Latvijas pilsoni tiesās par video par koronavīrusu no Ķīnas

© Sputnik / Sergey MelkonovЗал Рижского окружного суда, где проходило рассмотрение дела Александра Гапоненко
Зал Рижского окружного суда, где проходило рассмотрение дела Александра Гапоненко - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas iedzīvotāju, kurš izplatīja Internetā par viltus atzīto rezonanses video ar informāciju, ka Latvijā nokļuvis ar koronavīrusu inficēts cilvēks, gaida tiesā.

RĪGA, 1. februāris – Sputnik. Iepriekš Latvijas Veselības ministrija vērsās pie tiesībsargājošajām iestādēm saistībā ar viltus ziņu izplatīšanu par Ķīnas koronavīrusa epidēmiju. Par videoieraksta autoru, kurā bija teikts, ka Latvijā atklāts pirmais koronavīrusa inficēšanās gadījums, uzskata Interneta huligānu Niku Endziņu.

Сезонное отключение горячей воды - Sputnik Latvija
Mazgājiet rokas, lai izvilktu līdz pavasarim: ārsts pastāstīja par koronavīrusu

Stradiņa slimnīca noraidīja sociālajos tīklos izskanējušo informāciju par to, ka ārstniecības iestādē it kā esot nonācis pacients ar koronavīrusu. Savukārt pret Endziņu šobrīd ir iesākts kriminālprocess. Plašākus komentārus Valsts policija pagaidām nesniedz. Tostarp netiek teikts, pēc kāda Latvijas Krimināllikuma panta tieši tiek izvirzīta apsūdzība Endziņam.

Taču ir zināms, ka viņš jau iepriekš ir nonācis līdzīgā situācijā. 2018. gadā viņam izvirzīja apsūdzību par viltus ziņu izplatīšanu un huligānismu: viņu tur aizdomās par viltus paziņojumu publicēšanu Internetā par visāda veida traģēdijām, avārijām, kataklizmām, nelaimes gadījumiem, par veikala sabrukšanu, lidmašīnu katastrofām, autobusu sadursmēm, kur it kā gājis bojā milzīgs cilvēku skaits, tostarp arī bērni.

Koronavīruss

Atgādināsim, ka 2019. gada decembra beigās Ķīnas varasiestādes paziņoja par nezināmas izcelsmes pneimonijas uzliesmojumu Uhaņā. Pirmajiem saslimušajiem bija sakars ar jūras velšu tirgu. Eksperti provizoriski noskaidroja, ka par slimības ierosinātāju kļuva jauna tipa koronavīruss – 2019-nCoV.

Pasaules Veselības organizācija 30. janvārī atzina jaunā koronavīrusa uzliesmojumu Ķīnā par starptautiska mēroga ārkārtas situāciju.

Часы судного дня - Sputnik Latvija
Simt sekundes līdz Pastardienai. Zinātnieki prognozē globālo katastrofu

Slimības izplatības līmenis Ķīnā tiek vērtēts, kā ļoti augsts un kā augsts reģionā un visā pasaulē. Saskaņā ar PVO ceturtdienas datiem, ar jauno koronavīrusu visā pasaulē bija saslimuši 7 834 cilvēki. No tiem 7 736 apstiprināti gadījumi tika reģistrēti Ķīnā, savukārt 98 gadījumi – 18 pasaules valstīs, 8 vīrusa nodošanas gadījumi no cilvēka cilvēkam. Smagā stāvoklī ir 1 370 cilvēki, savukārt 170 cilvēki ir miruši. Vēl 12 167 ir aizdomas par saslimšanu.

Saskaņā ar aktuālākajiem datiem, par jaunā koronavīrusa upuriem kļuvuši jau 213 cilvēki. aptuveni simts gadījumu ir reģistrēti vēl 20 valstīs.

Interesanti, ka kopumā PVO izsludinājusi starptautiska mēroga ārkārtas situāciju piecas reizes: cūku gripas uzliesmojuma laikā 2009. gadā, poliomielīta un Ebolas drudža laikā 2014. gadā, Zikas vīrusa laikā 2016. gadā un atkārtoti Ebolas drudža laikā 2019. gadā.

Ziņu lente
0