Politika

"Rusofoba apsēstība": Lavrovs paskaidroja ASV jaunās sankcijas

© Sputnik / Григорий Сысоев / Pāriet pie mediju bankasМинистр иностранных дел РФ Сергей Лавров
Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vakar ASV Finanšu ministrija paplašināja sankcijas pret kompānijām un fiziskām personām sakarā ar situāciju Ukrainā. Sarakstā iekļuvuši ierēdņi no Krievijas un Donbasa, kā arī divi baikeru kluba "Nakts vilki" pārstāvji.

Rīga, 21. jūnijs — Sputnik. Ārlietu ministrijas vadītājs Sergejs Lavrovs komentējis jaunās pret Krieviju vērstās ASV sankcijas, vēsta RIA Novosti. Pēc diplomāta teiktā, ierobežojumi kārtējo reizi ieviesti "ne no šā, ne no tā".

"Šīs izmaiņas uzturēs spiedienu pret Krieviju, lai virzītos (konflikta Ukrainā —red.) diplomātiskā risinājuma virzienā," — paziņoja ASV Finanšu ministrijas vadītājs Stīvens Mnučins.

Amerikāņu ierēdnis piebildis, ka sankcijas paliks spēkā līdz brīdim, kamēr "Krievija izpildīs Minskas vienošanās".

Труба для Северного потока - 2 - Sputnik Latvija
Vācija un Austrija kritizēja ASV jauno sankciju projektu pret Krieviju

"Rusofoba apsēstība"

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs, komentējot Vašingtonas darbības, paziņoja, ka kārtējie ierobežojumi ieviesti bez jebkāda pamata. 

"Atsauce uz situāciju Ukrainā – tā, manuprāt, nopietniem šā procesa novērotājiem izraisa smaidu. Diemžēl mūsu kolēģi Eiropas Savienībā, kā jau iepriekš izteicos šajā jautājumā, slēpjas aiz viltīga formulējuma: sankcijas tiks atceltas, tiklīdz Krievija izpildīs Minskas vienošanās. Mēs aicinām mūsu draugus Eiropas Savienībā vēlreiz palasīt Minskas protokolus – tur ir pietiekami skaidri teikts, kas un kam jādara un kādā secībā," — sacīja Lavrovs preses konferencē pēc sarunām ar Francijas ĀM vadītāju Žanu Īvu Le Driānu.

"Tāpēc varu izteikt tikai nožēlu par šo amerikāņu kolēģu rusofobo apsēstību. Tā jau ir pārkāpusi visas robežas. Ja Porošenko nespēj izpildīt savas Minskas protokolos minētās saistības — sankcijas pret Krieviju," — piebilda Krievijas ārlietu ministrs.

Minskas protokoli nosaka, ka Kijevai līdz 2015. gada beigām bija jāveic Konstitucionālā reforma. Tās galvenie elementi bija jābūt decentralizācija un likums par atsevišķu Doņeckas un Luganskas apgabalu rajonu īpašo statusu, taču Ukrainas valdība joprojām nav izpildījusi šīs saistības.

Vašingtonas PR gājiens

Krievijas Valsts domes Ekonomiskās politikas komitejas pirmais vietnieks Valērijs Gartungs uzskata, ka jaunās sankcijas Krievijas ekonomikai nesīs minimālus zaudējumus.

"Tās ir ASV iekšējai lietošanai, tās nav domātas, lai izdarītu spiedienu pret Krieviju, jo šīm sankcijām nav ekonomiskā efekta. Tas vairāk ir PR gājiens," — teica Gartungs RIA Novosti, uzsverot, ka sankcijām ir nekonstruktīvs raksturs.

Partijas Vienotā Krievija loceklis Konstantīns Karakovskis - Sputnik Latvija
Kāpēc motokluba "Nakts vilki" aktīvists nopircis dzīvokli Daugavpilī

Savukārt Federācijas padomes Starptautisko lietu komitejas priekšsēdētājs Konstantīns Kosačovs apšaubīja to cilvēku kompetenci, kuri sastādījuši jauno ierobežojošo pasākumu sarakstu.

"ASV Finanšu ministrijas sankcijas pret vairākām Krievijas kompānijām un fiziskām personām, protams, pieņemtas ar mērķi demonstrēt Vašingtonas apņēmību un soli uz rusofobu pusi. Taču šo sankciju pamatojums ("līdz Krievija izpildīs Minskas protokolus", lai arī jāpiebilst, ka Krievija nav to subjekts) un personas, pret ko tās vērstas (restoratori, baikeri, tikai Krimā strādājošas kompānijas) parāda šo ierobežojumu izstrādes un atbildīgo personu kompetences līmeni," — teica senators savā Facebook lapā.

Kosačovs arī atzīmējis, ka Vašingtonas darbības "jāsaprot tikai elites iekšējās cīņas kontekstā".

"Atkārtošu vēlreiz: notiek Trampa medības, kurās piedalās ievērojama daļa amerikāņu elites, un ar to viss ir izskaidrojams," — uzsvēra Federācijas padomes komitejas vadītājs.

Ziņu lente
0