Viedoklis

Smēķēšana izraisa impotenci un... autobusu

© Sputnik / Оксана ДжаданЭлектробус
Электробус - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Starptautiskais komentētājs Dmitrijs Kosirevs tiek skaidrībā ar daudzajiem tīmeklī pieejamajiem materiāliem, kas veltīti par smēķēšanas ietekmei uz potenci, un analizē ārvalstu pētījumus par šo tēmu.

Dmitrijs Kosirevs, vēsturnieks, rakstnieks, orientālists, Krievijas kustības par smēķētāju tiesībām prezidija loceklis un starptautiskais komentētājs.

Lūk, kas ar mani nesen notika: caur datorsistēmu "direct" es sāku saņemt tonnām piedāvājumu paārstēties no impotences, sākot ar to, ka vajadzētu atmest smēķēšanu. Sieva bija izbrīnīta.

No kurienes tādi gabali rodas? – meklētājprogramma redz, ko pieprasa lietotājs, un izdara savus secinājumus. Piemēram, jūs interesē, kāpēc saldē ledusskapis, un jūs uzdodat programmai šo jautājumu. Pēc tam jums vēl mēnesi piedāvās nopirkt šāda vai tāda modeļa ledusskapi.

Pelnu trauks. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Viedoklis
Sliktas ziņas smēķēšanas apkarotājiem

Kas attiecas uz impotenci – es vācu kopā faktus, kas stāv aiz biedējošajām bildēm uz cigarešu paciņām. Vēlos savākt pilnu kolekciju, jo aiz katra attēla vai uzraksta slēpjas medicīniskie pētījumi vai kaut kas tamlīdzīgs, un man gribas atrast sākotnējo tekstu, lai redzētu, kas īstenībā teikts oriģinālajā pētījumā, kā to vēlāk citēja (pārstrādāja), kas to darīja, par kādu naudu utt.

Manā kolekcijā ir parodontoze (deformēti zobi, iekaisušas smaganas). Falsifikācija, smēķēšana neko tādu neizraisa, es par to rakstīju. Vēl ir "melnās plaušas". Falsifikācija, jo smēķētāja plaušas ir tieši tādas pašas kā nesmēķētājam, arī par to es rakstīju. Ir arī "amputētā kāja". Arī tas ir interesants stāsts, taču es par to vēl neesmu rakstījis.

Tomēr impotence, precīzāk sakot, apgalvojums, ka "smēķēšana izraisa impotenci" — tas bija ciets rieksts. Uzrakstiet šādu pieprasījumu meklētājprogrammā, un saņemsiet simtiem (jā, simtiem!) apgalvojumu, ka patiešām izraisa.

Taču ļoti svarīga ir formulējumu precizitāte. Piemēram, jau jaunībā pamanīju, ka smēķēšana izraisa autobusu. Tiklīdz uzpīpēsi, tas parādīsies aiz stūra, saskaņā ar nekrietnības likumu, lai būtu žēl mest garu izsmēķi. Grūti gan teikt, kāpēc tā notiek, taču saikne neapšaubāmi ir.

Cigaretes. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Viedoklis
Melot nav labi

Tātad es meklēju oriģinālos dokumentus, kuros pastāstīts, kā veikti pētījumi un pie kādiem secinājumiem – burtiski – pētnieki nonākuši. Zvanīju un rakstīju, ka parasti, pazīstamiem mediķiem dažādās valstīs. Un atradu. Saruna būs gara.

Teikšu uzreiz: es negribu apgalvot, ka viss ir muļķības un smēķēt vispār nav kaitīgi. Es došu lasītājam iespēju izdarīt savus secinājumus.

Pirmkārt, par to pašu vārdu "izraisa". Tam jābūt precīzam un pamatotam. Kā vienmēr norādīšu, kur meklēt avotus. Ja pārvaldāt angļu valodu, skatieties paši.

Viens no visbiežāk citētajiem dokumentiem ir pavisam svaigs, no 2016. gada jūnija. Sauksim to par "Sanpaulu pētījumu", jo to organizēja Sanpaulu Federālā universitāte Brazīlijā. Tajā runa ir par to, kā atšķiras smēķētāja un nesmēķētāja sperma.

Pētījumā piedalījās 40 cilvēki divās grupās. 20 cilvēki ne tikai nesmēķē – viņu sperma tiek uzskatīta par ideālu saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas normatīviem – īsti supermeņi.

Konstatēja: smēķētājiem bojāto spermu, "iespējams", izraisījuši iekaisuma procesi orgānos, kas "varētu ietekmēt"(nevis "garantēti iznīcinās"!) reproduktīvas spējas.

Jā, tas ir fakts. Pārbaudīts uz veseliem 20 brazīliešiem. Bet tā taču nav impotence, ne arī neauglība. Un vēl: nav skaidrots, kā tieši tabakas dūmi ietekmē "iespējamus iekaisuma procesus".

Надпись Курение убивает на пачке сигарет. - Sputnik Latvija
Viedoklis
Smēķēšanas aizlieguma aizliegšana

Vārdu sakot, kārtējo reizi konstatēta smēķēšanas saikne ar kaut ko nesaprotamu. Atgādināšu, ka saikne – tās ir tikai aizdomas, bet ne pierādījums. Piemēram, vai tad smēķētāji visu mūžu dzīvo ar hronisku otītu un neko neizjūt? Ha, ha. Nu, mediķi domā.

Nu, bet ko lai saka par impotenci, proti, par attiecīgā orgāna pazeminātu vai zaudētu erekcijas spēju? Ir arī tādi pētījumi. Klasiskākais no tiem veikts 2011. Gadā. No dēvē par "Ostinas pētījumu" (Teksasas štats, ASV). Tajā piedalījās nevis 40, bet gan 65 vīrieši. Slēdziens: " Smēķēšanas atmešana jūtami uzlabo fizioloģiskos rādītājus, turklāt paši testu dalībnieki atzīmē manāmu seksuālās veselības uzlabošanos ilggadēju smēķētāju vidū, neatkarīgi no sākotnējā erekcijas rādītāja".

Stop, šeit atkal nav neviena vārda par to, ka "smēķēšana izraisa impotenci". Šeit runa ir pavisam par kaut ko citu – tiem, kuri pašlaik atmet smēķēšanu, attiecīgā orgāna vēlamais stāvoklis iestājas ievērojami ātrāk nekā tiem, kuri turpina smēķēt. Precīzāk, piecas reizes ātrāk. Vai tas ir fakts? Jā, laikam ir. Kāpēc gan nesmēķētāji ir tik mudīgi, jautāsim mēs.

Pētnieki neslēpa (viņi par to runā tekstā), ka iepriekš nospraustais viņu darba mērķis — radīt vīriešiem motivāciju atmest smēķēšanu.

Sīkāk par Ostinas pētījumu mēs parunāsim vēlāk, jo tas ir daudz aizraujošāks, nekā varētu šķist. Uzvedina uz daudzām amizantām domām, tai skaitā par pašu impotenci.

Проблемы с избыточным весом. - Sputnik Latvija
Viedoklis
Aptaukojušies nesmēķētāji

Pagaidām – mazliet par ko citu. Par prasmi uztvert informāciju. Ar ko es sāku savu nelielu izpēti? Ar to, ka vienkārši ievadīju meklētājprogrammā šādus vārdus: "smēķēšana izraisa impotenci". Es paņēmu tos no daudzajām diskusijām, kurās piedalos, arī no tās pašas cigarešu paciņas, uz kuras vienkārši un bez ceremonijām rakstīts "impotence".

Saņēmu to pašu rezultātu, par kuru jau rakstīju. Pirmkārt, saņēmu simtiem norāžu uz vietnēm krievu un angļu valodās, kur skaidri un gaiši rakstīts, ka "izraisa", konkrēti un saprotami. Dažās no tām ir pat minēti Brazīlijā un Ostinā veiktie pētījumi. Tomēr šie pētījumi neliecina par to, ka smēķēšana izraisa impotenci. Tajos ir kaut kas cits. Nepatīkams, taču cits.

Tipiska lieta – paņemt mediķu piesardzīgu slēdzienu, mazliet to sagrozīt, citēt nepilnīgi… ir daudz veidu, kā melot, pie tam neliekot lietā atklātus melus.

Nu jau miljono reizi saku – antitabakas propaganda domāta lētticīgiem cilvēkiem, kuri uzskata, ka viņiem nav iespējams noskaidrot informācijas avotus un paskatīties, kas tajos teikts patiesībā. Taču tas nemaz nav tik grūti.

Otrs rezultāts – jā, es saņēmu to reklāmas vilni, par ko teicu. Medicīna – tas ir bizness, dažkārt nežēlīgs. Atmest smēķēšanu – tas ir vērienīgs bizness.

Nākamajā rakstā parunāsim par to, kā ārstēt impotenci, atsakoties no smēķēšanas: apsolu, ka būs interesanti.

Autora uzskati var neatbilst redakcijas viedoklim.

Ziņu lente
0