Viedoklis

Mācību "Defender Europe 2020" struktūra un dalībnieki: Baltijas valstis statistu lomā

© Sputnik / Sergey MelkonovРижане осматривают военную технику НАТО во время парада Риге в День независимости Латвии
Рижане осматривают военную технику НАТО во время парада Риге в День независимости Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV un NATO plašās militārās mācības "Defender Europe 2020" orientētas uz bruņoto spēku izvēršanu Baltijas valstīs, taču Lietuvas, Latvijas un Igaunijas armijas daļu secīgas darbības nav saskatāmas.

ASV mācības Defender Europe  NATO    uzbrukuma plāni Krievijai

Iespējams, šis paradokss skaidrojams ar faktu, ka pie Baltkrievijas un Krievijas robežām tiem savilka armijas dūre, izspēlētas "agresīvas darbības", kam Baltijas valstu armijas tehnoloģiski nav gatavas, uzskata militārais eksperts Aleksandrs Hroļenko.

Mācību struktūra

Manevri "Defender Europe 2020" sadalīti trīs pamatfāzēs: 20 tūkstošu Pentagona karavīru pārvietošana no ASV un Eiropu, pēc pusgada – atpakaļ, militārā kontingenta pārdislokācija no Rietumeiropas uz Austrumeiropu, amerikāņu vienību dalība dažādās mācībās uz vietas.

Здание министерства иностранных дел РФ на Смоленской-Сенной площади в Москве - Sputnik Latvija
Krievijas ĀM pārmet NATO "uzbrukuma dūres" veidošanu pie KF robežām

Jebkuru karu par 90 procentiem veido loģistika. Iepriekš ASV sauszemes spēku Eiropā štāba priekšnieka vietnieks Šons Bernabijs atzīmēja: "Visa ASV armijas loģistika – gandrīz visa Savienoto Valstu loģistika – ir pilnībā aizņemta ar to." Un tomēr manevri "Defender Europe 2020" neaprobežojas ar 29 tūkstošu amerikāņu karavīru (ņemot vērā Eiropā pastāvīgi dislocētos ASV spēkus) ekskursiju uz pusgadu ar visu bruņojumu un militāro tehniku. Desmit Eiropas valstu teritorijā notiks vesela sērija dažādu mācību – amerikāņu un daudznacionālie manevri, ko saista vienota stratēģija, ASV virspavēlniecības Eiropā vienota iecere.

Par militāro operāciju vērienu un raksturu ļauj spriest  dažādi fakti, piemēram, amerikāņu stratēģisko 3.paaudzes bumbvedēju B-2 Spirit pārvietošana uz Eiropu. Tie spēj nest līdz 27 tonnas bumbu kravas vai 16 spārnotās raķetes ar kodolgalviņām, kuru jauda var svārstīties no 340 kilotonnām līdz 1,1 megatonnai.

Spēki un līdzekļi

Mācībās  "Defender Europe 2020" oficiāli iesaistīti 17 NATO valstu un Gruzijas kareivji, taču daudznacionālo operāciju Eiropā pārsvarā izspēlēs trīs ASV Armijas un Nacionālās gvardes tanku brigādes. 4000 karavīru no Vācijas un 3000 – no Polijas nodrošina loģistiku un aizmuguri. Pārējo sabiedroto loma mācībās "Defender Europe 2020" nav saskatāma – viņu skaits ir pārāk mazs. Viņiem dāvāta "palīgstrādnieku" loma.

Starp citu, nesen Rīgā darbu sāka jauna bruņoto spēku noliktava, kuras mērogs nekādi neatbilst Latvijas armijai – 5300 kareivjiem. Domājams, noliktava paredzēta vecāko partneru aizmugures nodrošinājumam (tāpat kā poligoni republiku teritorijā).

Нашивка на форме военнослужащего батальона НАТО - Sputnik Latvija
Pirmie amerikāņu karavīri šķērsojuši Polijas robežu: tuvojas "Defender"

Nacionālās gvardes brigāde no Aidaho štata saņems 13 tūkstošus tehnikas un bruņojuma vienību no ASV Armijas noliktavām Eiropā. ASV tanku brigādes no Teksasas un Džordžijas štatiem atvedīs līdzi apmēram 20 tūkstošus militārās tehnikas vienību un  ekipējumu, ieskaitot tankus un bruņutransportierus. Pie Krievijas un Baltkrievijas robežām plānots koncentrēt aptuveni 450 smago tanku, pārsvarā – amerikāņu M1A1SA Abrams. Var iedomāties, cik izmaksās 100 dzelzceļa ešeloni, ar ko tie tiks nogādāti uz mācību vietu un atpakaļ.

Jāpiebilst, ka Rumānija manevros "Defender Europe 2020", kas startēja 23.janvārī, uzņēma ASV izlūkošanas un uzbrukuma bezpilota lidaparātu MQ-9 Reaper stratēģisko eskadriļu. Mācību ieceres kļūst aizvien interesantākas.

Jaunas koncepcijas vecā dziesmā

"Defender Europe 2020" struktūra un attīstība laikā un telpā ir ļoti ieinteresējusi speciālistus.

Starp svarīgākajiem pasākumiem laikā no janvāra līdz jūlijam:

  • - jūras kara mācības "Atlantic Convoy Ops" (karaspēka pārvietošana pāri Atlantijai ASV Jūras spēku 2.flotes pavadībā);
  • - kompleksas divpusējas armijas mācības "Allied Spirit XI" ar ūdenstilpes šķērsošāanu (Baltijas valstīs robeža novilkta pa upēm atsevišķos iecirkņos, tāpēc saglabājas intriga – kāpēc vajadzētu forsēt ūdenstilpi, ja pieejama sauszemes alternatīva?);
  • - artilērijas mācības ar kaujas apšaudi "Dynamic Front 20" (uzmanība pievērsta kontrbateriju šaušanai un karaspēka koordinācijai vienotā komandpunktā);
  • - vairāku domēnu operācija "Joint Warfighting Assessment 20" (karadarbības jaunās koncepcijas praktiskā pārbaude);
  • - globālo spēku stratēģiskās pielietošanas mācības "Swift Response 20" (ASV štāba Eiropā spēju paplašināšana pārvietot augstas gatavības spēkus uz noteikto rajonu);
  • - reaģēšana krīzes situācijā "Saber Strike 20" (amerikāņu spēku un tehnikas pārvietošana no Polijas uz Lietuvu);
  • - gaisa desanta vienību operācija "Swift Response 20" (gaisa desanta izsēdināšana Lietuvā, Latvijā un Gruzijā);
  • - ASV speciālo operāciju spēku Eiropā mācības "Trojan Footprint".

Visu cieņu organizatoru materiālajiem tēriņiem, tomēr jāsaka, ka tik efektīga amerikāņu dislocēšanas un spēku projicēšanas spēju demonstrācija globāli var atstāt iespaidu tikai uz citplanētiešiem. Visi atceras, kā Pentagons gandrīz 19 gadus nespēja tikt galā ar slikti bruņotajiem talibiem Afganistānā, pat piesaistot cīņai gandrīz 100 tūkstošus karavīru, aviāciju un izlūkošanu no kosmosa. Eiropā ir citāds tehnoloģiskais bruņojuma līmenis, neparedzama stratēģija un mūsdienīga spēku pielietojuma taktika.

Ziņu lente
0