"Ļaunums un trulums ir viņu vadmotīvs": latviešus šokē latviešu skola

© Sputnik / Oksana DzadanКниги на латышском языке
Книги на латышском языке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Stāsti par skolotāju-sadisti, par zēnu dzimumorgānu salīdzināšanu, kaķēnu pārdošanu tirgū, kurus tēvs centās noslīcināt, – tie ir nebūt ne visi materiāli no latviešu mācību grāmatām, kuri izraisa vecāku neizpratni.

RĪGA, 11. marts – Sputnik, Jūlija Granta. Kamēr krievu bērnus ar varu dzen iekšā latviešu izglītības vidē, valsti veidojošās tautības pārstāvji ir sašutumā par mācību grāmatu un skolu mācību programmu kvalitāti.

День знаний в Рижской средней школе №88. Первоклассник плачет на торжественной линейке - Sputnik Latvija
Kvalitāte klibo: Latvijas iedzīvotāji neapmierināti ar izglītības sistēmu

Kārtējo diskusiju Facebook iesāka Saeimas deputāts Aldis Gobzems, kurš ieskatījās 3. klases mācību grāmatā ar stāstu par ļauno fizkultūras skolotāju Čakstes kundzi. Viņa ir "milzīga, kā milzis", "necieš bērnus", "kliedz, bet kad kādreiz nekliedz un mēģina runāt kā gluži normāls cilvēks, vārdi no viņas cieši sakniebtās mutes skan ļauni un dzēlīgi".

"Mūsu izglītības sistēma vienā lappusē. Latviešu valoda 3. klasei. Ļaunums, šausmas un ciešanas. Un tad mēs brīnamies, ka pie varas nonāk orangutāni ar Pandoras lādēm. Tā ir izglītības sistēma. Un to neizmainīs orangutānu partija, jo visa viņu politika balstīta uz trulumu, ļaunumu un to, ka viņi neko skaistu dzīvē nav redzējuši. Ļaunums un trulums ir viņu vadmotīvs, viņi cer, ka, jo trulāka un ļaunāka sabiedrība, jo viņiem labāk veiksies. P.S. Šo foto man atsūtīja kāds vecāks, kura bērns, ka ienīst latviešu valodu, jo tur māca tikai ļaunumu," raksta Gobzems.

Pēc komentāriem kļūst skaidrs, ka stāsts atspoguļo ainu no 1930. gadu, "Ulmaņa zelta laiku" skolas, un tas vēl nav pats sliktākais.

Nākamais sižets no mācību grāmatas ir zēnu dzimumorgāna izmēra apspriešana, viens no kuriem uzskata savu "krāniņu" par pārāk lielu, bet cits – par pārāk mazu.

"Jautāju Skolā 2030, par to, kas ir atbildīgs par mācību grāmatu saturu? Atbilde "Labdien! Par saturu mācību grāmatā ir atbildīga katra konkrētā izdevniecība pati," paziņoja māte, kura atsūtīja sižetu.

© Photo FacebookKomentāra ekranuzņēmums
Ļaunums un trulums ir viņu vadmotīvs: latviešus šokē latviešu skola - Sputnik Latvija
Komentāra ekranuzņēmums

"Man visvairāk patika matemātikas uzdevums, kas sākās apmēram tā: "Ozolā auga 9 āboli... " piebilst Argnis Ge.

"Kad mēs augām… izglītība bija normāla," atzīmē Iveta E.

"Ar skolas lietām ir ļoti liela atšķirība kā mācīja 20 gadus atpakaļ un tagad. Problēma jau nav tikai mācību saturā, bet arī pašos jaunajos (tagadējos) vecākos, kuri neko savādāku jau nav redzējuši. Pat pieklājīgi sasveicināties no rīta nemāk," piekrīt lietotājs Smilts Ērkšķis Sula.

"Mans bērns arī mācās 3. klasē, patiesi, dažkārt liekas, ka tekstus sacerējis un mācību literatūrā salicis kāds garīgi slims cilvēks. Vēl nesen, kad pati mācījos, lasījām par dzīvnieciņiem, dabu, par skaisto, cēlo, par vērtībām..." sūdzas Inga.

Par dzīvniekiem jaunās latviešu mācību grāmatas stāsta ļoti neparastā veidā:

"Mūsu kaķenei Pūkai piedzima četri kaķēni. Tētis gribēja tos sūtīt uz jūrskolu, bet man kļuva žēl. Tad viņš teica, ka nedēļas laikā man no tiem ir jātiek vaļā. Draugs ieteica atnākt uz tirgu. Ja neviens nepirks, tad atdāvināšu. Šorīt jau vienu kaķēnu pārdevu par eiro. Domāju, ka man izdosies veiksmīgi pārdot visus kaķēnus. Par iegūto naudu jau nopirku Pūkai zivtiņas. Viņa tagad mājās tik skumji ņaud un meklē savus bērniņus."

Šī Zigurda stāsta apspriešanai ar klasesbiedriem piedāvā šādus jautājumus: Kāpēc tirgojas rakstos pieminētie bērni? Kā viņi iegūst naudu? Vai viņu tirgošanās ir likumīga? Kāpēc?

© Photo FacebookKomentāra ekrānuzņēmums
Ļaunums un trulums ir viņu vadmotīvs: latviešus šokē latviešu skola - Sputnik Latvija
Komentāra ekrānuzņēmums

"Cik slimais galvai ir jābūt, lai ko tādu izdomāt? Un vēl saka, ka PSRS skolā bija "otstoj". Vemt gribas," pauž sašutumu Sanita.

"Ar šādiem "šedevriem" ir pilna, katras klases uzdevumi un mācībviela!" secina Kaspars.

Jānim ir savas atmiņas: "Pāris gadus atpakaļ, kad kārtoju saimniecības ēku, uzgāju savas bērnības, Margaritas Stārastes zīmētās bilžu grāmatas! Sirms vecis, bet apraudājos! Ne tikai dēļ sirsnīgām atmiņām, bet arī dēļ tā, ka mūsu mazbērni nekad to vairs neredzēs! Tik reāli uzausa atmiņā, kā es, bērnībā, vēroju Stārastes zīmējumus un iztēlojos skaisto meža dzīvnieku dzīvi, ko viņi runā, domā!"

Школьница - Sputnik Latvija
Latviešu pedagogi: skolu reforma rada idiotus

"Vecākiem un vecvecākiem neviens neaizliedz iepazīstināt bērnus un mazbērnus ar patiesām vērtībām! Grāmatas tiek izdotas atkārtoti, un nevajag visu gaidīt no skolas!" traucē nostalģiskajam noskaņojumam Ruta.

Taču kaut ko cilvēki vienalga gaida.

"Tikko izlasīju, ka 4. klases bērniem pārbaudīs "lasīšanas kompetenci". Izskatās, ka reāli tiek atzīts, ka 4. klasē var lasīt ne pārāk tekoši…" pauž izbrīnu Māra.

Arī sabiedriskā viedokļa aptaujas par izglītības kvalitāti rāda, ka cerību kļūst arvien mazāk: pie stūres ir "IZM debīlisma pakāpē".

Ziņu lente
0