Ungārijā kritizēts Ukrainas Izglītības likums

© Sputnik / Юрий Кавер / Pāriet pie mediju bankasPeštas ainava no Zvejnieku bastiona
Peštas ainava no Zvejnieku bastiona - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pilnīgi nepieņemami, kad tāda valsts kā Ukraina, kas plāno satuvināties ar ES, pieņem šādu likumu, uzskata Ungārijas ĀM.

RĪGA, 8. septembris — Sputnik. Ungārija uzskata par pilnīgi nepieņemamu jauno Ukrainā pieņemto Izglītības likumu, kas atņem mazākumtautību tiesības mācīties dzimtajā valodā vidusskolā, un norāda, ka likums neatbilst valsts politikai, kas paredz satuvināšanos ar ES, paziņoja Ungārijas Ārlietu ministrijas vadītājs Pēters Sijārto, vēsta RIA Novosti.

Piektdien Tallinā notiek ES dalībvalstu ĀM vadītāju neformāla tikšanās. Tāpat notiks ĀM vadītāju sēde ar viņu kolēģiem no ES kandidātvalstīm un iniciatīvas "Austrumu partnerība" dalībvalstīm, starp kurām ir arī Ukraina.

Sastrēgums. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Kijeva nobijusies no "Yandex. Sastrēgumi" izmantošanas riska Krievijas uzbrukumam

"Es vēlos visai skarbi izteikties par situāciju Ukrainā. Tur dzīvo 150 tūkstoši Ungārijas pilsoņu, bet Ukrainas parlaments pieņēmis likumu, kas pārkāpj mazākumtautību, tostarp arī ungāru tiesības, un atņem tām tiesības uz izglītību. Viņi atņēmuši mazākumtautībām tiesības mācīties dzimtajā valodā vidusskolā," — teica Sijārto žurnālistiem pirms komitejas sēdes. Viņu uzstāšanos translēja EK dienesti.

Pēc viņa teiktā, "tas ir nepieņemami, tas ne mazākajā mērā neatbilst virzienam, kurā jādodas Eiropai".

"Tas ir pilnīgi nepieņemami, kad tāda valsts kā Ukraina, kas plāno satuvināties ar ES, pieņem šādu likumu," — sacīja Ungārijas Ārlietu ministrijas vadītājs.

Ukrainas parlaments otrdien apstiprināja jauno Izglītības likumu. Kā paziņojusi Ukrainas izglītības ministre Lilija Grineviča, pieņemtais likums paredz, ka mazākumtautību bērni vispirms apgūs priekšmetus dzimtajā valodā, 5.-9. klasēs viņiem tiks ieviesti priekšmeti ukraiņu valodā, bet "vidusskolā gandrīz visi priekšmeti varētu būt ukraiņu valodā". Šāds scenārijs paredzēts visām mazākumtautībām, arī skolām, kurās mācības norit vienīgi krievu valodā.    

Ziņu lente
0