Viedoklis

Rudens leģendas: pieci mīti par mācībām "Rietumi 2017"

© Sputnik / Николай Хижняк / Pāriet pie mediju bankasKrievijas un Baltkrievijas kopīgās mācības. Foto no arhīva
Krievijas un Baltkrievijas kopīgās mācības. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltijas valstis uzaicinātas novērot mācības "Rietumi 2017". Krievijai nekas nav slēpjams. Un, protlams, lācim nav jākaunas no saviem nagiem.

1. augustā Spānijas GKS iznīcinātāji Igaunijā pacēlās gaisā, lai pārtvertu Krievijas lidmašīnas MiG-31 un An-26 virs Baltijas jūras. Pie tam tika pārkāpta neitrālās Somijas gaisa robežas. Nav zināms, vai tas notika nejauši, vai apstākļu ietekmē, taču situācija ir skandaloza, pauž Aleksandrs Hroļenko materiālā, ko publicēja Sputnik Lietuva. Ja gaisa telpu būtu pārkāpuši Krievijas iznīcinātāji, rietumvalstu sašutumam nebūtu gala. Taču virs Somijas "stūrēja" karstasinīgie spāņu puiši, un neprofesionālo "koridu" viņiem piedeva.

Miermīlīgās Baltijas fonā, kas mēdz apbēdināt Ziemeļatlantijas aliansi, gluži paradoksāli ģenerējas ar "Krievijas draudiem" saistītas leģendas. Īpaša uzmanība tiek pievērsta septembrī ieplānotajām Krievijas un Baltkrievijas militārajām mācībām "Rietumi —2017".

Aplūkosim ar šīm mācībām saistīto karstāko informācijas mītu "TOP 5".

Mīts #1: "Rietumi 2017" demonstrē KF gatavošanos karam ar Rietumiem

Pirmā par to februārī preses konferencē Rīgā paziņoja Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite. Un tad emocionālie somi sāka izstrādāt bunkuru sistēmu zem Helsinkiem, tuneļus, kuru kopējais garums sasniedz 200 kilometrus. Drīz pie viņiem ieradās Spānijas NATO iznīcinātāji, un mīti gandrīz pārvērās par realitāti.

NATO mācības Saber Strike 2016 Igaunijā - Sputnik Latvija
Viedoklis
Igaunijas un ASV draudzība. Amerika "apskauj" aizvien ciešāk

Krievijas un Baltkrievijas sagatavošanas karam ir izdomāta. Atzīmēsim, ka pēc Varšavas līguma organizācijas izjukšanas 1991. gadā tās "spogulis" — Ziemeļatlantijas līguma organizācija ne tikai saglabājās, bet pat paplašinājās uz Austrumeiropas valstu rēķinu. Krievija un Baltkrievija nekādi nav provocējušās partnerus, un tomēr konstatēja, ka NATO nonākusi pie to robežām. Naidīgā Rietumu būtība ir skaidri saskatāma.

Šādos apstākļos Maskavai un Minskai ir jāpadomā par drošību. Armijai ir jābūt gatavai karam ar jebkuru pretinieku, jebkurā brīdī. Mācības "Rietumi 2017" nav vērstas pret konkrētu valsti, tās stiprina reģionālo mieru un kārtību. Turklāt pat NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs atzinis, ka alianse nesaskata tiešus draudus no Krievijas puses alianses austrumu flangam.

Mīts #2: mācības "Rietumi —2017" nav pārskatāmas

Apņēmīgais ASV Sauszemes spēku komandieris Eiropā Bens Hodžess viens no pirmajiem paudis šaubas par mācību "Rietumi 2017" caurskatāmību. Taču Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko vairākkārt apstiprināja, ka manevri ir pārskatāmi visiem, kas sevi uzskata par "mērķi".

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko - Sputnik Latvija
Visiem visu paskaidrojām, brauciet un skatieties: Lukašenko par mācībām "Rietumi 2017"

"Mācības ir atvērtas, mēs esam aicinājuši lielu skaitu novērotāju. Atbrauciet un paskatieties. Tām ir aizsardzības raksturs un mēs tradicionāli sarīkosim šīs mācības sadarbībā ar Krievijas Federāciju," — teica prezidents.

Arī Maskavā apstiprināja, ka NATO dalībvalstu novērotāju uzaicinājums Krievijas un Baltkrievijas stratēģiskās mācībās atbilst starptautiskajai likumdošanai un tā ir normālā prakse.

Varbūt Viļņā kādam ļoti gribējās būt nepielaistam. Diemžēl arī Lietuva ir saņēmusi oficiālu uzaicinājumu novērot manevrus. Krievijai nav nekā slēpjama. Un, protams, lācim nav jākaunas par saviem nagiem.

Mīts #3: "Rietumi —2017" ir vērienīgākās nekā NATO mācības

Satraukumu par Krievijas un Baltkrievijas mācību mērogu paudis Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas vadītājs Maikls Felons. Amerikāņu laikraksts Wall Street Journal ziņoja, ka Krievijas un Baltkrievijas mācībās piedalīsies 400-500 tūkstoši karavīru. Tomēr nevajadzētu izkropļot faktus.

Солдаты российской армии в строю - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Rietumi 2017" – dāvana Baltijas rusofobiem

NATO mācību statistika — 250 gadā. 2017. gada jūnijā-novembrī, saskaņā ar Krievijas pastāvīgā pārstāvja NATO Aleksandra Gruško datiem, tajās piedalās aptuveni 40 tūkstoši karavīru. Tikai tuvākajos trīs mēnešos alianse plāno rīkot 18 kopīgos manevru — iespaidīgs mērogs!

Krievijas un Baltkrievijas mācības "Rietumi 2017" notiks no 14. līdz 20. septembrim. Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu apsolīja ar diplomātisko kanālu starpniecību informēt Rietumu partnerus par mācībām pirms to sākuma. Un uzsvēra, ka karavīru un tehnikas skaits būs ievērojami mazāks nekā līdzīgos NATO valstu manevros.

Skaidrs, ka armijas spēks nav karavīru skaitā, bet kaujas sagatavotības kvalitātē, kaujas gara stāvoklī un valdības politikā. Otrā pasaules kara vēsture atgādina: 350 tūkstoši labi ekipētu, taču demoralizētu britu karavīru Denkerkā (Francijā) nebija nekāds nopietnais spēks.

Mīts #4: Lietuva ir nepieciešama amerikāņu kontingenta pastiprināšana "Rietumi 2017" norises laikā

ASV pastiprinās militāro klātbūtni Lietuvā šo mācību laikā. Augusta sākumā vēl 450 karavīri un 120 kaujas tehnikas vienības, ieskaitot tankus Leopard 2A6 un kājnieku kaujas mašīnas Marder ieradās Lietuvā no Vācijas, stiprinot starptautiskā NATO bataljona pamatus.

Smagais raķešu atomkreiseris Pjotr Veļikij - Sputnik Latvija
Viedoklis
Krievijas atomkreiseri cērt jaunu logu uz Eiropu

Partneri velti uztraucas. Gadiem ilgi nesekmīgi cīnās ar afgāņu talibiem, tātad tehnoloģiska kara gadījumā Eiropā būs pavisam bezjēdzīgi.

NATO karadarbību gadījumā ar Krieviju mēs neredzēsim tradicionālās frontes un aizmuguri. Iespējams, alianses spēki būs apspiesti distancēti ar mūsdienīgākiem un precīzākiem ieročiem (ieskaitot Baltijas teritoriju). ASV nepalīdzēs, jo tām (aiz okeāna) sāksies problēmas.

Atceros, kā Gruzija 2008. gadā arī cerēja uz amerikāņu karavīriem un ieročiem pēc NATO standarta. Tomēr tas netraucēja Krievijai piecu dienu laikā piespiest Gruziju saglabāt mieru. Kopš tā laika Krievijas armijas prasmes ir tikai pieaugušas.

Mīts #5: Krievijas karavīri pēc mācībām paliks Baltkrievijā

Rietumu mediji uztraucas: "Vai tik Krievija — milzīgā Igaunijas kaimiņiene ar sarežģītu raksturu, —aizbildinoties ar mācībām "Rietumi 2017", nenolems aprīt savu pagaidām tuvāko radinieci Baltkrieviju, pēc tam Suvalku koridorā piegriezt skābekli visām Baltijas māsām — Lietuvai, Latvijai un Igaunijai".

Подземелья Хельсинки - Sputnik Latvija
WSJ: somi gatavo "pazemes pilsētu" kara gadījumam ar Krieviju

Tikmēr 13. jūlijā Krievijas un NATO Padomes sēdē vēstnieku līmenī Maskavas pārstāvji iesniedza Rietumu kolēģiem nepieciešamo informāciju. Tostarp arī uzdevumu sarakstu, kas tiks apgūti mācībās "Rietumi 2017", izmantoto poligonu sarakstu, informāciju par karavīru un tehnikas skaitu un veidiem. Baltkrievijas teritorijā no Krievijas ieradīsies aptuveni trīs tūkstoši karavīru, 280 militārās tehnikas vienības un 28 lidmašīnas. Izpildot mācību uzdevumus, spēki dosies uz pastāvīgajām dislokācijas vietām, kā tas jau daudzkārt noticis.

Krievijai nav vajadzības atstāt karaspēku stabilā un draudzīgā valstī, ko pašlaik neapdraud ārējā agresija.

Autora viedoklis var nesakrist ar redakcijas pozīciju.

Ziņu lente
0