Viedoklis

Ukraina – visapkārt fronte

© AFP 2023 / ANATOLII STEPANOVUkrainas Bruņoto spēku karavīrs bruņumašīnā. Foto no arhīva
Ukrainas Bruņoto spēku karavīrs bruņumašīnā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kijeva vēlas panākt militārā konflikta risinājumu Donbasā, un Ukrainas diplomāti ieradušies ANO Drošības padomē, kā "uz kara takas", norādījis Krievijas pastāvīgais pārstāvis ANO Vitālijs Čurkins.

Situācijas saasināšanos Donbasā sīkāk izskata Aleksandrs Hroļenko, starptautiskās informācijas aģentūras "Rossija Segodņa" komentētājs.

Ukrainas ANO pastāvīgais pārstāvis Vladimirs Jeļčenko norādīja, ka "Ukrainas armija ir pierādījusi savu spēku". Iepriekš Ukrainas Aizsardzības ministrijā paziņojuši: "metrs aiz metru, soli pa solim, mūsu puiši ir varonīgi pavirzījušies uz priekšu". Sakarā ar situāciju Avdejevkā savu vizīti Vācijā pārtrauca Ukrainas prezidents Petro Porošenko.

Situācija pēc apšaudes Doņeckā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Ukrainas BS apšaudījuši Doņecku ar smago artilēriju

EDSO dati par uguns režīma pārtraukšanas pārkāpumiem- "10 330 sprādzienu diennaktī".

No tiem 9250 sprādzieni fiksēti Avdejevkas un Jasinovataja rajonā. Avdejevkas rajonā EDSO misija konstatējusi mīnmetēju un tanku pielietošanu. Šo notikumu fonā kopš 1. februāra Melnajā jūrā notiek NATO militārās mācības Sea Shield ("Jūras vairogs"), ar Ukrainas JKS dalību. Rietumukrainas poligonos britu militārie padomnieki turpina gatavot nacionālās gvardes kaujiniekus.

Ziemeļos Ukraina nostiprina robežu ar Baltkrieviju, kur arī nav mierīgi. Rodas iespaids, ka Ukrainai visapkārt ir izveidojušās frontes.

Kijeva dedzina "neprofila aktīvus"

Pār Petro Porošenko galvu karājas Damokla zobens. Rietumvalstu projekts "Ukraina" cieš krahu, tuvojas laiks Maidana bērniem maksāt rēķinus. Ne jau uz to cerēja prezidents savos izmisīgajos centienos atgūt saldo sapni par iestāšanos ES. No tiem izriet ierosinājumi palielināt spiedienu pret Krieviju, tanki un Ukrainas armijas bojāgājušo karavīru līķi pie Avdejevkas, šīs pilsētas nosalušie iedzīvotāji, provokācijas, mācības kopā ar NATO Melnajā jūrā un referendums par iestāšanos aliansē.

Ситуация после обстрелов в Донецке - Sputnik Latvija
Donbasa iedzīvotājus aizsargā brīvprātīgie no Somijas
Iespējams, karstākie notikumi sāksies, kad gadiem ilgi krātā ukraiņu sociālā agresija un negatīvs detonēs valsts iekšienē. Tālredzīgais valsts līderis to saprot. Negaidot apšaudes Kijevas centrā, viņš organizēja uzbrukumus Donbasā, lai atbrīvotos no brutālākajiem radikāļiem un nacionālistiem.

Kopš februāra sākuma Ukrainas armija un "Labais sektors" pulcē spēkus Avdejevkas tuvumā. Iespējams, ar mērķi uzbrukt Doņeckai, kas atrodas dažus kilometrus uz dienvidiem. Kopumā šajā posmā sapulcēti aptuveni trīs kājnieku bataljoni (apmēram 1000 karavīru), 15 tanki, 20 bruņumašīnas. Tas nav daudz, tomēr pietiekami, lai sāktu karaspēka operāciju.

Karadarbība sasasinās visā saskares līnijā Donbasā. Puses ir atteikušās no jebkādiem kalibru un bruņojuma tipa ierobežojumiem.

Artilērija darbojas no visām pusēm un visos virzienos. No Ukrainas puses zalvju uguns sistēmas apšauda apdzīvotās vietas — Gorlovku, Jasinovatoju, Spartaku, Makejevku, Sahanku, Ļeņinskoje. Iespējams, eskalācija turpināsies.

Debaļcevo apdzīvotās vietas teritoriju kontrolē DTR, lai arī tas nav norādīts Minskas protokolos, un Ukrainas armija noteikti centīsies atgūt pilsētu. Iespējams, ar vienu "Debaļcevas katla" 2015. gadā Kijevas vadībai nav pietiekami.

Ukrainas armija cieš lielus zaudējumus, vienībās briest neapmierinātība. Doņeckas varasiestādes ziņi, ka tikai pēdējās dienās vien gājuši bojā vai ievainoti vairāk nekā 200 ukraiņu karavīru.

Jūras spēks

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Putins un Merkele apsprieduši situācijas saasināšanos Donbasā

Līdz 10. februārim Melnajā jūrā turpinājās NATO daudznacionālie manevri Sea Shield. Tajos piedalījās 7 alianses valstis — Rumānija, Bulgārija, Grieķija, Turcija, ASV, Kanāda un Spānija — kā arī Ukraina. Kopumā tajos bija iesaistīti 16 kuģi, viena zemūdene, 10 lidmašīnas un 2800 karavīri. Jūrā tika apgūtas standarta procedūras — gaisa, sauszemes un zemūdens apdraudējumu atvairīšana (akvatorijas — aptuveni 80 tūkstoši kvadrātkilometru). Scenārijs atgādina pagājušā gada alianses mācības Sea Breeze.

Par koordināciju atbildēja rumāņu JKS virspavēlnieks. Vadošā bija Rumānijas fregate "Karalis Ferdinands". Šis cienījama vecuma kuģis agrāk piederēja Lielbritānijai un saucās HMS Coventry, bet zem rumāņa karoga viņam palaimējās izvairīties no norakstīšanas.

Desmit dienas ilgos manevrus Sea Shield kontrolēja Krievijas Melnās jūras flotes spēki. Interesi izraisīja amerikāņu eskadras mīnu kuģa USS Porter DDG 78 ar pretraķešu aizsardzības sistēmu "Aegis" un britu eskadras mīnu kuģa HMS Diamond piedalīšanās mācībās.

Mācībās tika apgūtas NATO JKS darbības Melnās jūras šaurumu zonā, pārbaudītas sistēmas "Aegis" spējas (PGA). Eskadras mīnu kuģim Diamond bija jānodrošina 650 britu jūras kājnieku aizsardzība, kuri piedalās kaut kādās "slepenās mācībās" Ukrainas teritorijā.

Pirmo reizi kopš Otrā pasaules kara Lielbritānija nosūtījusi uz Melno jūru savu eskadras kuģi, gatavojas ieņemt tur ASV vietu un atbalstīt ukraiņu nacionālistus.

Ukrainas Bruņoto spēku karavīrs pozīcijās Doņeckas apgabalā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Doņecka informē: Ukraina gatavo uzbrukumu visā frontē Donbasā

No Turcijas JKS mācībās piedalījās zemūdene, divas fregates, divas korvetes, divas raķešu korvetes, divi traleri un divi kuģi ar kustīgām raķešu palaišanas iekārtām.

No gaisa jūras grupu atbalstīja amerikāņu izlūklidmašīna, Turcijas patruļa lidmašīna, divi Rumānijas GS iznīcinātāji MiG-21 un Rumānijas helikopteris ievainoto evakuācijai.

Ukraiņu JKS piedalīšanos Sea Shield mācībās īpašu interesi neizraisa un apdraud, šķiet, tikai civilās naftas platformas.

1. februārī Krievijas Aizsardzības ministrija izteica protestu Ukrainai par lidaparāta An-26 tuvošanos urbšanas iekārtām. Pie tam Melnās jūras flotes štābs atspēkoja Kijevas paziņojumu par to, ka An-26 esot apšaudīts. Nākamajā dienā Krima aicināja Rietumus apturēt Ukrainas vadības centienus uzsākt konfliktu uz robežas.

"Trump — Putin regime"

"Rietumu frontē" notikumi rit nevienmērīgi. No vienas puses, Lielbritānija turpina aktīvi atbalstīt Kijevas militārās ambīcijas: palīdz materiāli un gatavo nacionālās gvardes bendes, nolemjot Ukrainas tautu jauniem upuriem Donbasā.

Tramps sola Porošenko, ka centīsies panākt mieru Ukrainā - Sputnik Latvija
Tramps sola Porošenko, ka centīsies panākt mieru Ukrainā
Daži amerikāņu senatori neatlaidīgi pamudina Ukrainu sākt vērienīgu militāro konfliktu. Iepriekš ASV Senāts apstiprināja kārtējā maksājuma piešķiršanu Ukrainai 350 miljonu dolāru apmērā militārās palīdzības ietvaros.

No otras puses, Briselē apzinās, ka Kijevas atbalsts var izraisīt lielas problēmas. NATO neuzskata par iespējamu Ukrainas iestāšanos aliansē. Jaunā ASV administrācija vēlas pievērsties Amerikas iekšējām problēmām un kopā ar Krieviju cīnīties pret ISIS. Rietumi klaji ignorē "Maidana bērnu" cerībiņas.

Ukrainas mērķis — nepieļaut Krievijas un ASV, Krievijas un Rietumu attiecību iespējamo uzlabošanos — izskatās nesasniedzams. Situācija Ukrainas frontēs saasinājusies, jo Kijeva nevēlas atzīt ģeopolitisko realitāti — pa planētu soļo "Trampa un Putina režīms" soļo.

Provokācija Donbasā nesaņēma atbalstu no ASV administrācijas puses, un Ukraina ies tālāk. Taču Kijevas izvēle un arsenāls nav lieli. Agri vai vēlu nāksies no frontēm atgriezties pie Minskas protokoliem.

Ziņu lente
0