Militārais eksperts: PGA kupols virs Arktikas ir svarīgs divu iemeslu dēļ

© Sputnik / Илья Тимин / Pāriet pie mediju bankasАрхипелаг Земля Франца-Иосифа
Архипелаг Земля Франца-Иосифа - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija izveidos pretgaisa aizsardzības kupolu virs Arktikas. Kādēļ tas ir nepieciešams, radio Sputnik ēterā paskaidroja militārais eksperts Aleksejs Podberjozkins.

RĪGA, 9. decembris – Sputnik. Virs Krievijas Arktikas daļas tiks izveidots gaisa kupols – šim nolūkam visus Ziemeļu flotes arktiskos divizionus aprīkos ar zenītraķešu sistēmām S-400, paziņoja Ziemeļu flotes komandieris, viceadmirālis Aleksandrs Moisejevs, vēsta RIA Novosti.

"Notiek zenītraķešu un radiotehnisko karaspēku aprīkošana un aprīkojuma aizvietošana ar jaunu tehniku. Šogad zenītraķešu pulka bruņojumā, kurš dislocēts Novajā Zemļā, nonāca un jau ir kaujas dežūrā zenītraķešu sistēmas S-400. plānots, ka tuvākajos gados visi mūsu arktiskie divizioni tiks aprīkoti ar šāda veida kompleksiem," pateica komandieris.

Архипелаг Земля Франца-Иосифа - Sputnik Latvija
Krievija rada pirmo dreifējošo ledus staciju Arktikai

Pēc viņa sacītā, pateicoties tam Krievijas Arktika tiks piesegta no jebkādiem pretinieka gaisa uzbrukuma līdzekļiem, vai tā būs aviācija, vai arī spārnotās vai ballistiskās raķetes.

Maskavas Valsts starptautisko attiecību institūta Militāri-politisko pētījumu centra direktors, vēstures zinātņu doktors Aleksejs Podberjozkins paskaidroja radio Sputnik ēterā, kādēļ tas ir svarīgi.

"Atbilstoši ilgtermiņa PGA-PRA sistēmas būvniecības plānam tiek veidota plaša radiolokācijas atklāšanas un visdažādāko klašu raķešu iznīcināšanas zona. Tas, ka šobrīd šie pūliņi tiek virzīti uz ziemeļu robežām, ir absolūti saprotami. Pirmkārt, tieši šis virziens ir visbīstamākais triecienuzbrukumu veikšanai, jo šobrīd faktiski jau ir sākusies "cīņa par Arktiku", kurā arvien aktīvāk piedalās arī ne Arktiskās valstis, katra no valstīm tiecas nozīmēt savu ietekmi," uzskata Aleksejs Podberjozkins.

Krievijas atbildības zonai jābūt droši aizsargātai, norādīja viņš.

Атомный ледокол Вайгач проводит караван судов в Финском заливе - Sputnik Latvija
ASV "Arktikas doktrīna: Ziemeļu jūras ceļš tiks bloķēts

"Mēs pretendējam uz to, lai šī zona, kura skaitās kā Krievijas Bruņoto spēku atbildības zona, būtu droši piesegta PGA-PRA ziņā. Līdz ar vienota radiolokācijas lauka būvniecību tiek veidota aizsardzības sistēma tieši pret uzbrukumiem caur Ziemeļpolu un Arktiskajiem reģioniem," pateica Aleksejs Podberjozkins.

Septembrī kļuva zināms, ka pulku Novojā Zemļā pirmo reizi aprīkoja ar S-400 kompleksiem. Šī vienība stājās kaujas dežūrā 2015. gadā, taču iepriekš tās bruņojumā bija iepriekšējās paaudzes kompleksi S-300.

Zenītraķešu sistēma S-400 ir paredzēta visu mūsdienu un perspektīvo gaisa un kosmosa uzbrukuma līdzekļu iznīcināšanai, kuri atrodas vairāku simtu kilometru attālumā un lido visā lidojuma augstumu diapazonā.

Ziņu lente
0