Viedoklis

Latviešus noskaņo pielikt punktu krievu jautājumā

© Sputnik / Sergey MelkonovLāpu gājiena dalībnieki Rīgā
Lāpu gājiena dalībnieki Rīgā  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Ņemot vērā Ukrainas pieredzi", separātistus Latvijā ieteikts nošaut, taču vainīgs tik un tā ir Gapoņenko.

"Tiesājamais Gapoņenko uzkurina jaunu porciju naida" – ar tādu virsrakstu portāls nra.lv (Neatkarīgā Rīta Avīze) publicējis Imanta Vīksnes rakstu. Redakcija draud "dot savu artavu šī Kremļa ietekmes aģenta notiesāšanā". Runa nav par morālu nosodījumu, redakcija ir apņēmusies palīdzēt tiesai iesēdināt aiz restēm Aleksandru Gapoņenko. Priekšvēsture ir sekojoša. 9. oktobrī nra.lv publicēja Vīksnes reportāžu par to, kā organizācija Tēvijas sargi, kas nodarbojas ar tuvcīņas apmācību latviešu jauniešu vidū, piegādājusi ukraiņu brīvprātīgajiem bataljoniem Donbasā kravu no Latvijas – nakts redzamības ierīces un militāro apģērbu.

Reportāžā norādīti konkrēti kravas saņēmēji: nakts redzamības ierīces – bataljonam "Azov", apģērbs – Labējam sektoram (Krievijā aizliegta organizācija – red.).

"Kas kuram vairāk vajadzīgs," – paskaidroja Vīksne.

Autors stāsta, ka Ukrainas valdība brīvprātīgos kaujiniekus neatbalsta, neapgādā, taču izmanto riskantāko uzdevumu izpildei, ko dažādu iemeslu dēļ nevar uzticēt UBS.

Teksta pavīdēja interesants cipars: izrādās, EDSO statistika liecina, ka 80% gadījumu pamieru Donbasā pārkāpj Ukrainas spēki.

Reportāžu noslēdz ukraiņu brīvprātīgā brīdinājums: "ja kas līdzīgs sāksies Latvijā, daudz neceremonēties ar separātistiem, bet šaut uzreiz viņus nost. "Palaidīsiet īsto brīdi, un būs jau par vēlu," – teicis brīvprātīgais.

Pēdējo rindkopu komentēja Gapoņenko: "Pēdējā frāze, pēc būtības, ir tiešs aicinājums "Neatkarīgās Rīta Avīzes" lasītājiem atbalstīt vietējo krievu tautības iedzīvotāju iznīcināšanu, jo šai avīzei tuvās aprindās par "separātistiem", "piekto kolonnu", "valsts ienaidniekiem" un "Kremļa roku" dēvē krievus. Un svešā mutē liktiem vārdiem (domāju, frāzi izdomājis raksta autors) cilvēki tiek noskaņoti krievu tautības pārstāvju likvidēšanai.

Es to komentētu citādi, taču neko kriminālu Gapoņenko vārdos nesaskatu. Tas ir fakts – latvieši tiek noskaņoti "galīgi atrisināt krievu jautājumu". Varasvīri nekādus šķēršļus neliek, drīzāk jau mudina. Atsauksim atmiņā kaut vai nesodīti teiktos deputāta Šnores vārdus par "krievu uti kažokā" un rakstnieka Sedlenieka publikāciju Facebook, kurš krievus nodēvēja par " ģenētisku novirzi no vispārcilvēciskajām vērtībām".

Vai krievi vēlas iznīcināt Latviju un "visu latvisko"

Ir arī jauns piemērs. Lūk, kā pagājušās vēlēšanas savā lapā Twitter novērtēja Rīgas domes deputāte, Jaunās konservatīvās partijas pārstāve rakstniece Eva Martuža:

"Būsim konsekventi - vēlēšanās piedalās tikai divas partijas; Latviešu - un iegūst 80% balsu,tā ciena Satversmi un gatava strādāt Latvijai. Otra - Pretlatvijas  -  iegūst 19% balsu.  Šī partija no sirds nīst Latviju, vēlas tās nāvi un visa latviskā noslaucīšanu no zemes virsas."

Skaidrs, ka runa nav par "Saskaņu" kā tādu, bet gan par krievu tautības iedzīvotājiem, kam piedēvēti baismīgi plāni iznīdēt "visu latvisko". Tipisks nacistiskās propagandas paraudziņš – tiem, ko plāno likvidēt, piedēvē ellīgus nodomus.

Ceru, ka Gapoņenko advokāts ieteiks tiesai (kārtējā sēde notiks februārī) salīdzināt viņa izteikumus, dažkārt patiesus, dažkārt – kļūdainus vai apstrīdamus, taču ne kriminālus, ar caururbjošo naidu, ko izvemj latviešu kultūras meistari.

Nakts redzamības ierīces neonacistiem

Taču atgriezīsimies sākuma punktā, pie reportāžas no Donbasa. Kā jau teicu, bataljonam "Azov" tā domubiedri no Latvijas uzdāvināja nakts redzamības ierīces. Ziņojot par dāvanu, Neatkarīgā noklusē vai pat nemaz nav dzirdējusi, ka ASV "Azov" ir atzīts par neonacistisku (neo-Nazis) organizāciju un amerikāņu militārā palīdzība šai vienībai ir aizliegta.

2015. gada jūnijā ASV Kongresa Pārstāvju palāta apstiprināja grozījumus, kas aizliedz atbalsta sniegšanu "Azov". Grozījumu autori – Džons Konjērs un Teds Joho.

Latvijas Drošības policija - Sputnik Latvija
DP atbildējusi uz sūdzībām sakarā ar Sedlenieka izteicieniem par krieviem

Taču 2016. gada janvārī Pentagona spiediena rezultātā Konjēra-Joho grozījumi, kas skar palīdzību "Azov" tika atcelta. Lēmums pieņemts ar formālu aizbildinājumu: sak, tie dublē jau esošo likumu (Leahy Law), kas aizliedz Aizsardzības ministrijai palīdzēt ārvalstu militārajiem grupējumiem, kuri pārkāpj cilvēka tiesības. Domājams, tas bija triks, kas pieļāva tālāku atbalstu bataljonam (piemēram, "Azov" seržantu skolu vadīja Vestpointas absolvents).

Visbeidzot šī gada martā ASV Kongress viennozīmīgi aizliedza Kijevai nodot bataljonam "Azov" no ASV saņemtos ieročus.

"Baltās rases pārākuma ideja un neonacisms ir nepieļaujami, tiem nav vietas mūsu pasaulē. (..) Es priecājos, ka nesen pieņemtais likums padara neiespējamu ASV atbalstu ar ieročiem vai instruktoriem neonacistiskajam bataljonam "Azov"," – Kongresa pārstāvis no Kalifornijas štata Rohits Hanna komentēja pieņemto lēmumu.

Viss, punkti uz "i" ir salikti. Tēvijas sargi palīdz militāram formējumam, ko ASV atzinušas par neonacistisku vienību, bet Neatkarīgā šo atbalstu propagandē.

…Lūk, kāpēc es nožēloju, ka Latvijas Krievu savienība nav iekļuvusi Saeimā. Ņemot vērā minētos faktus iespējams it glīti sadot pa ādu (atvainojiet manu žargonu) gan nacistus no Tēvijas sargiem, gan Aizsardzības ministriju, kas viņus atbalsta (vai tik nakts redzamības ierīces nenāk no AM noliktavām?..), gan arī Neatkarīgās redakciju nolikt pie vietas. Un nekur ne miņas no "Kremļa rokas".

Pietiktu ar minimālu deputātu frakciju, lai to panāktu. Varbūt "Saskaņa" beigs lolot ilūzijas par iekļūšanu valdībā un sāks normālu darbu opozīcijā?

Autora domas var neatbilst redakcijas viedoklim.

Ziņu lente
0