Bankas ABLV stāsts varētu atkārtoties Igaunijā

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasЦентральный европейский банк
Центральный европейский банк - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pārāk liels skaits nerezidentu ieguldījumu skaits un aizdomas par naudas atmazgāšanu – Igaunijas Versobank varētu atkārtot Latvijas bankas ABLV likteni.

RĪGA, 29. marts — Sputnik. Eiropas Centrālā banka (ECB) atsaukusi Igaunijas bankas Versobank AS licenci sakarā ar konstatētajiem pārkāpumiem naudas atmazgāšanās jomā, vēsta Reuters.

Евро - Sputnik Latvija
Čaulas uzņēmumi Latvijas bankās pārsvarā reģistrēti Lielbritānijā

Bankas licence anulēta laikā, kad Baltijas valstu līderi gatavojas samitam ar ASV prezidentu Donaldu Trampu, kas ieplānota nākamnedēļ, un tajā viņiem nāksies demonstrēt savu gatavību apkarot naudas atmazgāšanu.

Latvija cenšas atjaunot uzticību savām finanšu organizācijām pēc ASV apsūdzībām par to, ka trešā lielākā banka valstī – ABLV – palīdzējusi atmazgāt nelikumīgi iegūtus līdzekļus. ABLV, kuras vadība noraidīja visas apsūdzības, tika likvidēta pagājušajā mēnesī. Tāpat Latvija iecerējusi aizliegt tā saucamos čaulas uzņēmumus, kuri bieži vien tiek izmantoti naudas atmazgāšanai.

ECB anulēja Versobank licenci pēc Igaunijas Finanšu inspekcijas lūguma – iestāde informēja, ka lieta pret banku ir "atsevišķs gadījums", kas neskars citas valsts bankas.

"Versobank licences atsaukšana nepārprotami demonstrē, ka Igaunija necietīs likumdošanas pārkāpumus naudas atmazgāšanas un terorisma apkarošanas jomā," – paziņoja Finanšu inspekcijas vadītājs Kilvars Keslers.

Versobank pārstāvis Marguss Maidla informēja, ka soļi pret banku sperti ar nolūku panākt, lai jaunā pārvaldnieku komanda varētu pilnībā īstenot savu biznesa plānu – pašreizējais bankas ģenerāldirektors Aivo Adamsons pārņēmis valdes vadību pērnā gada jūlijā.

"Mēs kaut ko gaidījām, taču negaidījām, ka nāks tāda lode," – paziņoja Maidla.

Логотип банка ABLV - Sputnik Latvija
Politiķi uzskata ABLV pašlikvidāciju par pozitīvu faktoru

Igaunijas Centrālā banka paziņoja, ka no 5600 Versobank klientiem 3600 ir nerezidenti. Bankas ieguldījumu kopsumma sastāda 253 miljonus eiro, jeb 1,5% no banku depozītiem Igaunijā.

Pirmdien ECB pārstāvis Daniels Nui bija spiests atbildēt uz jautājumiem par domājamo naudas atmazgāšanu ABLV un Maltas Pilatus Bank. Abos gadījumos pretenzijas pret bankām izvirzīja ASV varasiestādes. Nui aicināja mainīt ES likumdošanu cīņai ar šo "kaunpilno" problēmu.

Izziņa

2016. gada vasarā Latvijas Valsts policija veica kratīšanu Versobank pārstāvniecībā Rīgā. Procesuālās darbības tika veikltas kriminālprocesa ietvaros, kas sākts aizdomās par noziedzīgā ceļā iegūtu līdzekļu legalizāciju un aizliegtu uzņēmējdarbību.

2016. gada septembrī Versobank tika aizliegts piesaistīt jaunus klientus Latvijas teritorijā, kā arī tika uzdots pārtraukt līgumattiecības ar jau esošajiem klientiem. Šo lēmumu Finanšu un kapitāla tirgus komisija pieņēma pēc Versobank pieļautajiem pastāvīgajiem Kredītiestāžu likuma pārkāpumiem.

2017. gada martā britu avīze Guardian vēstīja par noziedzīgu naudas atmazgāšanas shēmu "Vispasaules mazgātava", kurā citu starpā bija iesaistītas arī Igaunijas bankas. Izdevums informēja, ka caur Versobank aizplūduši aptuveni 205 miljoni dolāru.

Ziņu lente
0