Saeima uzdevusi Ministru kabinetam samazināt zāļu cenas

© Pixabay / HayleybarcarМедицинские препараты в аптеке
Медицинские препараты в аптеке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saeima izskatīja petīciju par PVN samazināšanu zālēm līdz 5% un uzdeva valdībai sagatavot piedāvājumus līdz 1. jūnijam.

RĪGA, 17. janvāris – Sputnik. Saeima uzdevusi Ministru kabinetam sagatavot zāļu finanšu pieejamības koncepciju, tiek ziņots Saeimas mājaslapā.

Lēmums pieņemts pamatojoties uz valdībai iesniegto petīciju "Par zāļu un medikamentu PVN samazināšanu līdz 5%", ko sabiedrības iniciatīvu portālā Manabalss.lv pērnā gada oktobrī parakstīja 10 522 Latvijas iedzīvotāji. (Patlaban petīciju parakstījuši vairāk nekā 14 tūkstoši iedzīvotāju).

Saskaņā ar Saeimas lēmumu, valdībai līdz šī gada 1. jūnijam ir jāsagatavo un jāiesniedz konceptuāls paziņojums.

Фармацевт в аптеке - Sputnik Latvija
Neefektīvi: Veselības ministrija un Finanšu ministrija ir pret PVN samazināšanu zālēm

Iniciatīvas autori aicina samazināt pievienotās vērtības nodokli zālēm un medikamentiem līdz 5%. Viņi uzsver, ka Latvijas iedzīvotājiem nepietiek līdzekļu nepieciešamo medikamentu iegādei, līdz ar ko palielinās valsts izdevumi ielaistu slimību ārstēšanai. Turklāt iniciatīvā tiek atzīmēts, ka Latvijā PVN zālēm ir viens no augstākajiem Eiropas Savienībā, kā rezultātā tās maksā daudz dārgāk, nekā kaimiņu Lietuvā un Igaunijā.

Iepriekš Veselības ministrija ar atsauci uz Finanšu ministriju paziņoja, ka neuzskata pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazinājumu zālēm par efektīvāko veidu sniegt atbalstu tiem, kas nevar atļauties iegādāties zāles.

Veselības ministrija piedāvā atbalstīt trūcīgos iedzīvotājus tiešā veidā ar kompensācijas mehānismu palīdzību, piemēram, segt daļu izdevumu par noteiktiem medikamentiem. Tāpat no 1. aprīļa ārstiem receptēs būs jānorāda nevis konkrēts komercnosaukums, bet gan aktīvā viela, un aptiekām būs jāpārdod pacientam tās zāles, par kurām viņam nāksies samaksāt mazāk.

Iepriekš ar piedāvājumu samazināt PVN zālēm uzstājās Latvijas Pensionāru federācija. Tā atzīmēja, ka Latvijā ir visaugstākā PVN likme zālēm Baltijas valstu vidū – 12%, kamēr Igaunijā tie ir 9%, savukārt Lietuvā – 5%. Pēc Pensionāru federācijas vadītājas Aijas Barčas domām, vissāpīgāk to izjūt minimālo pensiju saņēmēji.

Ziņu lente
0