Viedoklis

Aizstāvēja savējos: kā Krievija palīdzēja Sīrijai izcīnīt uzvaru

© Sputnik / Dmitri Vinogradov / Pāriet pie mediju bankasSīrijas lidotājs Hamas aviobāzē
Sīrijas lidotājs Hamas aviobāzē - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Divi kara gadi ar nelieliem zaudējumiem svešā zemē. Tūkstošiem uzlidojumu, desmitiem tūkstošu likvidētu ekstrēmistu un viņu infrastruktūras objektu, simtiem atbrīvotu pilsētu un ciemu.

Krievija noslēdz militāro operāciju Sīrijas Arābu Republikā — pirmo valsts bruņoto spēku liela mēroga izvēršanu ārzemēs kopš kara Afganistānā 1979.-1989. gg. Par to informēja prezidents Vladimirs Putins pirmdien vizītē aviācijas bāzē Hmeimimā. Viņš deva pavēli aizsardzības ministram un Ģenerālštāba priekšniekam sākt karaspēka grupējuma izvešanu uz pastāvīgās dislokācijas vietām. Valsts vadītājs uzsvēra, ka karavīri atgriežas mājās ar uzvaru. Par to, kā krievu lidotāji, speciālo uzdevumu vienības, jūras kājnieki, ārsti un diplomāti divus gadus palīdzēja Sīrijas prezidentam Bašaram Asadam saglabāt valsti un padzīt no tās teroristus — Andreja Koca materiālā RIA Novosti.

Kā Krievija iesaistījās konfliktā

2015. gada rudenī karš Sīrijā ilga jau četrus gadus. Masveida pretvalstiskās akcijas 2011. gada martā ātri pārauga sadursmes ar armiju. Tautas protestu nekavējoties izmantoja teroristiskie grupējumi. Vadošo lomu konfrontācijā ar valdību uzņēmās ekstrēmisti no "Islāma valsts", "Džebhat an Nusras", "Al Kaidas" un daudziem citiem sīkākiem bandītiskiem formējumiem, ieskaitot daudzkrāsainas bandas, kas iekļāvās "mērenajā opozīcijā", — galvenokārt Rietumu lolotajā "Brīvajā Sīrijas armijā".

Krievijas GKS bumbvedējs Su-24 - Sputnik Latvija
Krievija izved karaspēkus no Sīrijas
Sākotnēji Krievija sniedza Sīrijai diplomātisku atbalstu. Jau 2011. gada pavasarī Krievijas pārstāvji ANO Drošības padomē bloķēja Rietumu un vairāku arābu valstu iesniegtos antisīrisko rezolūciju projektus. Bez tam Krievija atbalstīja Bašara Asada valdību ar ieroču, kara tehnikas un munīcijas piegādēm, kā arī organizēja speciālistu apmācību un nosūtīja kara padomniekus.

Taču, jo lielākas teritorijas ieņēma teroristiskās organizācijas un "mērenās opozīcijas" formējumi, jo skaidrāk kļuva, ka šāds atbalsts nav pietiekams. Sīrijas arābu armijas spēki izsīka. Lieli zaudējumi, nepieciešamāko priekšmetu trūkums un zūdošais cīņas spars spieda lojālos karavīrus atkāpties. Līdz pat Latākijas provincei jūras krastā un Damaskai.

2015. gada septembrī, atbildot uz prezidenta Bašara Asada lūgumu, Federācijas padome apstiprināja lēmumu par Krievijas karavīru nosūtīšanu uz SAR. 13. septembrī Krievija oficiāli apstiprināja, ka uz Sīriju tiek nosūtīta aviācijas grupa — vairāki desmiti lidmašīnu un helikopteru ar palīgvienībām.

© Sputnik / Дмитрий Виноградов / Pāriet pie mediju bankasKrievijas GKS lidmašīnas Hmeimimas aviobāzē Sīrijā
Самолеты ВКС РФ на авиабазе Хмеймим в Сирии - Sputnik Latvija
Krievijas GKS lidmašīnas Hmeimimas aviobāzē Sīrijā

Oficiāli tas tika veikts cīņai ar terorismu, taču mums (Krievijai — red.) bija arī personīgi motīvi: specdienesti ziņoja, ka 2015. gada rudenī ISIS teroristiskajā darbībā Irākā un Sīrijā iesaistīti līdz 2500 Krievijas pilsoņi un aptuveni 3 tūkstoši NVS valstu pilsoņu. Pats par sevi saprotams, Maskava nevēlējās, lai šie radikālie "tautieši" atgrieztos mājās ar bagātu cīņas pieredzi.

Kāds bija aviācijas grupējuma sastāvs

Kopš saformēšanas brīža aviācijas grupas sastāvs vairākkārt mainījās atbilstoši nospraustajiem mērķiem. Atklātie informācijas avoti ziņo, ka dažādos laika posmos to veidoja:

  • līdz 10 daudzfunkcionālie iznīcinātāji Su-35S;
  • līdz 4 Su-27SM;
  • 12-16 divvietīgie iznīcinātāji Su-30SM;
  • līdz 12 iznīcinātāji-bumbvedēji Su-34;
  • līdz 30 bumbvedēji Su-24M;
  • līdz 12 trieciennieki Su-25SM;
  • līdz 15 dažādu modifikāciju daudzfunkcionālie helikopteri Mi-8;
  • līdz 15 trieciena helikopteri Mi-24 un Mi-35;
  • līdz 5 trieciena helikopteri Ka-52.

No Krievijas teritorijas teroristu bāzēm uzbruka:

  • seši virsskaņas raķešnesēji Tu-160;
  • pieci stratēģiskie bumbvedēji Tu-95MS;
  • 12-14 tālās darbības bumbvedēji-raķešnesēji Tu-22M3.

Aviācijas darbīas koordinēja, izlūkošanā piedalījās un trieciena posmiem mērķus norādīja tālā darbības rādiusa radiolokācijas lidmašīnas A-50, Tu-214R un radioelektroniskās izlūkošanas un bloķēšanas lidmašīna Il-20M1.

Kā karoja aviācija un Jūras kara flote

Pirmo vijoli Sīrijā spēlēja Krievijas aviācija. No Hmeimimas aviobāzes, papildu lidostām un aviācijas kreisera "Admiral Kuzņecov" notika uzbrukumi kaujinieku treniņu nometnēm, komandpunktiem, ieroču un munīcijas noliktavām, naftas atradnēm un degvielas transporta kolonnām.

Bumbvedēji, trieciennieki un iznīcinātāji, izmantojot pārsvaru gaisā, paspēja iznīcināt vairāk nekā simt tūkstošus teroristu objektu. Masveida uzlidojumi ISIS sākās 2015. gada nogalē. Tolaik Krievijas lidmašīnas izmantoja dziļi izbūvētu ISIS komandpunktu, pazemes bunkurus un noliktavas Hamas provincē.

Degvielas transportu "brīvo medību" laikā iznīcinātāji-bumbvedēji Su-34 atrada un likvidēja aptuveni 500 automašīnu cisternas ar naftas produktiem un desmitiem naftas pārstrādes bāzu. Tas bija jūtams trieciens ISIS budžetam, kura galvenais ienākumu avots bija melnā zelta nelegālā tirdzniecība.

ISIS - Sputnik Latvija
Labāk par vēlu: Baltijas valstis nolēma karot ar "Islāma valsti"

2015. gada nogalē Sīrijas tuksnesis nodrebēja — stratēģiskie bumbvedēji Tu-160, Tu-95MS un tālās darbības Tu-22M3 izšāva vairāk nekā trīs desmitus raķešu un nometa lielu skaitu bumbu, iznīcinot ISIS grupu kontroles punktus Idlibas un Alepo provincēs, kā arī pašnāvnieku treniņu nometnes. 2016. gada vasarā no Hamadana aviobāzes Irānā debesīs pacēlās tālās darbības bumbvedēji Tu-22M3, kuri nometa bumbas uz kaujinieku objektiem Alepo, Deir ez Zorā un Idlibā. Aviācijas regulārie izlidojumu pavadīja operāciju Sīrijā no sākuma līdz beigām.

Operācijas laikā Krievija sekmīgi izmantoja arī karakuģus, zemūdenes un krasta raķešu kompleksus. Vairāku veidu bruņojums pirmo reizi tika izmēģināts kaujā. Piemēram, 2016. gada novembrī Krievijas karavīri izmantoja krasta raķešu kompleksus "Bastion" un ar pretkuģu raķetēm "Oniks" efektīvi likvidēja lielu kaujinieku noliktavu.

Plaši pazīstams ir arī iepriekš nebijušais trieciens ar spārnotajām raķetēm no Kaspijas jūras akvatorijas, ko īstenoja Krievijas JKF pa kaujinieku pozīcijām 2015. gada oktobrī. Raķešu kuģis "Dagestan", mazie raķešu kuģi "Grad Svijažsk" un "Veļikij Ustjug" izlaida virkni "Kalibru", kas pārlidoja vairāku valstu teritoriju un likvidēja vairāk nekā desmit objektus islāmistu kontrolētajā teritorijā.

Šim triecienam sekoja otrs: novembrī no Kaspijas uz Sīriju tika palaisti vēl aptuveni divi desmiti raķešu. Gandrīz visas no tām sasniedza mērķus. 2017. gada jūnijā Krievijas JKF fregates "Admiral Essen" un "Admiral Grigorovič", kā arī zemūdene "Krasnodar" ar spārnotajām raķetēm "Kalibr" no Vidusjūras akvatorijas izdarīja spēcīgu uzbrukumu teroristu komandpunktiem un munīcijas noliktavām Hamas provincē.

Nomaskēto objektu meklēšanai un trāpījumu fiksēšanai Krievijas AM izmantoja virkni līdzekļu un drošus avotus, tostarp — aģentūru, kosmiskās izlūkošanas pavadoņus un bezpilota lidaparātus.

Kāpēc uzvarēja

Krievijas aviācijai izdevās nodrošināt pastāvīgus un nepārtrauktus uzbrukumus teroristisko grupējumu objektiem Sīrijā. 2017. gada aprīlī tika aprēķināts: kopš militārās operācijas sākuma veikti vairāk nekā 23 tūkstoši kaujas lidojumu un izdarīti aptuveni 77 tūkstoši triecienu teroristiem. Šādi panākumi ļāva maijā nosūtīt uz Krieviju no Hmeimimas aviobāzes aptuveni pusi aviācijas grupējuma.

Krievijas GKS lidmašīnas uzbruka teroristiem ar valsts bruņoto spēku elites — Speciālo operāciju spēku — palīdzību. Speciālo vienību karavīri īstenoja izlūkošanu, koriģēja aviācijas un artilērijas darbības, trenēja Sīrijas karavīrus un virsniekus, devās reidos pretinieka aizmugurē, organizēja slazdus teroristu konvoju ceļā un likvidēja bandītisko grupu vadoņus. Liela nozīme bija arī "Sīrijas ekspreša" kuģiem un lidmašīnām, kas nogādāja karojošajā valstī ieročus, bruņutehniku un munīciju. Īstu varoņdarbu veica ārsti no Krievijas, kuri sniedza palīdzību cietušajiem civiliedzīvotājiem.

Дальние бомбардировщики ВКС РФ нанесли удары по террористам в Сирии - Sputnik Latvija
Video
Krievijas GKS jaunie bumbvedēji izdarījuši uzlidojumu teroristiem Sīrijā

Liela loma Sīrijas konflikta noregulēšanā bija arī Krievijas diplomātiem, kuri iniciēja daudzpusīgās pārrunas Astanā. Tas ļāva izveidot Sīrijā deeskalācijas zonas, kas darbojas līdz šim laikam. Tajās tikpat kā nekad neskan šāvieni.

Protams, galveno uzvaru ir izcīnījusi Sīrijas tauta, kam Krievijas karavīri palīdzēja atcerēties, ka ienaidnieks ir uzveicams, pat ja viņš saņem bezierunu palīdzību no šķietami visvarenajiem Rietumiem.

Kas notiks tālāk

Novembra beigās kļuva skaidrs, ka Krievijas karavīri paliks Sīrijā ilgu laiku un attīstīs mūsu Hmeimimas aviobāzi Latāķijā un jūras kara bāzi Tartā. Tas ļaus Krievijai nostiprināties Vidusjūrā.

"Pat atmetot malā ģeopolitiku un tīri militārus aspektus, šīs bāzes nāks mums tikai par labu, — pastāstīja Militāro prognožu centra vadītājs Anatolijs Ciganoks. — Tās sekmēs Krievijas un Sīrijas sadarbību. Pirmkārt, mūsu karavīri un virsnieki palīdzēs valdībai atmīnēt teritorijas. Ticiet man, tur vēl ir tik daudz spridzekļu, ka sapieriem būs darbs gadiem, ja ne gadu desmitiem. Otrkārt, viņi apmācīs un trenēs Sīrijas kareivjus, palīdzēs viņiem apgūt Krievijā ražotā bruņojuma un militārās tehnikas ekspluatāciju. Vārdu sakot, karavīriem tur darba pietiks, pat ja kara nebūs."

Tiesa, arī ģeopolitika jāpatur prātā. Tuvie Austrumi joprojām ir ASV un to sabiedroto NATO valstu interešu centrā. Un jauna spēlētāja parādīšanās pie reģionālā "kāršu galda" nebūt neiepriecina Ziemeļatlantijas alianses pārstāvjus, kuri jau pauduši bažas par to, ka Krievija varētu vēl paplašināt militāro klātbūtni. Patiešām, Maskavai ir tādas iespējas.

"Ir jāsaprot, ka Hmeimima ir pietiekami attīstīta aviobāze, kas spēj uzņemt jebkāda tipa lidmašīnas, — pastāstīja žurnāla "Nacionaļnaja oborona" galvenais redaktors Igors Korotčenko. — Tur var bāzēties ne tikai iznīcinātāji, bet arī, teiksim, tālie bumbvedēji Tu-22M3. Vai pat stratēģiskie raķešnesēji Tu-95 un Tu-160. Tas paver Krievijai iespējas atvairīt plaša spektra draudus. Aviācijas bāzes spārnotās raķetes H-101 spēj sasniegt jebkuru mērķi reģionā. To pašu varam teikt arī par "Kalibriem", ar ko bruņoti Tartā dislocētie kuģi. No vienas puses, mēs, pēc būtības, saņemam kontroli pār visiem Tuvajiem Austrumiem, bet no otras — atvairām draudus, kas varētu būt aktuāli NATO dienvidu flangā. Tā ir ārkārtīgi ērta kombinācija."

Ziņu lente
0