Latviju Eirovīzijā pārstāvēs Herberta Cukura mazmazmeita

© WikipediaЕвровидение
Евровидение - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dziedātājas Lauras Rizzotto acīs vecvectēvs Herberts Cukurs nav ebreju slepkava, bet gan latviešu "Indiāna Džonss".

RĪGA, 26. februāris – Sputnik. Eirovīzijā 2018 Latviju pārstāvēs dziedātāja Laura Rizzotto, latviešu aviatora Herberta Cukura mazmazmeita, kurš 1941. gadā brīvprātīgi iestājās Viktora Arāja komandā, kas piedalījās Latvijas ebreju masveida slepkavībās.

Informāciju par radniecību ar Cukuru Laura Rizzotto apstiprināja žurnālam "Vakara Ziņas" vēl pērnā gada decembrī.

Laura piedzima trīsdesmit gadus pēc viņa nāves, visu, ko viņa zina par "leģendāro priekšteci", kā Herbertu Cukuru nodēvēja žurnāls "Vakara Ziņas", viņai pastāstīja vecmāmiņa Doloresa Cukura Rizzotto, Latvijas pilota meita. Doloresa piedzima Liepājā, izauga Rīgā. Viņa bija Cukura vienīgā un mīļotā meita.

"Viņa stāstīja, ka vecvectēvs bija īstens savas dzimtenes patriots. Kā īstens kareivis viņš par brīvu un neatkarīgu Latviju cīnījās divas reizes — Neatkarības cīņās 1918. gadā un Otrā pasaules kara laikā," — pateica intervijā Laura Rizzotto.

Pēc dziedātājas sacītā, Cukuru ģimene aizbēga no Latvijas 1944. gadā "pirms padomju okupācijas". Apmēram divus gadus Cukuri pavadīja bēgļu nometnē Francijā, pēc tam pārcēlās uz Brazīliju.

Latviešu "Indiana Džonss"

"Vakara Ziņas" Laurai vaicāja, ko viņai ir stāstījuši vecāki un vecvecāki par savas dzimtas slavenākā un leģendārā latvieša dzīvi, un kā viņa jūtas kā šīs pretrunīgās vēsturiskās personības pēctece.

Гербертс Цукурс - Sputnik Latvija
Vecās pasakas: Nacionālā apvienība atkal attaisno Herbertu Cukuru

"Mans vecvectēvs bija izcils aviators, kurš pirmais veica garas distances solo pārlidojumus no Latvijas uz Gambiju, no Rīgas uz Tokiju. Vispārsteidzošākais ir fakts, ka šos episkos starpkontinentālos ceļojumus viņš veica pašdarinātā un vienkāršā lidaparātā. Par saviem aizraujošajiem piedzīvojumiem viņš ik dienu ziņoja vietējiem laikrakstiem, kļūstot slavens un toreiz par sava veida latviešu "Indianu Džonsu"," — atbildēja Laura.

"No viņa memuāriem un pierakstiem var noprast, ka vecvectēvs ļoti cienīja un sajūsminājās par eksotiskām zemēm un kultūrām, kuras iepazina ceļojumos, un ar lielu azartu viņš nesa Latvijas vārdu pasaulē!" — paziņoja Laura.

Tāpat dziedātājai ir ļoti svarīgi, ka, pēc vecmāmiņas stāstiem, Cukurs bijis arī talantīgs vijolnieks.

Saglabāja latviešu identitāti

Cukura meita palīdzēja visai ģimenei saglabāt latviešu identitāti, lai gan viņi dzīvoja ārzemēs.

Сожжение хоральной синагоги в Риге в 1941 году - Sputnik Latvija
1941. gada jūlijs: "ebreju jautājumu" Latvijā atrisināja ātri

"Mūsu īpašumā, kas atrodas kalnos, vecmāmiņa iestādīja pat priedes, kas atgādināja Latviju, bet lādē glabājas īsts vilnas Latvijas sarkanbaltsarkanais karogs, kas mūsu dzimtai pieder jau vairāk nekā 80 gadus," — pastāstīja dziedātāja.

Doloresa Cukura Rizzotto vienmēr ar lepnumu nēsāja latviešu sudraba un dzintara rotas, dažkārt vilka Kurzemes tautas tērpu, kurš līdz šim piederēja viņas mātei. Doloresa lasīja mazbērniem grāmatas par Latviju. Lieldienas ģimenē svinēja saskaņā ar latviešu tradīcijām: krāsoja olas un rīkoja olu kaujas. Ziemassvētkos Cukura meita cepa pīrāgus ar speķi, cienāja radiniekus ar skābētiem kāpostiem un piparkūkām, kā arī dziedāja Ziemassvētku dziesmas un rotāja eglīti. Pateicoties tam bērni un mazbērni saglabāja piederību latviešu kultūrai. Dziedātāja neprot tekoši runāt latviešu valodā, taču plāno uzlabot savas zināšanas.

Kā jau ziņoja Sputnik Latvija, Starptautiskajā dziesmu konkursā Eirovīzija 2018 Latviju pārstāvēs dziedātāja Laura Rizzotto ar dziesmu Funny Girl. Rizzotto ieguva vislielāko baļļu skaitu pēc skatītāju un žūrijas balsojuma rezultātiem.

"MĒS UZVARĒJĀM! Latvija, paldies, ka tici manī! Liels paldies! Jūs leposieties ar mani! Eirovīzija, mēs nākam!" — uzrakstīja dziedātāja Twitter.

Latvijas dziedātājas uzstāšanās notiks Eirovīzijas 2018 otrajā konkursa pusfinālā 10. maijā.

Ziņu lente
0