Pensijas Latvijā rēķinās pa jaunam: kas un cik daudz saņems

CC0 / pxhere / Пожилой мужчина
Пожилой мужчина - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Labklājības ministrija sagatavojusi grozījumus par minimālo vecuma pensiju. Ja tie tiks pieņemti, uz pensijas pieaugumu var cerēt vairāk nekā 20 tūkstoši cilvēku.

RĪGA, 4. decembris — Sputnik. Aptuveni 20 tūkstoši pensionāru nākamgad var cerēt uz lielāku vecuma pensiju – Labklājības ministrija piedāvā jaunus pensijas aprēķina noteikumus, vēsta Neatkarīgā Rīta Avīze.

Пожилой человек бежит по парку - Sputnik Latvija
"Nesēdiet pie loga": Latvijas iedzīvotājiem pastāstīs, kā lai izdzīvo pensijā

Vairāk nekā 20 tūkstoši pensionāru valstī saņem minimālo pensiju, pat neskatoties uz 20 gadus ilgu darba stāžu. Tiesības uz pensiju ir cilvēkiem, kuru darba stāžs nav mazāks par 15 gadiem. Minimālās pensijas apjoms ir atkarīgs no darba stāža un tiek aprēķināts, pielietojot atbilstošo koeficientu valsts sociālās nodrošināšanas pabalstam (64,03 eiro, personām ar invaliditāti no bērnības – 106,72 eiro, lielums nav mainījies kopš 2006.gada 1.janvāra). Patlaban minimālās pensijas apmērs svārstās 70—108 eiro robežās, invalīdiem – 117—181 eiro. Minimālo pensiju izmaksā vairāk nekā 500 cilvēkiem. Minimālās pensijas saņēmēju vidējais stāžs patlaban – 21 gads.

Labklājības ministrija sagatavojusi grozījumus par minimālo vecuma pensiju, ko plāno izskatīt valdība. Dokuments paredz nesaistīt minimālo pensiju ar sociālās nodrošināšanas valsts pabalstu. Tā vietā plānots ieviest bāzi, kas sastādīs 80 eiro, invalīdiem no bērnības – 122,69 eiro. Ieviešot pensiju aprēķina jauno sistēmu, cilvēki ar 15-20 gadu darba stāžu varēs rēķināties ar minimālo vecuma pensiju 88 eiro apmērā (134,96 eiro invalīdiem no bērnības), bet tie, kas nostrādājuši 41 gadu un vairāk, – 136 eiro. Labklājības ministrija rēķināja, ka lielākas pensijas var gaidīt aptuveni 20 tūkstoši pensionāru, kuru pensija patlaban nesasniedz jauno minimumu.

Пожилые мужчины на отдыхе - Sputnik Latvija
Lielākā pensija Latvijā – 19400 eiro

Iepriekš tiesībsargs Juris Jansons nosūtīja valdībai vairākus pirmstiesas brīdinājumus un pieprasīja palielināt minimālo pensiju līdz apmēram, kas atbilstu Satversmei – tā garantē visiem pienācīgu dzīves līmeni.

Pasaules bankas aprēķini liecina, ka absolūtais nabadzības līmenis pasaulē 2015. gadā sastādīja 1,90 ASV dolārus (1,67 eiro) dienā.

Acīmredzot valsts uzskata: ja minimālais vecuma pensijas izmērs par nepilnu eiro pārsniedz absolūto nabadzības līmeni, Latvija var sevi uzskatīt par sociāli atbildīgu valsti. Tas ir savdabīgs Satversmes traktējums, uzskata tiesībsargs Juris Jansons.

Ziņu lente
0