Dana Reizniece-Ozola: nodokļu samazināšanās Latvijā tuvākajā laikā nav gaidāma

© EMMANUEL DUNAND / AFPДана Рейзниеце-Озола
Дана Рейзниеце-Озола - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nodokļu samazināšanu būs iespējams apspriest, kad Latvija varēs atļauties visu vajadzīgo veselības aprūpes, izglītības, aizsardzības un ceļu būves jomās.

RĪGA, 10. jūlijs — Sputnik. Nodokļu nastas samazināšanu Latvijā būs iespējams apspriest tikai tad, kad palielināsies nodokļu ienākumi budžetā, pastāstīja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola Latvijas radio 4 programmā "Darbojošās personas".

Pārraidē kāds radioklausītājs norādīja, ka minimālā alga Latvijā tiek aplikta ar nodokli un faktiski nesasniedz iztikas minimumu. Finanšu ministre atbildēja, ka patlaban nodokļu likmi samazināt neesot iespējams.

Papīra kuģītis no eiro banknotes - Sputnik Latvija
Mēdz būt arī tā: arvien vairāk latviešu uzskata nodokļu sistēmu par taisnīgu

"Kad nodokļu nestie ienākumi Latvijā būs tādā līmenī, ka mēs varēsim itin vienkārši atļauties visu, kas vajadzīgs veselības aprūpei, izglītībai, aizsardzībai, un mums būs iespēja uzbūvēt gludus ceļus, varēsim domāt par nodokļu papildu samazināšanu. Pašlaik ar nodokļu reformas palīdzību esam samazinājuši nodokļus tiktāl, cik varam atļauties," – teica ministre.

Viņa piebilda, ka pēdējā laikā minimālā alga Latvijā strauji pieaugusi.

"Mēs strauji palielinājām minimālo algu no 380 eiro līdz 430. Tas ir krass pieaugums. No otras puses, jādomā ne tikai par minimālās algas celšanu cilvēkiem, bet arī par mazo uzņēmumu iespējām samaksāt minimālo likmi. Iepriekš redzējām, kā minimālās algas straujais pieaugums piespieda darba devējus mākslīgi samazināt savu darbinieku darba laiku," – atzina ministre.

Pērnvasar Saeima apstiprināja nodokļu reformu, kuras ietvaros citastarp tika palielināts pensiju neapliekamais minimums, palielināta valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu un sociālo iemaksu likme, celtas degvielas, cigarešu un alkohola nodokļu likmes, transformēts solidaritātes nodoklis.

Pētījumu centra SKDS veiktās aptaujas rezultāti liecina, ka tikai ceturtā daļa Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka pašreizējā nodokļu sistēma ir taisnīga.

Ziņu lente
0