Latvijā ir pārāk daudz dīkdieņu: pabalstu sistēmu kritizē premjerministra padomnieks

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Speciālisti ar lielu algu Latvijā nereti uz laiku pamet darbu un saņem bezdarbnieka pabalstu.

RĪGA, 24. oktobris — Sputnik. Latvijā ir pārāk daudz dīkdieņu, kuri saņem pabalstus un nemeklē darbu. Sistēma ir jāmauna, uzskata Latvijas premjerministra padomnieks demogrāfias jautājumos, bijušais Saeimas deputāts no Nacionālās apvienības Imants Parādnieks. Viedokli viņš pauda RigaTV24 ēterā.

Latvija pārcieš demogrāfisko krīzi, daudzi darbspējīgi iedzīvotāji devušies uz ārzemēm labākas dzīves meklējumos, bet valstī palikušie bieži vien nestrādā, konstatēja Parādnieks. Pēc viņa domām, jāmaina atbalsta sistēma tiem, kuri bieži paliek bez darba, jo daudzi izmanto bezdarbnieka statusu paša labumam.

Древесная щепа - Sputnik Latvija
Latvijā ir 52 tūkstoši bezdarbnieku ikvienai gaumei: bizness nesagaidīs viesstrādniekus

Parādnieks atklāja, ka valstī esot pārlieku daudz dīkdieņu – daudzi uzskata, ka viņiem ir neizdevīgi strādāt, ka tas ir normāli. Viņš norādīja, ka valstī ir desmitiem tūkstošu bezdarbnieku – daudz vairāk nekā varētu būt. Daudzas māmiņas pēc pusotru gadu ilga bērna kopšanas atvaļinājuma nolemj turpināt bērna audzināšanu un noformē bezdarbnieka statusu. Politiķis ir pārliecināts, ka tas ir nepareizi un sistēma strādā nepareizi.

Patlaban bezdarbnieka pabalsts tiek aprēķināts proporcionāli darba stāžam un sociālā nodokļa iemaksu apjomam. Jo lielāka ir oficiālā alga, jo lielāks pabalsts.

Patlaban bezdarbniekiem neatkarīgi no stāža pabalsts tiek izmaksāts deviņus mēnešus: pirmos trīs mēnešus – 100%, nākamos trīs – 75%, pēdējos trīs – 50% apmērā no aprēķinātās summas.

No 2020.gada Nodarbinātības valsts aģentūrā reģistrētie bezdarbnieki saņems pabalstu astoņus mēnešus, iepriekš informēja labklājības ministre Ramona Petraviča. Samazināsies arī pats pabalsts. Pirmos divus mēnešus tas sastādīs 100% no aprēķinātā, nākamos divus  - 75%, vēl divus – 50%, bet pēdējos divus – 45% apmērā no aprēķinātā.

Ziņu lente
0