Zaharova komentē Makfola aicinājumu "iegrožot Krieviju"

© Sputnik / Екатерина Чеснокова / Pāriet pie mediju bankasМария Захарова
Мария Захарова - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Atbildot uz bijušā ASV vēstnieka vārdiem par NATO tuvošanos Krievijas robežām, Krievijas ĀM oficiālā pārstāve Marija Zaharova atgādināja par Henrija Kisindžera pozīciju šajā jautājumā.

RĪGA, 6. jūnijs — Sputnik. Krievijas ĀM oficiālā pārstāve Marija Zaharova komentēja ASV bijušā vēstnieka Krievijā Maikla Makfola vārdus, kurš intervijā Igaunijas laikrakstam Postimees apgalvoja, ka "pašreizējā Krievijas darbība prasa spēcīgu un konkrētu atbildi", vēsta RIA Novosti.

Krievijas ĀM oficiālā pārstāve Marija Zaharova. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Marija Zaharova par rietumvalstu tuvredzīgo politiku

"Šodien Makfols atkal ir saviļņojis Runetu," rakstīja Zaharova savā Facebook kontā un izklāstīja bijušā vēstnieka pozīciju. Pēc Makfola domām, "ASV pienākums ir saskaņā ar vajadzībām iegrožot Krieviju un atbildēt tai". Bijušais vēstnieks informēja, ka Krievijas darbības spiež NATO "atvairīt Maskavas radītos draudus", bet alianses pietuvošanās Krievijas robežām ir likumīga, jo viņš neesot dzirdējis, ka ASV devusi solījumu nepaplašināt NATO austrumu virzienā.

Zaharova atgādināja, ka tieši pirms nedēļas šo jautājumu sīki izvērtēja Henrijs Kisindžers programmā "Starptautiskais apskats". Diplomāts paziņoja, ka viņaprāt ir saprotams, ka valstis,"ko pēc Otrā pasaules kara okupēja Padomju Savienība," sajūt draudus, taču neuzskata, ka šī ilūzija varētu attaisnot NATO virzību uz Austrumiem."Es atbalstīju dialogu starp ASV un Krieviju fundamentālos jautājumos," — piebilda Kisindžers.

Брифинг официального представителя МИД России Марии Захаровой - Sputnik Latvija
Marija Zaharova: laiks mosties – drošu vietu pasaulē nav

Atbildot uz jautājumu, vai izskanējuši solījumi nepaplašināt NATO austrumu virzienā, diplomāts norādīja, ka, "iespējams, bija neformāli komentāri, ko Krievija bija nepareizi interpretējusi. Iespējams,  lieta ir tāda, ka oficiālu dokumentu šajā jautājumā nebija. Taču es neuzskatu, ka Krievijas vadītājus vajadzētu vainot  par to, ka viņi bija izdomājuši šo vienošanos." Vaicāts, vai Krievijas oficiālie pārstāvji pieļāvuši kļūdu, neparakstot dokumentālu vienošanos, Kisindžers atbildēja: "Es negribētu mācīt krievus, kā viņiem vajadzētu īstenot savu ārpolitiku. Tas varētu kļūt par domstarpību iemeslu."

"Es nevēlos norādīt, kuram no abiem amerikāņu diplomātiem būtu jātic. Galu galā, šeit ir tikai viens amerikāņu diplomāts, jo diplomātija ir profesija, kuras pamatā ir intelekts un atbildība," — noslēgumā piezīmēja Zaharova.

Ziņu lente
0