Atbildes rīcība: Krievija izsūta 50 britu diplomātus un diplomātisko misiju darbiniekus

© Sputnik / Максим Блинов / Pāriet pie mediju bankasLielbritānijas vēstniecība
Lielbritānijas vēstniecība - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vairākiem desmitiem diplomātu un britu diplomātisko misiju pārstāju nāksies pamest Krievijas teritoriju un jāatgriežas Lielbritānijā.

RĪGA, 1. aprīlis — Sputnik. Britu diplomātu skaitam Krievijā un krievu skaitam Lielbritānijā ir jābūt līdzvērtīgam, uzrakstīja Krievijas ĀM oficiālā pārstāve Marija Zaharova savā Facebook lapā.

Līdz ar to Krieviju ir jāpamet 50 britu diplomātiem un diplomātisko misiju darbiniekiem.

Zaharova atgādināja, ka iepriekš Krievija izsūtīja 23 britu diplomātus, atbildot uz 23 Krievijas diplomātu izsūtīšanu no Londonas.

Здание Министерства иностранных дел Российской Федерации. - Sputnik Latvija
Politika
Principiāls lēmums: Krievijas izraida 60 amerikāņu diplomātus

"Londona sarīkojusi Krievijas diplomātu izsūtīšanas kampaņu no ES un vairākām citām valstīm. Uz to Maskava atbildēja tā: "Atbildes kārtā britu pusei mēneša laikā ar attiecīga sava personāla skaita samazināšanu jāpielīdzina kopējo Lielbritānijas vēstniecības darbinieku skaitu Maskavā un Lielbritānijas ģenerālajos konsulātos Krievijā atbilstoši Krievijas diplomātu un administratīvi tehnisko darbinieku skaitam, kuri atrodas ilgstošos komandējumos Lielbritānijā," uzrakstīja Zaharova.

Lielbritānija apgalvo, ka Krievija ir saistīta ar bijušā GIP pulkveža Sergeja Skripaļa, kurš tika notiesāts Krievijā par spiegošanu, un viņa meitas Jūlijas noindēšanu ar nezināmu vielu 4. martā britu Solsberi pilsētā.

Krievija kategoriski noliedz apsūdzības par sakariem ar Skripaļu noindēšanu.

Par Krievijas diplomātu izsūtīšanu sakarā ar incidentu britu Solsberi pilsētā, solidarizējoties ar Lielbritāniju, paziņojušas 25 Eiropas valstis — 18 Eiropas Savienības valstis, kā arī Albānija, Maķedonija, Norvēģija, Melnkalne, Ukraina, Moldova un Gruzija.

ASV izsūta 60 diplomātus, Ukraina — 13, Vācija, Kanāda, Polija un Francija — pa četriem diplomātiem, Lietuva, Moldova un Čehija — pa trim, Austrālija, Albānija, Dānija, Spānija, Itālija un Nīderlande — pa diviem, Beļģija, Ungārija, Gruzija, Īrija, Latvija, Maķedonija, Norvēģija, Rumānija, Somija, Horvātija, Melnkalne, Zviedrija un Igaunija — pa vienam.

Премьер-министр Латвии Марис Кучинскис - Sputnik Latvija
Politika
Kučinskis par Krievijas diplomāta izraidīšanu: ar statusu nesavienojama darbība

Ceturtdien, 29. martā, Krievija pasludināja par persona non grata 60 ASV diplomātisko misiju darbiniekus, viņiem ir jāpamet Krievijas teritorija līdz 5. aprīlim.

30. martā Krievijas ĀM izsauca vairāku Krievijā akreditēto valstu diplomātisko misiju vadītājus, kuras pieņēmušas nedraudzīgas darbības attiecībā pret Krieviju, solidarizējoties ar Lielbritāniju dēļ tā saucamās Skripaļu lietas. Vēstniekiem iesniegtas protesta notas un paziņots par Krievijas atbildes rīcību.

Kopumā Maskava paziņojusi par atbildes rīcību attiecībā pret 23 valstīm, tostarp, Krievija izsūta vienu Latvijas diplomātu, kuram likts pamest valsti ne vēlāk kā līdz 6. aprīlim.    

Ziņu lente
0