Kad spēks ir patiesībā: Sputnik paplašina auditoriju visā pasaulē

© SputnikМеждународное информационное агентство и радио Sputnik
Международное информационное агентство и радио Sputnik - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ziņu aģentūras un radio Sputnik pastāvēšanas gados tiešsaistes resursi savu auditoriju ir vairākkārt palielinājuši, ieņemot stabilu vietu mediju tirgū.

RĪGA, 1. debruāris — Sputnik. Ziņu aģentūras Sputnik popularitāte pasaulē, tostarp arī Baltijas valstīs pieaug, informēja RIA Novosti, piemēram, Igaunijā vietnes Sputnik Igaunija unikālo apmeklētāju skaits pērn pieaudzis par 173,8% - gandrīz līdz 815 tūkstošiem mēnesī.

Vēl lielāku izaugsmi, saskaņā ar Google Analytics datiem demonstrēja Sputnik Lietuva – tās unikālo apmeklētāju skaits gada laikā pieaudzis par 561,7% — līdz 575 tūkstošiem mēnesī.

Свежая пресса - Sputnik Latvija
Viedoklis
Lielbritānija atzinusi mediju karu pret Krievijas pilsoņiem

"Straujās izaugsmes pamatā ir atjaunota redakcija, izmaiņas stratēģijā un fakts, ka mūsu portāls ir salīdzinoši jauns – kā zināms, jaunajiem augt ir vieglāk," – uzskata Sputnik Lietuva galvenais redaktors Marats Kasems.

Sputnik Latvija vietnes auditorija pieaugusi par 157,9%, līdz 831 tūkst. mēnesī. Un tas noticis, neskatoties uz grūtībām, ar ko nākas saskarties žurnālistu kolektīviem Baltijas valstīs. Piemēram, jūlijā Drošības policija uz 12 stundām "sarunai" aizturēja Sputnik Latvija galveno redaktoru Valentīnu Rožencovu. Līdzīgas "audzinošas sarunas" vairākkārt notikušas arī ar Sputnik Igaunija darbiniekiem.

"Absolūti prettiesiski tika bloķēts mūsu konts bankā. Noraida mūsu akreditācijas lūgumus, noraida lūgumus sniegt komentārus... Sputnik Igaunija ir profesionāls plašsaziņas līdzeklis. No citiem medijiem atšķiramies tikai ar to, ka mūsu viedoklis ir citāds nekā mainstream medijiem," – pastāstīja portāla galvenā redaktore Jeļena Čeriševa.

2018. gada rezultāti liecina, ka Sputnik ieņēmis līdera vietu interneta auditorijas ziņā starp visiem medijiem Abhāzijā, Armēnijā, Gruzijā, Kirgizstānā, Moldovā, Tadžikistānā un Dienvidosetijā. Baltkrievijas mediju tirgū tas ieņem otro vietu, Uzbekistānā – trešo.

Телевизионный пульт - Sputnik Latvija
Ko skatās un klausās krievvalodīgie Latvijā

Tālākajās ārvalstīs lielāko auditorijas pieaugumu nodemonstrējis Sputnik Brazīlijā – portāla unikālo apmeklētāju skaits gada laikā pieaudzis par 165,4% - līdz 4 milj. 154 tūkst. mēnesī. Otrajā vietā – aģentūras vietne arābu valodā ar pieaugumu 124,6% apmērā, līdz 5 milj. 204 tūkst. mēnesī, trešajā vietā – portāls franču valodā: pieaugums par 110,1%, līdz 4 milj. 953 tūkst. unikālo apmeklētāju mēnesī. Summāro mēneša vidējo apmeklējumu ziņā 1. vietu ieņēmis portāls franču valodā (23 milj. 373 tūkst.), arābu valodā (20 milj. 121 tūkst.) un turku valodā (gandrīz 18,5 milj.).

Serbijā pēc vairāku starptautisko mediju, piemēram, Radio Free Europe, Deutsche Welle un Voice of America aiziešanas no Balkāniem vietējā tirgū nostiprinājies Sputnik – tā ir viena no spēcīgākajām un ātrāk augošajām Krievijas platformām. Patlaban aģentūras portāla serbu valodā caurskates skaits sasniedz 11 milj. 172 tūkst. mēnesī, un tas ir viens no populārākajiem valstī.

2018. gadā Sputnik kļuva par pirmo Krievijas ziņu aģentūru, kas sāka darbu grieķu valodā un Atēnās sāka strādāt vietne un multivides centrs Sputnik Greece.

Vācu televīzijas un radio kompānija NDR uzskata, ka "Sputnik ir "pārdrošs džokers" starp valsts medijiem... Tā recepte ir stingra politika līdz ar video par kucēniem..." Acīmredzot stratēģija, kurā izmantoti kucēni, ir pietiekami efektīva.

Телевизионный пульт - Sputnik Latvija
VGTRK: Latvija no mums pieprasa iepriekšēju tiešā ētera cenzūru

Ziņu aģentūra Sputnik sāka darbu globālajā mediju tirgū 2014. gada 10. novembrī. 2018. gada nogalē visu Sputnik vietņu auditorija sasniegusi vairāk nekā 50 miljonus apmeklējumu mēnesī, un aģentūra ieņēmusi unikālu nišu – tā nodrošina alternatīvu ziņu saturu.

Aģentūras ziņu vietnes strādā visu diennakti vairāk nekā 30 valodās, arī angļu, spāņu, poļu, kirgīzu, serbu utt. valodās. Līdztekus ziņām Sputnik piedāvā fotoreportāžas, tiešās translācijas, infografiku, sabiedriskā viedokļa aptaujas un citus formātus. Tas demonstrē daudzpolāru pasauli, kurā ikvienai valstij ir savas nacionālās intereses, kultūra, vēsture un tradīcijas.

Ziņu lente
0