Jurkāns: Latvija pārvērtusies ASV neprātīgās, agresīvās politikas poligonā

© Sputnik / Sergey MelkonovЛатвийский политик Янис Юрканс
Латвийский политик Янис Юрканс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija nav Latvijas ienaidnieks vai ideoloģiska lelle, bet gan reāls kaimiņš, un baltiešiem ir jāsaprot tas un jāveido politika nevis pret KF, bet gan kopā ar to, paziņoja bijušais Latvijas ĀM vadītājs Jānis Jurkāns.

RĪGA, 24. decembris – Sputnik. Latvija pārvērtusies amerikāņu neprātīgās, agresīvās ārpolitikas poligonā par spīti savai labklājībai: pēc Tēvoča Sema aizrādījuma var slēgt banku, ostu, kaut vai veselu pilsētu, neviens neskaita, cik nodokļu maksātāju naudas tiek tērēts šai politikai. Un gaismu tuneļa galā joprojām nevar redzēt, paziņoja bijušais Latvijas ĀM vadītājs Jānis Jurkāns intervijā izdevumam "PoļitEkspert".

Pēc Jurkāna sacītā, 30 gadi ASV "paspārnē" nostādījuši Latviju uz nabadzības robežas, un nekādu pazīmju tam, ka kaut kas sāk mainīties, nav, sevišķi premjerministra vadībā, kurš ir ASV pilsonis.

Янис Юрканс - Sputnik Latvija
Jurkāns: politiķi "apcērt" Latvijas iedzīvotājus kā okupētu cilti

"Mēs klausāmies Tēvoci Semu, kuru īsti nesaprotam. Tēvocis Sems slēdza mūsu Ventspils ostu. Kuģi tajā ienākt nedrīkst, citādi nokļūs ASV sankciju sarakstā. Iedomājieties, vesela pilsēta, kur praktiski visi strādā ostā. Osta slēgta (ASV intervijas publicēšanas brīdī jau atcēla sankcijas pret ostu – red.). Dažas Latvijas bankas arī slēdza Tēvocis Sems – par to, ka tās it kā atmazgājušas Krievijas naudu. Mēs nezinām, ko Tēvocis Sems grib izveidot no Latvijas. Un cik nodokļu šai politikai tika iztērēts, nevienam nerūp," pateica Jurkāns.

Pēc viņa domām, Latvijā pie varas esošie politiķi "nezina, kurp mēs virzāmies". "Tā kā viss ir samērā pesimistiski…" atzīmēja Jurkāns.

Viņš paziņoja, ka attiecību pasliktināšanās ar KF iedragājusi Latvijas ekonomiku.

"Nu, mūsu šprotes kas pirka? Eiropā neēd zivju konservus. Mēs sūtījām tos uz Krieviju. Mēs varētu piegādāt Pēterburgai un citiem KF reģioniem savus ābolus, kartupeļus. Tāds ir tirgus! Cik uzņēmumu nomira šo sankciju dēļ, cik darbaspēka pazaudēts," pateica bijušais ĀM vadītājs.

Янис Юрканс - Sputnik Latvija
Vēlētājs nav kļuvis gudrāks: Jurkāns kritizē parakstu vākšanu Saeimas atlaišanai

Nelabvēlīgo ekonomisko apstākļu dēļ daudzi sāka braukt prom no Latvijas, kā rezultātā valsts iedzīvotāju skaits no 2,5 miljoniem cilvēku 1990. gadā samazinājās līdz 1,9 miljoniem 2019. gadā.

"Gandrīz pusmiljonu mēs esam pazaudējuši, un, saskaņā ar prognozēm, šis process turpināsies. Kas pelnīs sirmgalvju pensijām? Tiesa, finansisti saka, ka drīz Latvijā nebūs pensiju – būšot pabalsti," pateica Jurkāns.

Bijušais politiķis kritizēja Latvijas varasiestāžu attieksmi pret Krieviju un krievvalodīgajiem.

"Ziniet, man ir sāpīgi. Es mīlu Latviju, un man ir žēl manu bērnu un mazbērnu, jo Latvija, diemžēl, ir pārvērtusies amerikāņu neprātīgās, agresīvās ārpolitikas poligonā. Mēs sākām nelaist valstī krievu skatuves māksliniekus, aizvācām no Latvijas "Jauno vilni", kura katru gadu notika Jūrmalā un burtiski vārījās. Šobrīd tā visa nav. Diemžēl, mēs izstumjam visu krievisko," atzīmēja Jurkāns.

Янис Юрканс - Sputnik Latvija
Intervija
Jurkāns: Putins adekvāti vērtēja situāciju Latvijā, taču tā jau ir apnikusi Krievijai

Viņš piebilda, ka Latvijā valodu sāka izmantot kā pletni krievu sodīšanai, ar to domājot divus izglītības latviskošanas viļņus valstī.

"Es vēlētos stāstīt kaut ko optimistisku, ka būs labāk. Taču kur lai to ņem?" pauda nožēlu Jurkāns.

Viņš ir pārliecināts, ka Latvijai ir jārosina politika nevis pret Krieviju, bet gan kopā ar to.

"Ja es būtu Latvijas "direktors", es mēģinātu izveidot Baltijas valstu savienību. Šī savienība uzstātos pret sankcijām, uzsāktu politiku nevis pret Krieviju, bet gan kopā ar Krieviju: attīstītu ekonomisko sadarbību, cīņu pret Rietumu militārajām bāzēm uz mūsu teritorijas. Lai parādītu baltiešiem, ka Krievija nav ienaidnieks un neapdraud mūs. Krievija ir mūsu kaimiņš. Latvijā dzīvo pusmiljons krievu cilvēku," pateica Jurkāns.

Komentējot globālos drošības jautājumus, Jurkāns pauda pārliecību, ka šodien bīstamības perēkļi pasaulē ir Ķīna, Amerika un Tuvie Austrumi.

Эгилс Левитс с супругой Андрой у памятника Свободы в день инаугурации - Sputnik Latvija
Jurkāns: katrā latvietī sēž antisemīts, un Levitu daudzas reizes "izbrāķēja"

"Bet Eiropa palielina militāro budžetu. Un mūs tajā arī ievilks. Rodas jautājums – priekš kam? Man ir tāds iespaids, ka Baltijas politiķi nezina, kas ir mūsdienīgi Krievijas ieroči. Mēs pērkam tankus, nolaižam naudu smiltīs, tā vietā, lai piešķirtu to izglītībai. Nākošie kari, ja tie būs, tie būs kiberkari. Neviens nesāks skraidīt ar Kalašņikoviem pa ielām un šaut," pārliecināts Jurkāns.

Viņš uzsvēra, ka baltiešiem ir jāsaprot, ka "Krievija ir mūsu reālais kaimiņš, nevis ideoloģiska lelle".

"Pasaule ir kļuvusi pavisam citāda. ASV, Ķīna un Krievija nosaka visu pasaulē notiekošo. Kas ir ar Eiropu? Domāju, ka tā paliks nomalē, un amerikāņi drīz sāks no tās aiziet, sejā skatīdamies. Viņiem Krievija vēl ilgi būs "ienaidnieks Nr.1". Un tā kā mēs esam pakļauti ASV politikai, darīsim to, ko Tēvocis Sems pateiks. Zīmēt kaut kādas jautras bildītes šādos apstākļos ir ļoti grūti. Es neredzu gaismu tuneļa galā. Bet ja kāds tomēr redz, tad tas ir ļoti garš tunelis," nobeigumā sacīja bijušais ĀM vadītājs.

Ziņu lente
0