Valstis izstrādājušas nosacītā pretinieka starpkontinentālo ballistisko raķešu "pirms starta pārtveršanas" koncepciju. Tās pamatā ir citu valstu raķešu iznīcināšana, tām atrodoties vēl palaišanas iekārtās. Kas atņem tām iespēju veikt atbildes triecienu, kurš ir Krievijas militārās doktrīnas pamatā, un pilnībā atsien vaļā rokas amerikāņiem. Kad viņi būs droši, ka nesaņems pretsitienu, un iznīcinās draudu "perēklī", jeb palaišanas iekārtās, tas iedvesīs neatgriezeniskas visatļautības un nesodāmības izjūtu. Un tālāk pasaule ar izbrīnu vēros Vašingtonas stratēģu ģeopolitisko fantāziju un "izbaudīs tās pēcgaršu".

Taču arī tas nav viss. ASV jau šobrīd, kam pievērš īpašu uzmanību daudzi eksperti, ir augstas precizitātes raķetes bez kodola lādiņiem, kuras spēj radīt milzīgu kaitējumu potenciālā pretinieka kodolieroču nesējiem, kā arī citiem militārajiem objektiem. Tātad hipotētiskā globālā karā Amerika var izrādīties spēcīgāka arī bez kodola sastāvdaļas. No tā arī izriet aicinājums: saka, atteiksimies no tiem vai, vismaz, būtiski samazināsim skaitu. Kas, protams, ir nekas vairāk kā utopija un politiska bezrūpība.

Штаб-квартира Министерства обороны США - Sputnik Latvija
Krievijā nosaukti galvenie ASV vadības centri, kuri var kļūt par "Cirkonu" mērķiem

Drīzāk tieši pretēji, valstis, kurām ir kodolieroči, esošajos apstākļos līdzsvara saglabāšanai vienkārši ir spiestas nodarboties ne vien ar to pilnveidošanu, kas paaugstina cerības pārvarēt svešas PRA sistēmas, bet arī attīstīt savu teritoriju aizsardzību. Un pirmām kārtām – stratēģisko objektu aizsardzību. tostarp no amerikāņu ne kodola augstas precizitātes raķetēm. Ar ko, jāsaka, tās arī nodarbojas. Bet kopumā Trampam nevar, protams, nepiekrist: lai vienmēr ir saule, lai vienmēr ir droša pasaule.

Ziņu lente
0