Ja NATO pavēlēs: Latvija plāno sūtīt karavīrus uz Kosovu

© Sputnik / Sergey MelkonovЛатвийские БМП CVRT во время военного парада в Риге в День независимости Латвии
Латвийские БМП CVRT во время военного парада в Риге в День независимости Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Aizsardzības ministrija novērtējusi riskus un vēlas pēc 11 gadus ilga pārtraukuma atkal ievest karavīrus Kosovā.

RĪGA, 4. jūnijs — Sputnik. Latvijas karavīri nav bijuši Kosovā 11 gadus, taču tagad, šķiet, pienācis laiks atgriezties, vēsta Rus.lsm.lv.

NATO uzsāka operāciju Kosovā 1999. gadā saskaņā ar ANO Drošības padomes rezolūciju. Patlaban NATO misijas ietvaros tur strādā karavīri no 19 NATO valstīm un astoņām citām valstīm, kas aliansē nav iekļautas. Kopā – 3600 cilvēki.

Рижане осматривают военную технику НАТО во время парада Риге в День независимости Латвии - Sputnik Latvija
Viedoklis
Mācību "Defender Europe 2020" struktūra un dalībnieki: Baltijas valstis statistu lomā

Arī Latvija piedalījās NATO misijā Kosovā no 2000. gada līdz 2009. gadam un varētu atkal ierasties Kosovā.

Latvijas Aizsardzības ministrija sadzirdējusi NATO sabiedroto spēku Eiropā komandiera vietnieka aicinājumu novērtēt riskus un iespējas piedalīties misijā Kosovā. Tagad resors nolēmis, ka karavīri varētu atgriezties un piedalīties misijā ASV vadītā NATO daudznacionālā bataljona kājnieku rotas sastāvā.

AM plāno, ka būtu iespējams nosūtīt uz Kosovu 160 karavīrus un nodarboties ar patrulēšanu, apsardzi, kaujas gatavības uzturēšanu, pašmāvībām un pildīt ātkrās reaģēšanas spēku uzdevumus.

Tāpat ziņots, ka patlaban Latvijas karavīri piedalās piecās starptautiskajās operācijās un misijās. Lielākais NBS karavīru skaits ir dislocēts Afganistānā – 43 cilvēki.

Atgādināsim no Mihaila Gubina raksta, ka laikā no 1996. gada Latvijas karavīri piedalījušies miernešu operācijās Bosnijā, Albānijā, Kosovā, Maķedonijā, Gruzijā, Afganistānā, Irākā, CĀR, Mali. Šajā laikā septiņi kareivji gājuši bojā – četri Afganistānā un trīs Irākā. 

Pirmie mierneši no Latvijas 1996. gadā ieradās Bosnijā tā saucamā Baltbata sastāvā – vienībā, ko veidoja trīs Baltijas valstis.

Глава политического совета движения Талибан  (террористическая организация, запрещенная на территории России) в Катаре Шер Мохаммед Аббас Станакзай на втором заседании Московского формата консультаций по Афганистану. - Sputnik Latvija
ASV un "Taliban" parakstījuši miera līgumu

2003. gada 20. martā Saeima ārkārtas sēdē atbalstīja Latvijas dalību Irākas atbruņošānas operācijā un pieņēma lēmumu nosūtīt turp karavīrus.

2007. gada 24. jūlijā valdība pieņēma lēmumu, ka divu Latvijas policistu dalība miernešu misijā Afganistānā izmaksās 140,3 tūkstošus latu. Visus izdevumus, kas bija saistīti ar iesaistīšanos NATO vadītajā vienībā provices atjaunošanai, sedza Valsts policija no sava budžeta.

2012. gada decembrī Centrālāfrikas Republikas (CĀR) galvaspilsētā Bangi sākās sadursmes starp islāmiskā grupējuma "Selea" kaujiniekiem un sacelšanās dalībniekiem – kristiešiem. Starptautiskajā misijā CĀR piedalījās 40 karavīri no Latvijas.

Ziņu lente
0