Krievija ierosinājusi EDSO jautājumu par krievu tiesību pārkāpumiem Ukrainā un Baltijā

© Sputnik / Sergey MelkonovАкция в защиту русских школ у здания Сейма, 8 февраля 2018 года
Акция в защиту русских школ у здания Сейма, 8 февраля 2018 года - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
EDSO augstais komisārs mazākumtautību jautājumos Lamberto Zanjērs paudis bažas par Ukrainā un Latvijā pieņemtajiem likumiem, kuri diskriminē krievu valodu, kā arī par likumu par Otrā pasaules kara dalībniekiem.

RĪGA, 24. februāris — Sputnik. Krievijas delegācija EDSO Parlamentārajā asamblejā (EDSO PA) Valsts domes vicespīkera Pjotra Tolstoja vadībā piedalījās pārrunās ar EDSO augsto komisāru mazākumtautību jautājumos Lamberto Zanjēru, aicinot izvairīties no dubultiem standartiem mazākumtautību interešu aizsardzībā un uzdeva jautājumu par krievu tiesību apspiešanu Ukrainā un Baltijas valstīs.

Peštas ainava no Zvejnieku bastiona - Sputnik Latvija
Ungārijā kritizēts Ukrainas Izglītības likums

"Pēdējo 20 gadu laikā problēmas, kas saistītas ar krieviem Baltijas valstīs, ir palikušas ārpus Eiropas organizācijas uzmanības loka, jebkurā gadījumā uz to tika sekmīgi pievērtas acis," – tikšanās gaitā teica Tolstojs, kura vārdus citēja viņa preses dienests.

Viņš piebilda, ka ir nepieļaujami, piemēram, aizstāvēt tikai ungāru tiesības un nepievērst uzmanību 15 miljoniem krievu, kuri cieš Ukrainā pieņemtā Izglītības likuma rezultātā. "Gribu atgādināt, ka arī pilsoņu karš Ukrainā iededzies tieši valodas jautājuma dēļ," – piebilda Tolstojs.

Zanjērs paziņoja, ka ir ļoti nobažījies par šo likumu un nosūtījis vēstules Ukrainas Izglītības ministrijai un Valsts televīzijas kompānijai, jo tāda politika ir atņēmusi mazākumtautībām iespēju pat skatīties atsevišķas programmas savās dzimtajās valodās. "Vakar es biju Strasbūrā un apspriedu šos jautājumus Eiropas Padomē, tostarp Venēcijas komisijas ietvaros. Esmu saņēmis viņu atbalstu un zinu, ka arī Eiropas Padome un Venēcijas komisija arī tālāk strādās šajā jautājumā," – uzsvēra Zanjērs.

Krievijas Federācijas Padome - Sputnik Latvija
Krievijas Federācijas Padome nosauca Latvijas likumu par veterāniem par zaimojošu

Augstais komisārs skāra arī jautājumu par mazākumtautību tiesību pārkāpumiem Baltijas valstīs. viņš pauda bažas par likumiem Latvijā, kuri diskriminē krievu valodu, kā arī likumu par Otrā pasaules kara dalībniekiem, ar ko latviešu leģiona Waffen SS locekļiem tiek piešķirts kara dalībnieka statuss.

"Par laimi augstais komisārs ļoti labi saprot, ka Izglītības likumam Ukrainā ir politisks pamats un tam ir priekšrocības salīdzinājumā ar visu pārējo. Pēc Zanjēra kunga vārdiem, viņa vizītes laikā Ukrainā viņam centušies izskaidrot šāda likuma pieņemšanas likumu: it kā Krievija karojot pret Ukrainu, un krieviem Ukrainā ir jāapgūst valoda, lai pierādītu, ka viņi ir ukraiņi. Nav gluži saprotams, kāpēc krieviem jāpierāda, ka viņi ir ukraiņi. Pats šis apgalvojums jau ir diskriminējošs attiecībā pret trešo daļu Ukrainas sabiedrības," – teica Tolstojs pēc tikšanās.

Ziņu lente
0