Politika

Kučinskis par Krievijas diplomāta izraidīšanu: ar statusu nesavienojama darbība

© REUTERS/Ints KalninsПремьер-министр Латвии Марис Кучинскис
Премьер-министр Латвии Марис Кучинскис - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas premjerministrs Māris Kučinskis pastāstīja, kāpēc no valsts izraidīts Krievijas diplomātiskās pārstāvniecības otrais sekretārs.

RĪGA, 29. marts — Sputnik. Latvijas premjerministrs Māris Kučinskis norādījis, ka Krievijas vēstniecības Latvijā otrais sekretārs izraidīts tāpēc, ka viņa darbība nav bijusi savienojama ar diplomāta statusu, vēsta Grani.lv.

Саммит ЕС в Брюсселе - Sputnik Latvija
Politika
Deviņas Eiropas valstis atteikušās izsūtīt Krievijas diplomātus

Kučinska preses sekretārs Andrejs Vaivars precizēja, ka KF diplomātiskās pārstāvniecības otrā sekretāra darbība nodarījusi kaitējumu valsts interesēm.

Vaivars piebilda, ka Latvija sadarbojas ar ES un NATO, lai izstrādātu un īstenotu vienotu pozīciju jautājumā par ķīmisko ieroču pielietošanu Solsberijā. Viņš uzsvēra, ka ķīmisko ieroču pielietojums nodara kaitējumu drošībai un pārkāpj starptautiskās tiesības.

26. martā virkne ES valstu, ASV, Kanāda, Ukraina un Norvēģija pieņēma lēmumu izraidīt Krievijas diplomātus sakarā ar incidentu Solsberijā, kur saindējumu guva Krievijas specdienestu bijušais darbinieks Sergejs Skripaļs. Latvija nolēma izraidīt Krievijas vēstniecības otro sekretāru, kā arī "Aeroflot" pārstāvniecības vadītāju.

Iepriekš Latvijas ĀM preses sekretārs Gints Jegermanis paziņoja, ka Krievijas vēstniecības otrais sekretārs valstī nodarbojies ar izlūkošanu.

Чемодан на дороге - Sputnik Latvija
Kurš vairāk, kurš tālāk: sociālie tīkli par Krievijas diplomātu izsūtīšanu

Iepriekš vēstīts, ka marta sākumā Lielbritānijā ar saindēšanās pazīmēm hospitalizēts Krievijas ārējās izlūkošanas dienesta bijušais darbinieks Sergejs Skripaļs un viņa meita Jūlija. Skripaļs atrodas komas stāvoklī. Lielbritānija nekavējoties, neuzrādot nekādus pierādījumus, apgalvoja, ka par saindēšanu esot vainojama Krievija, izraidīja 23 Krievijas diplomātus un iesaldēja kontaktus ar Maskavu augstākajā līmenī. Krievija, atbildot uz šādu rīcību, izraidīja vairākus Lielbritānijas diplomātus, slēdza konsulātu Sanktpēterburgā un paziņoja par Lielbritānijas padomes darbības pārtraukšanu.

18. martā Vladimirs Putins paziņoja, ka apsūdzības par Krievijas saikni ar Skripaļa saindēšanu ir muļķīgas, jo neviens neko tādu neatļautos, kur nu vēl valsts prezidenta vēlēšanu priekšvakarā un īsi pirms pasaules čempionāta futbolā. Prezidents uzsvēra, ka Krievijai nav ķīmisko ieroču — tie iznīcināti starptautisko novērotāju klātbūtnē. Viņš piebilda, ka Krievija ir gatava sadarboties Skripaļa lietas izmeklēšanā, taču šim nolūkam nepieciešama ieinteresētība no otras puses.

Vieta ir nolādēta?

Interesanti, ka 2004. gada aprīlī, kad Latvija pirmo reizi izraidīja Krievijas diplomātu, tas bija Krievijas vēstniecības otrais sekretārs Pjotrs Uržumovs, kurš vairāk nekā trīs gadus ieņēma kultūras atašeja vietu.

Флаг Великобритании на улице Лондона - Sputnik Latvija
Terēza, tā ir izgāšanās: 150 valstis gaida Krievijas vainas pierādījumus "Skripaļa lietā"

Satversmes aizsardzības birojs tolaik paskaidroja, ka Krievijas vēstniecības diplomāts veicis darbības, kas nav iekļautas diplomātisko darbinieku pienākumos, kā arī centies saņemt un izmantot tālāk informāciju, kas tieši apdraud Latvijas valsts nacionālo drošību.

2008. gada janvārī Latvija no jauna izraidīja Krievijas vēstniecības otro sekretāru Aleksandru Rogožinu par "Vīnes konvencijai neatbilstošam darbībām", precīzāk sakot, par spiegošanu. It kā Rogožins esot interesējies par Latvijas IeM datu bāzi, taču saņemt tai piekļuvi nav varējis.

Tiesa, jau 2008. gada aprīlī Mareks Segliņš, toreizējais Latvijas ārlietu ministrs, atzina, ka skandāls ar Krievijas diplomātu bijis pārspīlēts.

Ziņu lente
0