Latvija atteica amerikāņiem ABLV Bank likvidēšanas uzraudzībā

© Sputnik / Sergey MelkonovОфис банка ABLV
Офис банка ABLV - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV iestājas pret Latvijas Ernst & Young auditoru piesaistīšanu ABLV Bank pašlikvidācijas procesa kontrolēšanai, savukārt Rīga uzstājas pret amerikāņu kompānijas Kroll speciālistu piesaistīšanas.

RĪGA, 11. jūnijs – Sputnik. Latvijas ierēdņi atteikušies no plaši pazīstamās amerikāņu kompānijas Kroll piesaistīšanas ABLV Bank likvidācijas uzraudzībai, vēsta rus.tvnet.lv.

ABLV Bank - Sputnik Latvija
Kučinskis: ABLV pašlikvidācija tiks saskaņota ar ASV

Kroll speciālistus piesaistīja izmeklēšanai, kad pirms četriem gadiem Moldovā no trim lielākajām bankām dienas laikā pazuda viens miljards eiro. Izmeklēšanas laikā Kroll noskaidroja, ka krāpnieki izmantojuši arī Latvijas bankas – Aizkraukles banku, Latvijas Pasta banku un Privatbank.

Taču Latvijas valdības maija sēdē ierēdņi atteicās no idejas piesaistīt Kroll ekspertus ABLV bankas likvidācijas uzraudzībai, apgalvo raidījums Nekā personīga.

Latvija iestājas par britu auditoru un konsultāciju kompānijas Ernst & Young ekspertu piedalīšanos ABLV Bank pašlikvidācijas procesa kontrolēšanā. Taču Amerika iestājusies pret EY auditoru piesaistīšanu – iebildumi, iespējams, ir saistīti ar to, ka šī firma savulaik veikusi bankas pasūtītos auditus. 

Neformāli tika ieteikts izmantot šīs pašas auditoru firmas pārstāvjus Polijā. Šie auditori jau paviesojušies Finanšu un kapitāla tirgus komisijā (FKTK), savukārt piektdien viņi devušies uz ASV, ali satiktos ar Finanšu ministrijas pārstāvjiem.

Центральный европейский банк - Sputnik Latvija
Bankas ABLV stāsts varētu atkārtoties Igaunijā

Atgādināsim, ka 13. februārī ASV Finanšu ministrijas struktūra Finanšu noziegumu novēršanas tīkls FinCEN paziņoja, ka tur aizdomās Latvijas banku ABLV par naudas atmazgāšanu un ieteica bloķēt tās korespondētājkontus dolāros. Turklāt FinCEN norādīja, ka ABLV uzpirkusi ierēdņus. Banka apsūdzības raksturoja kā kliedzošus apmelojumus.

26. februārī akcionāru ārkārtas sēdē ABLV Bank pieņēma lēmumu par pašlikvidāciju.

Eiropas Centrālā Banka (ECB) pieņēma lēmumu neglābt banku un uzsākt tās likvidācijas procesu. FKTK, pildot ECB instrukcijas, kopš 19. februāra ieviesa ierobežojumus maksājumu operācijām ABLV Bank, savukārt naktī uz 24. februāri, ņemot vērā to, ka ECB nelika atcelt bankai noteiktos ierobežojumus, pieņēma lēmumu par noguldījumu nepieejamību, lai nodrošinātu garantēto atlīdzinājumu izmaksāšanu bankas klientiem.

Šī gada maijā ABLV Bank un tās lielākie akcionāri iesniedza Eiropas Savienības tiesā prasības pret ECB un Vienoto noregulējuma valdi (VNV). 

Логотип банка ABLV - Sputnik Latvija
ABLV Bank pašlikvidācija Latvijā tiek atlikta

Prasībās tiek minēti šo struktūru pārkāpumi, kuri tika pieļauti attiecībā pret banku, — pilnvaru pārsniegšana, līdzvērtības un vienādas attieksmes principu neievērošana un citi. Tāpat prasībās tiek uzskaitīti nopietni iebildumi pret to, kā tika pieņemti lēmumi attiecībā pret banku.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) pārstāve Ieva Upleja pastāstīja, ka FKTK vēl nav pieņēmusi lēmumu sakarā ar ABLV Bank iesniegto pašlikvidācijas pieteikumu. Upleja pastāstīja, ka, lai gan ABLV akcionāri pieņēmuši lēmumu par pašlikvidāciju jau februārī, un iesniegumu FKTK saņēmusi martā, pēc 20. maija Komisija saņēmusi izvērtēšanai jaunus dokumentus par bankas pašlikvidāciju. Tagad, saskaņā ar likumu, komisijai jāpieņem lēmums 30 dienu laikā pēc pēdējo dokumentu saņemšanas.

Ziņu lente
0