Zemnieki ir gatavi pilnībā nodrošināt ēdienu Latvijai un daļai Zviedrijas

© Sputnik / Sergey MelkonovСтенд хозяйства из Мадоны Burkānciems, где разводят коров и коз для того, чтобы из их молока делать сыры по разным европейским технологиям
Стенд хозяйства из Мадоны Burkānciems, где разводят коров и коз для того, чтобы из их молока делать сыры по разным европейским технологиям - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas lauksaimnieki paziņojuši, ka pilnas izolācijas gadījumā ir gatavi nodrošināt visu Latviju ar kvalitatīvu ēdienu.

RĪGA, 13. marts – Sputnik. Latvijas zemnieki var nodrošināt iekšējo tirgu pilnas izolācijas gadījumā saistībā ar koronavīrusa pandēmiju, paziņoja biedrības "Zemnieku saeima" ārpolitikas eksperts Valters Zelčs, raksta Tvnet.

"Esam ar pārtiku pašpietiekami. Cits jautājums būtu par mūsu iedzīvotāju ēdienkartes dažādumu," sacīja Zelčs.

"Zemnieku saeimas" vadītāja Maira Dzelzkalēja-Burmistre piebilda, ka pie pilna iekšējā tirgus nodrošināšanas Latvijas zemnieki spēs arī eksportēt produkciju, piemēram, uz Zviedriju, kur tiek ražota tikai puse iedzīvotājiem nepieciešamās pārtikas.

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits arī mierinājis Latvijas iedzīvotājus – viņš savām acīm redzēja pierādījumus tam, ka griķu pietiks visiem.

​"Konkrēts labums no tā, ka MK sēdē sēdi blakus zemkopības ministram - savām acīm redzēju ciparus, ka griķu mums pietiks atliektiem galiem," uzrakstīja viņš savā Twitter lapā.

Pasaules Veselības organizācijas paziņojusi, ka jaunā koronavīrusa izplatīšanās pasaulē ir guvusi pandēmijas raksturu.

Dzelzkalēja-Burmistre norādīja, ka Latvija eksportē pienu, labību un dzīvos lopus, tādēļ eksporta ierobežojumi koronavīrusa dēļ var nopietni ietekmēt lauksaimniecību.

Колонна протестующих на спецтехнике в селе Элея - Sputnik Latvija
Zemnieki pret novadu reformu: 400 traktori bloķē autoceļus visā Latvijā

Taču, pēc viņas sacītā, vietējiem ražotājiem var nākt par labu importa samazināšanās, jo šobrīd veikalu plauktos ir ļoti daudz importa preču, un Latvijas iedzīvotāji nav pārāk lojāli pret vietējo produkciju.

"Es teiktu, ka daudz par maz lojāli. Manuprāt, tas vēl nāk no padomju laikiem, ka viss importētais ir labs. Liela ir arī mediju vaina tajā, jo bieži tiek rakstīts, ka mēs par daudz lietojam augu aizsardzības līdzekļu, par daudz antibiotiku. Patiesībā, ja salīdzinām mūsējo produkciju ar Rietumeiropas valstu saražoto, tad atliekvielas mūsu produkcijā faktiski nav. Mūsu āboli ir 10 reizes mazāk migloti nekā dienvidos audzētie, mūsu cūku audzētāji sivēnu barībai nepievieno antibiotikas," sacīja Dzelzkalēja-Burmistre.

Saskaņā ar Latvijas Piensaimnieku centrālā savienības datiem, 2019. gadā pieauga siera, piena seruma produktu, beztauku piena, rūpniecisko piena produktu eksports. Latvijas eksporta valstis ir Lietuva, Polija, Vācija un Lielbritānija, turklāt visvairāk piena Latvijas ražotāji eksportē uz Lietuvu – 37%.

Ziņu lente
0