Cik maksā zinātnes granīts? Cik maksā studijas lielākajās augstskolās Krievijā

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasСтуденты на лекции
Студенты на лекции - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tradicionāli dārgākās ir specialitātes ekonomikā. Pērn studijas Maskavas Ekonomikas skolas Ekonomikas fakultātē izmaksāja gandrīz 5700 eiro gadā.

RĪGA, 2. maijs — Sputnik. Pavasarī vidusskolu absolventi, tuvojoties eksāmeniem, jau ir izlēmuši, kam veltīs savu tālāko dzīvi. Budžeta vietu augstskolās visiem nepietiek, tātad jauniešu vecāki izvērtē maksas studijas. Portāla RIA Novosti korespondents Aleksandrs Ļesnihs noskaidroja, kāda ir studiju maksa augstskolu Top-10 saskaņā ar starptautisko reitingu Round University Ranking.

Lomonosova vārdā nosauktā Maskavas valsts universitāte

Maskavas valsts universitāte vēl nav publicējusi cenas nākamajam mācību gadam, taču tās var aplēst: parasti valsts universitātes palielina studiju maksu saskaņā ar inflācijas rādītāju aizvadītajā gadā. 2018. gadā inflācija Krievijā sasniedza 4,3%.

Митинг против полного перевода билингвальных школ на латышский язык - Sputnik Latvija
Emigrācija vai Krievijas palīdzība: jurists uzskaitīja variantus Latvijas krieviem

Tradicionāli dārgākās ir specialitātes ekonomikā. Pērn studijas bakalauriātā fakultātē Biznesa augstskola Menedžmenta kursā maksāja gandrīz 8400 eiro gadā. Maskavas Ekonomikas skolas Ekonomikas fakultātē izmaksāja gandrīz 6300 eiro gadā. aptuveni tikpat – Jurisprudences fakultātē un Ekonomikas fakultātē menedžmenta un ekonomikas novirzienos. Mazliet lētāks ir bakalauriāts Valsts audita augstskolā, kur studija ekonomikas un jurisprudences novirzienos maksā 5800 eiro gadā. Lēta nav arī fundamentālās medicīnas fakultāte, kur mācības piecu gadu programmā "Ārstniecība" un "Farmaceitika" maksā aptuveni 6200 eiro.

Studijas pārējās specialitātēs izmaksā aptuveni 5500 eiro gadā. Par tādu maksu iespējams kļūt par kosmisko pētījumu, bioinženierijas, fundamentālās un lietišķās ķīmijas speciālistu vai saņemt bakalaura diplomu starptautiskajās attiecībās, valsts un pašvaldību pārvaldē, mākslā, žurnālistikā vai psiholoģijā.

Maskavas inženierzinātņu un fizikas institūts

MIFI Nacionālais kodolpētījumu institūts arī vēl nav noskaidrojis studiju cenas, taču, spriežot pēc pērnā gada, ir daudz lētāk kļūt par atomstaciju speciālistu, nekā par ekonomistu.

Демонстрация единого государственного экзамена по географии - Sputnik Latvija
Iestājies prestižā augstskolā Krievijā: tiek pieņemti pieteikumi eksāmenu kārtošanai Rīgā

MIFI dārgākās specialitātes saistītas ar universitātes pamata profilu. Specialitāte un bakalaura grāds kodolfizikā, reaktoru un materiālu zinātnēs, atomstaciju, tehnoloģisku plazmas un enerģētisko iekārtu projektēšanā – aptuveni 2500 eiro gadā. Nanoelektronika, lietišķā matemātika un fizika, fotonika un informācijas drošība – apmēram 2000 eiro gadā.

MIFI institūtos mašīnbūves, ķīmisko tehnoloģiju, atomstaciju celtniecības, informācijas tehnoloģijas un robotehnikas studijas izmaksā aptuveni 1100-1500 eiro gadā.

Tomskas valsts universitāte

Sibīrijas augstskola cenas jau ir publicējusi. Visdārgāk – gandrīz 4000 eiro gadā – izmaksās piecus gadus ilgas studijas radošās specialitātēs: literārajā daiļradē, simfoniskā orķestra vadība, mūzikas un teātra māksla utt. Tikpat maksā bakalauriāta programma dizainā.

Pieejamākās specialitātes – matemātika, informātika, datorzinātnes – aptuveni 2200 eiro. Tikpat izmaksās humanitāro zinātņu studijas – ekonomika, menedžments, psiholoģija, politoloģija, žurnālistika, starptautiskās attiecības utt.

Maskavas fizikas un tehnikas institūts

MFTI dzīve ir vienkārša. Tehniskā fizika – aptuveni 4900 eiro, viss pārējais – lietišķā matemātika, informātika un fizika, skaitļošanas tehnika, biotehnoloģijas, sistemātiskā analīze un datordrošība – apmēram 4200 eiro.

Novosibirskas valsts universitāte

NVU vēl nav publicējusi jaunās cenas, tāpēc publicēsim pērnā gada piedāvājumu. Visdārgāk izmaksās menedžments – 2600 eiro,

Ar matemātiku, informātiku, filoloģiju, vēsturi un lingvistiku saistītās specialitātes – apmēram 2000 eiro. 2300 eiro – jurisprudence, ekonomika, psiholoģija, fundamentālā un lietišķā ķīmija un ārstniecība.

Sanktpēterburgas valsts universitāte

Arī šeit cenas vēl nav atjaunotas. Pērn visdārgākais bija starptautiskais menedžments (7500 eiro gadā), menedžments (6600 eiro) un jurisprudence (6700 eiro). jurisprudence ar padziļinātu ķīniešu un japāņu valodas un jurisprudences apguvi – 5400 un 5300 eiro atbilstoši.

3000 eiro izmaksāja tūrisma, arheoloģijas, vēstures, reliģijas, aktiermākslas, politoloģijas un konfliktoloģijas studijas. Vislētākās bija žurnālistikas (2200) un sabiedrisko attiecību (2400) studijas klātienē un neklātienē.

Tomskas politehniskais institūts

Pērn TPI dizaina, atomstaciju projektēšanas, fizisko iekārtu elektromehānikas un kodolfizijas studijas izmaksāja aptuveni 4000 eiro gadā. Lielākā daļa citu novirzienu, piemēram, nanoelektrotehnika, mašīnbūve, siltumenerģētika, robotehnika – apmēram 3000 eiro, bet lietišķā informātika – 2500 eiro.

Krievijas tautu draudzības universitāte

Krievijas tautu draudzības universitāte (RUDN) nākamajā mācību gadā visdārgākās būs stomatoloģijas studijas – 6000 eiro. Pārējie kursi ir lētāki.

Pasaules ekonomika — 5100 eiro, starptautiskās tiesības – 5000 eiro, starptautiskā ekonomiskā drošība – 4600 eiro, televīzija – 4600 eiro.

Всероссийский географический диктант в регионах России - Sputnik Latvija
Latvijas iedzīvotāji var iesniegt dokumentus studijām Krievijas augstskolās

Pieejamākās ir specialitātes ar fizikas un matemātikas novirzienu. Aviokosmisko sistēmu, plazmas un nanomateriālu fizika – 3200 eiro. Tikpat izmaksās studijas celtniecības, pārtikas produkcijas drošības un kvalitātes, kā arī medmāsu specialitātē.

Matemātiskā un datormodelēšana, industriālā matemātika un izglītības psiholoģija – 3000 eiro. Starp citu, par dažādiem sasniegumiem (valsts vienotā eksāmena punktu summa, dalība olimpiādēs utt.) universitātē paredzētas atlaides līdz 50% apmērā.

Sanktpēterburgas nacionālajā informācijas tehnoloģiju, mehānikas un optikas pētniecības universitāte ITMO pērn visdārgākās bija studijas kodolenerģētikas un siltumfizikas, tehniskās fizikas, saldētavu, kriogēnās tehnikas un dzīvības nodrošināšanas sistēmu jomās – 4200 eiro.

Lietišķā matemātika un informātika, intelektuālās sistēmas humanitārajā sfērā, ekonomika un menedžments 2900 eiro, pārējie kursi – aptuveni 3150 eiro.

Maskavas tērauda un sakausējumu valsts institūts

Starp Nacionālās pētniecības tehnoloģiskās universitātes "MISiS" piedāvātajiem kursiem visdārgāk izmaksās nanomateriāli, nanotehnoloģijas un mikrosistēmu tehnika – 3900 eiro (pērnā gada dati).

Lētākās ir ekonomikas, menedžmenta, personāla vadības, tirdzniecības, lingvistikas, valsts un pašvaldību pārvaldes studijas – 2900 eiro. Pārējie kursi – no 3000-3400 eiro, ieskaitot trīs specialitātes programmas: kalnrūpniecība, fiziskie procesi kalnrūpniecībā vai naftas un gāzes ražotnē un sauszemes transporta un tehnoloģiskie līdzekļi.

*Round University Ranking (RUR) reitings

Starptautiskais augstskolu reitings RUR novērtē 700 vadošās mācību iestādes pasaulē saskaņā ar četriem kritērijiem. Kopējā indeksa pamatā 40% apmērā ir mācību rādītāji (mācībspēku un studentu skaita proporcija, pasniedzējiem piešķirto zinātnisko grādu skaits utt.)

Студенты - Sputnik Latvija
Bezmaksas studijas Krievijā: sākta dokumentu pieņemšana

Vēl 40% - universitātēs veiktā pētījumu darba rādītāji. Atlikuši 20% tiek sadalīti uz pusēm starp daudzveidības rādītājiem (ārvalstu studentu skaits un viņu dalība zinātnisko darbu sagatavošanā) un iestādes finansiālo stabilitāti.

Reitinga sagatavošanai tiek izmantoti InCities dati (institūtu produktivitātes vērtējuma analītiskais instruments) un Thomson Reuters ikgadējie pētījumi projekta Global Institutional Profiles Project ietvaros.

Ziņu lente
0