Nonāks Saeimā: savākti 10 tūkstoši parakstu par zāļu cenu samazināšanu

© Sputnik / Максим Богодвид / Pāriet pie mediju bankasВ цехе по упаковке таблеток
В цехе по упаковке таблеток - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas valdību aicina mainīt likumdošanu un cenu piemērošanas politiku zālēm, lai to vērtība tik ļoti neatšķiras no kaimiņvalstīm Baltijā, un zāles kļūtu pieejamas visiem valsts iedzīvotājiem.

RĪGA, 3. augusts – Sputnik. Par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazinājumu sabiedrības iniciatīvu portālā Manabalss.lv savākti 10 tūkstoši parakstu, ar kuriem pietiek, lai iesniegtu iniciatīvu Saeimas izskatīšanai, vēsta Tvnet.lv.

Parakstu vākšanu iniciēja Arnis Bedikers jau 2018. gada beigās. Pēc viņa sacītā, Latvijā PVN zālēm ir viens no augstākajiem starp daudzām Eiropas Savienības dalībvalstīm, tādēļ Saeimai un Veselības ministrijai būtu jāpārskata PVN likme zālēm un jāsamazina tā līdz 5%.

Таблетки - Sputnik Latvija
Latvijas pilsonis stāsies likuma priekšā par kontrabandas zāļu izvešanu no Krievijas

Iniciatīvā teikts, ka daļa Latvijas iedzīvotāju zāles nevar atļauties iegādāties to dārgo izmaksu dēļ. Tas palielina saslimšanas ilgumu, novārdzina pacienta veselību, palielina NMPD izsaukumu un slimnīcās ievietoto pacientu skaitu. Ārstēšana ar ielaistu diagnozi izmaksā krietni vairāk, un to apmaksā valsts. Tādējādi nodokļu likmes samazināšana kļūs izdevīga ne vien Latvijas iedzīvotājiem, bet arī valstij.

Vairākas farmaceitiskās organizācijas jau ir atbalstījušas Bedikeru. Aptieku īpašnieku asociācija un Starptautisko inovatīvo farmaceitisko firmu asociācija publiski uzstājās par nodokļu likmes samazināšanas iniciatīvas atbalstīšanu. Taču organizāciju vadība noliedz saikni ar parakstu vākšanu.

Iepriekš Saeimas deputāts Vitālijs Orlovs arī izteicās par pārāk augstām zāļu cenām. Pēc politiķa domā, ir vairākas metodes, kura var palīdzēt samazināt zāļu cenas. Izņemot PVN likmes pazemināšanu līdz 5%, nepieciešams arī pārskatīt uzcenojumus reklamētām bezrecepšu zālēm. Ražotāji ieliek patērētāju cenā reklāmas izmaksas, šos uzcenojumus regulē Ministru Kabinets.

Контроль качества продукции - Sputnik Latvija
Pēc Lielbritānijas un VFR parauga: kā valdība samazinās kompensējamo zāļu cenas

Tāpat Orlovs norādīja, ka ir vērts atgriezties pie pirmskrīzes finansējuma, kad cilvēks, kurš sirgst ar saslimšanu, saņēma 75% atlaidi, kura pēcāk samazinājās līdz 50%.

Latvija ir Eiropas Savienības valstu pieciniekā, kuru iedzīvotājiem medicīnas preparātu izmaksas pārvēršas ievērojamā finanšu slogā. Saskaņā ar kādas Latvijā strādājošās bankas datiem, sirmgalvji Latvijā bieži noformē ārstēšanās un zāļu iegādes kredītus.

Valstī tiek piedāvātas dažādas zaļu pieejamības veicināšanas metodes. Piemēram, Lauku ģimenes ārstu asociācija vēlas panākt, ka Veselības ministrija atceļ ierobežojumus, kuri neļauj iegādāties kompensējamās zāles pa daļām, savukārt pati Veselības ministrija piedāvā ārstiem rakstīt receptē nevis medikamenta, bet gan aktīvās vielas nosaukumu.

Nacionālajā veselības dienestā aprēķinājuši, ka katru gadu Latvijas iedzīvotāji pārmaksā 25 miljonus eiro par zālēm, kurām pieejamas lētākas alternatīvas ar tādu pašu efektivitāti.

Ziņu lente
0