"Mani jau ir dēvējuši par Latvijas Lukašenko": Latvijas IeM vadītāju šokē sociālie tīkli

© UnsplashРабота за компьютером
Работа за компьютером - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nika Endziņa aicinājums "likvidēt ķīniešus" nav vienīgais naida kurināšanas piemērs sociālajos tīklos Latvijā, stāsta IeM vadītājs Sandis Ģirģens. Arī viņu pašu ne reizi vien ir apsaukājuši komentāros.

RĪGA, 9. februāris – Sputnik. Latvijas Iekšlietu ministrijas vadītājs Sandis Ģirģens intervijā radio Baltkom pastāstīja, ka Latvijas iedzīvotāji jauc vārda brīvību ar visatļautību un sociālajos tīklos atļaujas zemiskus izlēcienus.

Ģirģens uzsvēra, ka Latvija ir suverena valsts, kur vārdam ir brīvība un kur var paust savu viedokli. Taču viņš aicināja cilvēkus tomēr aizdomāties par to, ko viņi raksta Internetā.

Pēc Ģirģena sacītā, arī viņš pats ne reizi vien ir kļuvis par sociālo tīklu lietotāju dusmu objektu. Aizvainojumi skanēja arī attiecībā uz viņa sievu un bērniem. Turklāt viņš neaicina ierobežot vārda brīvību.

"Mani jau ir dēvējuši par Latvijas Lukašenko. Taču es neuzstājos par vārda brīvības ierobežošanu. Esmu pret komentāriem ar naidu, ar aicinājumiem iznīcināt etniskas grupas, ar lamuvārdiem. Un piemērs te ir Niks Endziņš. Viņš reāli runāja par ķīniešu likvidēšanu. Es nosūtīju to Valsts policijas priekšnieka vietniekam Grišinam, palūdzu pārbaudīt. Vai tad ir normāli kādu saukt par žīdu? Saukt kādu par anatomiskiem orgāniem? Kāds personīgs viedoklis var būt par ķīniešu vai ebreju iznīcināšanu? Kas tas ir?" pauda sašutumu Ģirģens.

IeM vadītājs pastāstīja, ka grasās izveidot mediju pārstāvju grupu, kuri izteiksies attiecībā uz to, cik ātri ir jādzēš ārā komentāri ar aizvainojumiem un naida kurināšanu.

Ģirģens atzīmēja, lai cilvēki apspriež sociālajos tīklos politiskos procesus, politiķu lēmumus. Bet kādēļ jāaizvaino viņi paši?

"Lūk, par mani pietiek.com rakstīja, par sievām, bērniem, ko mēs darām. Tas taču ir riebīgi. Es cenšos nelasīt, bet ir nepatīkami, kad aiziet līdz tik privātām tēmām. Ja demokrātija un vārda brīvība ir sinonīmi šādiem komentāriem, ko lai es ar to padaru," atzinās bezspēcībā ministrs.

Заместитель председателя Комитета по развитию Риги Алексей Росликов - Sputnik Latvija
Politika
Nepatikšanas "like" Facebook tīklā dēļ: Rosļikovs komentēja kratīšanu

Atgādināsim, iepriekš Latvijas Veselības ministrija vērsās tiesībsargājošajās iestādēs saistībā ar viltus ziņu izplatīšanu par Ķīnas koronavīrusa epidēmiju. Par videoieraksta autoru, kurā bija teikts, ka Latvijā konstatēts pirmais koronavīrusa inficēšanās gadījums, uzskatīja Interneta huligānu Niku Endziņu.

Neskaitot viltus ziņas par koronavīrusu, video saturēja aicinājumu "likvidēt ķīniešus".

Stradiņu slimnīca toreiz noraidīja sociālajos tīklos izplatīto informāciju par to, ka ārstniecības iestādē it kā esot nonācis pirmais pacients ar koronavīrusu. Savukārt pret Endziņu tika iesākts kriminālprocess.

Tāpat ir zināms, ka viņš jau iepriekš ir nonācis līdzīgā situācijā. 2018. gadā viņam izvirzīja apsūdzību par viltus ziņu izplatīšanu un huligānismu: viņu tur aizdomās par viltus paziņojumu publicēšanu Internetā par visāda veida traģēdijām, avārijām, kataklizmām, nelaimes gadījumiem, par veikala sabrukšanu, lidmašīnu katastrofām, autobusu sadursmēm, kur it kā gājis bojā milzīgs cilvēku skaits, tostarp arī bērni.

Ziņu lente
0