VGTRK: Latvija no mums pieprasa iepriekšēju tiešā ētera cenzūru

CC0 / pixabay / Телевизионный пульт
Телевизионный пульт - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
NEPLP pūlas atraut skatītājus no pilnvērtīgas un visaptverošas informatīvās ainas Eiropas Parlamenta vēlēšanu priekšvakarā – ar šo mērķi aizliegta kanāla "Rossija RTR" retranslācija Latvijā, ir pārliecināts VGTRK starptautisko attiecību direkcijas vadītājs Pjotrs Fjodorovs.

RĪGA, 1. februāris — Sputnik. Latvijas Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) iepriekš jau divas reizes apturējusi RTR retranslāciju Latvijā, taču tagad pirmo reizi programma atslēgta nevis par Latvijai veltītu materiālu, bet gan par notikumu atspoguļojumu Ukrainā.

Acīmredzot, tā noticis, jo Latvija nerādās ziņu topos, bet Latvijai bija nepieciešams kaut kāds iemesls slēgt kanālu, pauda Krievijas Valsts televīzijas un radio kompānijas (VGTRK) starptautisko attiecību direkcijas vadītājs Pjotrs Fjodorovs intervijā Sputnik Latvija.

Просмотр телевизионных программ - Sputnik Latvija
Nāksies skatīties krieviski: kāpēc latviešiem nepatīk Pirmais Baltijas kanāls

31. janvārī NEPLP pieņēma lēmumu aizliegt kanāla "Rossija RTR" retranslāciju un izplatīšanu Latvijas teritorijā. Padomes eksperti atraduši kanāla parraidēs "naida runu" un "naida kurināšanu pret Ukrainas valsts piederīgajiem", vēsta NEPLP preses relīze.

Fjodorovs norādīja, ka Latvijas mediju regulēšanas iestāde no jauna konstatējusi "pārkāpumus" nevis kanāla informatīvajās pārraidēs, bet gan sarunu šovā.

"Atkārtojas vecais stāsts: pēc būtības, no mums pieprasa mūsu diskusiju šovu tiešā ētera iepriekšēju cenzūru," – uzsvēra VGTRK pārstāvis.

Pēc viņa domām, stāsts ir sadomāts.

Fjodorovs piebilda, ka, acīmredzot, taisnība ir viņa draugiem Latvijā, kuri šo lēmumu saista ar Eiropas Parlamenta gaidāmajām vēlēšanām.

"Tas ir mēģinājums atraut skatītājus no pilnvērtīgas un visaptverošas informatīvās ainas," – norādīja VGTRK pārstāvis.

Viņš apliecināja, ka VGTRK juristi izskatīs NEPLP lēmumu un novērtēs iespējas apstrīdēt to tiesā.

Здание Латвийского телевидения - Sputnik Latvija
Belte un Ņesterovs par NEPLP lēmumu: ar mums vairs neviens nerunās

"Tas nav trieciens mums, tas ir trieciens auditorijai, kabeļu operatoriem un reklāmas tirgum Latvijā," – atgādināja Fjodorovs.

Viņš paskaidroja, ka tādu aizliegumu situācijā cilvēki atsakās turpināt kabeļtelevīzijas pakalpojumu abonementu, - viņi iegādājas satelīta antenas vai skatās televīziju internetā.

Pagājušā gada vasarā Fjodorovs apmeklēja Lajtviju, un cilvēki ielās viņu pazina, acīmredzot tādēļ, ka viņš piedalās telekanāla šovos. Tātad viņi joprojām skatās RTR.

"XXI gadsimtā tādam lēmuma drīzāk ir demonstratīvi politisks raksturs. Tas, kurš vēlas mūs skatīties, skatīsies, starp citu, tāpat kā Ukrainā," – secināja P.Fjodorovs.

NEPLP apturēja RTR retranslāciju Latvijas teritorijā divas reizes: 2015. gadā uz trim mēnešiem un 2016. gadā – uz pusgadu.

Krievijas Ārlietu ministrija komentēja translācijas aizliegumu, norādot, ka Latvijas kurss pretī krievvalodīgo mediju totālu cenzūru ar jebkādiem līdzekļiem neatbilst apgalvojumiem par pieturēšanos pie Eiropas vērtībām, tā ir vārda un preses brīvības pamata principu ignorēšana.

Krievijas vēstniecība Latvijā iepriekš atzīmēja, ka RTR aizliegums ir mēģinājums cīnīties ar vējdzirnavām.

Ziņu lente
0