Ekonomists: minimālās algas celšana varētu būt liktenīga uzņēmējiem

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras vadītājs Jānis Endziņš uzskata, ka minimālās algas strauja celšana varētu būt liktenīga daudziem uzņēmumiem reģionos.

RĪGA, 6. jūlijs — Sputnik. Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) aicina politiķus minimālo algu celt pakāpeniski, nevis par 50 eiro uzreiz viena gada laikā, raksta Rus.db.lv.

Iepriekš valdošā koalīcija vienojās par minimālās algas palielināšanu no 380 līdz 430 eiro nākamgad. Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola informēja, ka jauno minimālo algu plānots noteikt nākamajiem trim gadiem.

Kučinskis - Sputnik Latvija
Koalīcija vienojusies par ienākumu nodokļa progresīvo likmi

Pēc LTRK domām, minimālās algas krasa palielināšana varētu būt liktenīga daudziem uzņēmumiem reģionos, kuri pusgada laikā nespēs nodrošināt tik strauju produktivitātes kāpumu, lai izturētu minimālās algas radīto izmaksu palielinājumu. Iespējama darbinieku atlaišana, kā rezultātā iedzīvotāji pilnībā zaudēs ikmēneša ieņēmumus.

Piemēram, nosacīts uzņēmums pašreiz strādā ar minimālu rentabilitāti, taču spēj nodarbināt 250 darbiniekus reģionā. Pēc minimālās algas palielinājuma par 50 eiro vienam darbiniekam valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu pieaugums gadā izmaksās vēl aptuveni 184 tūkstošus eiro.

"Var saprast darbiniekus, kuri noteikti priecātos par algas pieaugumu, bet diemžēl lielā daļā gadījumu, kā var redzēt no iepriekš minētā piemēra, cilvēks vienkārši var palikt bez darba un algas vispār, jo uzņēmējam nāksies vai nu samazināt strādājošo skaitu vai pieņemt pavisam galēju lēmumu — pārtraukt strādāt", — teica LTRK vadītājs Jānis Endziņš.

Калькулятор - Sputnik Latvija
FM nodokļu reformai piedāvā samazināt IIN līdz 20%, atcelt solidaritātes nodokli un saglabāt mikrozuņēmumu nodokli
"Minimālās algas lēzenāks kāpums ir viens no jautājumiem, kas saglabāts atklāts sarunās ar premjeru. Varbūt, kad sāksies kolektīvās atlaišanas, politiķi sāks iedziļināties un sapratīs, cik šāda viņu iegriba izmaksā uzņēmējiem un galu galā arī pašiem iedzīvotājiem?" — viņš piebilda.

LTRK ieskatā rūpes par mazāk turīgajiem cilvēkiem būtu sekmīgākas, straujāk ceļot neapliekamo minimumu un pielīdzinot to citām Eiropas Savienības valstīm.

Ziņu lente
0