Latvija izsūta Krievijas diplomātu un "Aeroflot" pārstāvniecības vadītāju

© Sputnik / Sergey MelkonovLatvijas ārlietu ministrija
Latvijas ārlietu ministrija - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija nolēmusi solidarizēties ar Lielbritāniju un izraidīt vienu Krievijas diplomātu un "Aeroflot" pārstāvniecības vadītāju.

RĪGA, 27. marts — Sputnik. Latvija septiņu dienu laikā izsūtīs vienu Krievijas diplomātu. Valsti nāksies atstāt arī "Aeroflot" pārstāvniecības vadītājai, pastāstīja Krievijas vēstnieks Latvijā Jevgēņijs Lukjanovs, kurš iepriekš bija izsaukts uz Latvijas Ārlietu ministriju.

Pēc viņa vārdiem, Latvijas ĀM nolēmusi izraidīt Krievijas diplomātiskās misijas darbinieku sakarā ar statusam neatbilstošu rīcību, kas var kaitēt nacionālajai drošībai.

ASV un ES karogi - Sputnik Latvija
Sešpadsmit valstis izraidīs Krievijas diplomātus "Skripaļa lietas" dēļ

Krievija atbildēs tuvākajā laikā, taču vēstnieks nevarēja sniegt nekādu detalizētu informāciju par valsts atbildi.

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, kura preses konference aizritēja gandrīz vienlaikus ar Krievijas vēstnieka sarunu ar žurnālistiem, paziņoja, ka tiks izsūtīts Krievijas vēstniecības otrais sekretārs. Lēmums par izraidīšanu pieņemts saskaņā ar "kompetentu iestāžu" sniegtām ziņām, kā arī solidarizējoties ar Lielbritāniju "Skripaļa lietā".

Rinkēvičs uzsvēra, ka tas esot stingrs politiskais signāls.

Lēmums sniegt informāciju par diplomātu izraidīšanu pirmdien pēcpusdienā tika pieņemts pēc vienošanās ar citām valstīm Eiropas padomes sēdē 22. martā.

Iepriekš vairāku ES valstu pārstāvji apstiprināja, ka izvērtē Krievijas diplomātu iespējamo izsūtīšanu vai savu diplomātu atsaukšanu no KF sakarā ar incidentu Solsberijā, kura laikā tika saindēts Krievijas izlūkošanas dienesta bijušais darbinieks Sergejs Skripaļs. Konsultācijām tika atsaukts ES vēstnieks Krievijā Markuss Ederers.

Latvijas un Lietuvas karogi - Sputnik Latvija
Vairākas ES valstu Ārlietu ministrijas izsaukušas Krievijas vēstniekus

Vakar, 26. martā arī Polijas ĀM izsauca Krievijas vēstnieku un informēja par lēmumu izraidīt Krievijas diplomātus.

Krievijas politiķis Aleksejs Puškovs, komentējot tikšanos Polijas ĀM, paziņoja, ka Polija pirmā ES valstu vidū pieņēmusi lēmumu izraidīt Krievijas diplomātus.

"Polija pirmā no ES valstīm pieņēma lēmumu izraidīt mūsu diplomātus. Izvēloties starp naidu un "nenaidu" ar Krieviju, Varšava vienmēr izvēlēsies naidu," — rakstīja Puškovs savā lapā Twitter.

​Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Puškovs norādīja, ka Krievija katrā diplomātu izraidīšanas gadījumā atbildēs pēc simetrijas principa.

"Protams, katrā tamlīdzīgā gadījumā darbosies savstarpības princips," — uzsvēra Peskovs.

Ne diplomāti, bet izlūki

Čehijas premjerministrs Andrejs Babišs 26. martā paziņoja, ka iespējamā izraidīšana no Čehijas sakarā ar "Skripaļa lietu" skars nevis diplomātus, bet gan "nedeklarētos izlūkus", kuri strādā diplomātiskā dienesta aizsegā,

"Jau pats par sevi apzīmējums "diplomāts" (izraidīšanas kontekstā) ir nepareizs. Patiesībā tie ir cilvēki, ko sauc par "nedeklarētajiem izlūkiem". Čehijā, šķiet, viņu skaits ir lielākais Eiropā," — uzrakstīja Babišs savā lapā Facebook.

Savukārt oficiālās Prāgas preses dienests paziņoja, ka jautājumā par Krievijas diplomātu iespējamo izsūtīšanu no republikas prezidents Milošs Zēmans ceturtdien pieņems ārlietu ministru Mārtinu Stropņicki.

Ziņu lente
0