"Līdzvērtīgi nāves spriedumam": Latvijas pilsonei draud 15 gadi cietumsoda Dienvidāfrikā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dānija plāno nākamnedēļ izdot DĀR Latvijas pilsoni, kura aizbēgusi no Dienvidāfrikas ar bērniem, glābjoties no vardarbības ģimenē. Vai sievietei ir cerība izglābties?

RĪGA, 11. janvāris — Sputnik. Glābjoties no civilvīra vardarbības un naudas izspiešanas, latviešu uzņēmēja Kristīne Misāne 2018. gada maijā kopā ar bērniem aizbēgusi uz Latviju. Tagad Dienvidāfrikā viņu apsūdz par bērna nolaupīšanu tēvam, tiesas lēmuma pārkāpšanu par bērna neizvešanu no valsts, vēstaTV3.

Bēgšana un arests

Misāne sekmīgi nodarbojās ar biznesu Mozambikā no 2003.gada. 2011.gadā viņa iepazinās ar dienvidāfrikāni, četrus gadus vēlāk pārim piedzima meita. Ģimenē auga arī Kristīnes dēls no pirmās laulības. Misāne atceras, ka konflikts ar civilvīru sākās, kad viņa atteicās nodot viņam lielu naudas summu. Vīrietis nolēma šķirties no Kristīnes, un ģimenē sāklās vardarbība. Vīrs bija gatavs atdot meitu Misānes tuviniekiem Latvijā, taču pieprasīja pusmiljonu eiro.

Нож - Sputnik Latvija
"Mana dzīve bija elle": latvietei paziņoja spriedumu par lietuvieša noslepkavošanu

2017.gada martā Kristīne saņēma tiesisko aizsardzību, taču tā nelīdzēja. 2018. gada maijā vīrs viņai uzbruka, nežēlīgi izvaroja un piedraudēja tāpat izrīkoties ar bērnu. Sieviete ar bērniem metās bēgt.

Dažus mēnešus viņa nodzīvoja mierīgi Latvijā, līdz 2018. gada decembrī devās uz Mozambiku reisā caur Kopenhāgenu, kur viņu arestēja. Dienvidāfrika ar Interpol palīdzību bija izsludinājusi Kristīni starptautiskajā meklēšanā. Visu šo laiku Kristīne pavadīja apcietinājumā Dānijā.

Latvijas Ārlietu ministrija jau gadu cīnās, lai nepieļautu Latvijas pilsones izdošanu no apcietinājuma Dānijā uz Dienvidāfrikas Republiku. Viņai tiek sniegta konsulārā palīdzība, LR pārstāvji piedalās tiesas sēdēs Dānijā. Dānijai nosūtītas vairākas notas, iesaistījies par ārlietu ministrs. Taču Dānija visus lūgumus ignorē.

"Ir neatkarīgas tiesas kompetence. Ārlietu ministrija nevar ietekmēt tiesas procesus ne Latvijā, ne ārvalstīs, un šī ir atbilde, ko mēs saņēmām no Dānijas," stāsta Latvijas ĀM pārstāvis Jānis Beķeris.

Neizdodiet

Kristīni Misāni dāņi nākamnedēļ izdos Dienvidāfrikai, kur viņu gaida cietums.

Paziņojumā medijiem Kristīne saka: "Ir skaidrs, ja mani nosūtīs kriminālvajāšanai uz Dienvidāfriku, tad principā tas ir līdzvērtīgi nāves spriedumam. Man draud cietumsods līdz 15 gadiem.

Ir tikai viens lūgums – nenodot drošai iznīcībai necilvēcīgos apstākļos Āfrikas cietumā!"

Šausminošie apstākļi Āfrikas cietumos satrauc arī Ārlietu ministriju.

Кукла в руках - Sputnik Latvija
Skolas psihologs nepalīdzēja meitenei pasargāt sevi no pedofīla

"Starptautiski ir konstatēti cilvēktiesību pārkāpumi Dienvidāfrikas Republikas ieslodzījumu vietās. Gan minot starptautiskajos ziņojumos konstatētās masveida saslimšanas ieslodzījumu vietās, gan cilvēka cieņu aizskarošu izturēšanos pret ieslodzītājiem," norāda ĀM pārstāvis.

Misāne kritizē Latvijas Ģenerālprokuratūru. Tā gan noraida izteiktos pārmetumus, ka tā it kā esot atteikusies no Latvijas pilsones vešanas uz Latviju un lietu izskatīt Latvijā. Izrādās, tas ir neiespējami.

Eiropas izdošanas orderis darbotos, ja par konkrēto nodarījumu paredzētā soda minimālais termiņš Latvijā būtu vismaz viens gads. Taču Latvijā likums paredz brīvības atņemšanu vien tikai uz laiku līdz 3 mēnešiem. Līdz ar to nav bijis tiesiskā pamata iedarbināt Eiropas apcietinājuma lēmumu, skaidro Ģenerālprokuratūrā.

Atliek gaidīt

Resors norāda, ka šobrīd atliekot vien tikai noskatīties, kā dāņi izdod Kristīni Misāni tiesāšanai Dienvidāfrikā.

Мужчина и женщина в любви и гармонии - Sputnik Latvija
Valsts policija aicina Latvijas iedzīvotājus noņemt rozā brilles

"Pēc personas nodošanas Dienvidāfrikas Republikai, Latvijas prokuratūra var vērsties Dienvidāfrikas prokuratūrā un lūgt šo procesu pārņemt, vai arī pēc tam, kad persona jau būs notiesāta, Tieslietu ministrija var vēsties Dienvidāfrikas kompetentajās iestādēs un lūgt nodot personu soda izciešanai Latvijā," skaidro Ģenerālprokuratūras pārstāve Laura Majevska.

Dienvidāfrikas lēmums būs atkarīgs no tā, vai viņus apmierinās Latvijā maksimālais sods – tikai 3 mēneši. Var gadīties, ka Āfrikā piespriestais tad pilnā apmērā jāizcieš Latvijā.

"Nevar būt tā, ka cilvēks atbrauc uz Latviju, un viņu te pēc divām dienām palaiž vaļā. Nē, mēs garantējam, ka mēs šo sodu pildīsim," pauž Tieslietu ministrijas Starptautiskās sadarbības departamenta direktora vietnieks Ilvars Turkopuls.

Vienīgā cerība – Latvijas Valsts prezidenta apžēlošana.

Ziņu lente
0