Pensijas, pabalsti, atvieglojumi: kam Latvijā jaunajā gadā ir gaidāms pielikums

CC0 / PxHere / Кошелек
Кошелек - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nākamgad Latvijā palielināsies pensijas, valsts alimentu apmērs, piemaksas par bērniem un cita veida sociālā palīdzība.

RĪGA, 31. decembris – Sputnik. Sociālā budžeta uzkrājumi ļāvuši Latvijas varasiestādēm nākamgad palielināt minimālās pensijas un virkni pabalstu, raksta avīze "Ņedeļa Segodņa". Pašvaldībām ir sava palīdzības programma iedzīvotājiem, un arī tajā ir savi patīkami jaunumi.

Jauna bāze

Pēc Latvijas ierēdņu sacītā, valsts sociālā budžeta uzkrājumi ir pietuvojušies pirmskrīzes līmenim – vienam miljardam eiro. Tas ļāvis nākamgad sākt risināt mūžseno problēmu – ārkārtīgi zemas minimālās pensijas. Lai arī nedaudz, taču tās tiks palielinātas.

Пожилой мужчина - Sputnik Latvija
Pensijas Latvijā rēķinās pa jaunam: kas un cik daudz saņems

Minimālās pensijas apmērs vairs netiks saistīts ar valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu, to rēķinās uz valdības apstiprinātās aprēķina bāzes. Plānots, ka šī bāze sastādīs 80 eiro, savukārt personām ar invaliditāti kopš bērnības – 122,69 eiro. Patlaban minimālās pensijas apmērs ir atkarīgs no darba stāža un tiek noteikts, piemērojot attiecīgu koeficientu valsts sociālā nodrošinājuma pabalstam (64,03 eiro, savukārt personām ar invaliditāti kopš bērnības – 106,72 eiro).

Minimālās vecuma pensijas palielinājums skars 20,5 tūkstošus cilvēku, un plānots, ka jaunā pensija šiem pensionāriem palielināsies vidēji par 7 eiro.

Kam un cik

Nākamgad personām ar apdrošināšanas stāžu no 15 līdz 20 gadiem minimālais vecuma pensijas apmērs sastādīs 88 eiro, savukārt personām ar invaliditāti kopš bērnības – 134,96 eiro.

Personām ar apdrošināšanas stāžu no 21 līdz 30 gadiem minimālais vecuma pensijas apmērs sastādīs 104 eiro, savukārt personām ar invaliditāti kopš bērnības – 159,5 eiro.

Одинокая женщина у автобуса - Sputnik Latvija
Latvijas pilsonība ir starp labākajām pasaulē. Taču korupcija un nabadzība zeļ un plaukst

Ja apdrošināšanas stāžs sastāda no 31 līdz 40 gadiem, tad minimālās vecuma pensijas apmērs sastādīs 120 eiro, savukārt personām ar invaliditāti kopš bērnības – 184,04 eiro.

Un ja apdrošināšanas stāžs sastāda 41 gadu un vairāk, tad minimālās vecuma pensijas apmērs sastādīs 136 eiro, savukārt personām ar invaliditāti kopš bērnības – 208,57 eiro.

Palielinot valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu personām ar invaliditāti no 64 līdz 80 eiro (personām ar invaliditāti kopš bērnības – no 106,72 līdz 122,69 eiro), palielināsies arī minimālās invaliditātes pensijas.

Pirmās grupas invalīdiem minimālā invaliditātes pensija sastādīs 128 eiro (personām ar invaliditāti kopš bērnības – 196,30 eiro), Otrās grupas invalīdiem – 112 eiro (personām ar invaliditāti kopš bērnības – 171,77 eiro), Trešās grupas invalīdiem – 80 eiro (personām ar invaliditāti kopš bērnības – 122,69 eiro).

Piemaksa par bērniem

Nelielas piemaksas jaunajā gadā saņems arī tie, kuru apgādībā ir bērni. Tā, slimības lapas pabalsts vecākam, kurš kopj smagi slimu bērnu, no nākamā gada tiks izmaksāts ilgstošākā nepārtrauktas darba nespējas periodā – 26 nedēļas esošās 21 dienas vietā. To nosaka likuma "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" grozījumu, kurus Saeima pieņēmusi galīgajā lasījumā. Tie stāsies spēkā jau no 2020. gada 1. janvāra.

Бедность, пустые карманы - Sputnik Latvija
Latvijai piedāvā atņemt pabalstu bezdarbniekiem, kuri atsakās no vakancēm

Turklāt no jaunā gada palielinās izmaksu summas vecākiem, kuri saņem valsts uzturlīdzekļus. Tie vairs netiks saistīti ar minimālo algu.

2019. gadā par bērnu kopš dzimšanas līdz 7 gadu vecumam tika izmaksāti valsts nodrošinātie uzturlīdzekļi 24% apmērā no minimālās algas, jeb 103,2 eiro mēnesī, savukārt par bērnu no 7 līdz 18 gadiem un par katru pilngadīgo personu no 18 līdz 21 gada vecumam – 28,5% apmērā no minimālās algas, jeb 122,5 eiro mēnesī.

Sākot ar 2020. gadu uzturlīdzekļi tiks izmaksāti šādā apmērā: par bērnu kopš dzimšanas līdz 7 gadu vecumam – 107,5 eiro mēnesī, par bērnu no 7 līdz 18 gadiem, kā arī par katru pilngadīgu personu no 18 gadiem līdz 21 gadam – 129 eiro.

Maznodrošinātajiem palīdzēs ar mājokli

Tikmēr Rīgas dome nolēma pārskatīt mājokļa pabalsta apmēru, kurš pienākas maznodrošinātiem galvaspilsētas iedzīvotājiem. Pašvaldības speciālisti konstatējuši, ka 39% gadījumu 1 kvadrātmetra īres maksa par mājokli pārsniedz noteikumos noteikto summu 4,27 eiro apmērā. Šī summa neatbilst reālai tirgus situācijai. Cilvēki ar zemiem ienākumiem, kuriem nav sava mājokļa, nespēj par šiem līdzekļiem noīrēt pat vispieticīgāko dzīvokli.

Депутат Имантс Парадниекс - Sputnik Latvija
Latvijā ir pārāk daudz dīkdieņu: pabalstu sistēmu kritizē premjerministra padomnieks

Mājoklim līdz 32 kvadrātmetru platībai pabalsts tagad ir noteikts 8 eiro apmērā par kvadrātmetru, dzīvojamajām telpām ar platību no 32 līdz 45 kvadrātmetriem – 7 eiro par kvadrātmetru, savukārt dzīvojamajām telpām ar platību virs 45 kvadrātmetriem – 5 eiro.

Tādējādi, piemēram, maznodrošināti rīdzinieki 30 kvadrātmetru dzīvoklim varēs saņemt 240 eiro pabalstu līdzšinējo 128,1 eiro vietā.

Turklāt Rīgas domē parūpējušies arī par to, lai vientuļajiem pensionāriem un invalīdiem, kā arī ģimenēm, kur visi ģimenes locekļi ir pensionāri vai invalīdi, gūtu plašākas iespējas komunicēt ar valsts un pašvaldības iestādēm ne vien ar telefona, bet arī ar e-pasta palīdzību. Tādēļ mājokļa pabalstā plānots iekļaut arī kompensāciju par telekomunikācijas pakalpojumiem līdz 15 eiro mēnesī (taču ne vairāk, nekā norādīts sakaru operatora rēķinā).

Sekojiet līdzi informācijai

Lielākā daļa pabalstu un atvieglojumu tiek sadalīta starp pašvaldībām, un katrā no tām ir savi noteikumi, savi atvieglojumi un atšķirīgs palīdzības apmērs. Tam, kas un kam pienākas, jāseko medijos, kur viena vai otra pašvaldība publicē šāda veida informāciju.

Биржа труда - Sputnik Latvija
No nākamā gada samazināsies bezdarbnieku pabalsti

Piemēram, Jūrmalas pašvaldība nesen paziņoja, ka no jaunā gada plāno palielināt pensionāriem pabalstu medicīniskajiem pakalpojumiem – no 50 līdz 100 eiro. Šī pabalsta mērķis ir palīdzēt vecāka gadagājuma cilvēkiem segt medicīnisko pakalpojumu izmaksas, tostarp pacientu maksas, zobārstniecības pakalpojumus, zāles un medicīniskās preces, tostarp brilles.

Tiesības saņemt pabalstu ir visiem Jūrmalā deklarētiem cilvēkiem, kuri saņem vecuma vai izdienas pensiju. Pabalsts tiek piešķirts reizi gadā uz pensionāru iesniegto izmaksas apstiprinošo dokumentu pamata.

Medicīnisko pakalpojumu pabalstus Jūrmalas pensionāri saņem kopš 2017. gada.

Ziņu lente
0