Politika

Jurkāns: katrā latvietī sēž antisemīts, un Levitu daudzas reizes "izbrāķēja"

© Sputnik / Sergey MelkonovЭгилс Левитс с супругой Андрой у памятника Свободы в день инаугурации
Эгилс Левитс с супругой Андрой у памятника Свободы в день инаугурации - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bijušais Latvijas ĀM vadītājs Jānis Jurkāns nosauca jauno Latvijas prezidentu par zinošu, inteliģentu, neuzbāzīgu, atbildīgu cilvēku, taču pauda nožēlu, ka viņam nav izpratnes par Latvijas realitāti.

RĪGA, 17. jūlijs – Sputnik. Egils Levits laikos, kad viņš bija Latvijas tieslietu ministrs, saprata, cik korumpēta ir visa valsts sistēma un aizgāja strādāt pat tiesnesi Eiropā, kur saņēma ļoti labu naudu. Turklāt viņš saprata, ka katrā latvietī sēž antisemīts, viņu daudzas reizes "izbrāķēja", un viņš līdz galam neticēja, ka var ieņemt augstu amatu Latvijā. Taču Levitam ir liels ego, un viņš nolēma atgriezties, paziņoja bijušais Latvijas ĀM vadītājs Jānis Jurkāns intervijā avīzei "Segodņa".

Egils Levits, kurš kļuva par Latvijas prezidentu, praktiski visu republikas neatkarības laiku pavadīja ārzemēs, strādājot par ES Tiesas tiesnesi. Pēc Jurkāna sacītā, Levitam bija savi iemesli izvēlēties dzīvi ārzemēs.

Эгилс Левитс - Sputnik Latvija
Masons pret paša gribu: mediji tur aizdomās Levitu brīvmūrniecībā

"Es domāju, kad viņš bija tieslietu ministrs, viņš saprata, cik korumpēta ir visa valsts sistēma un ka viņš nespēs šeit strādāt. Un aizgāja un ir pateicīgs tiem, kas viņu iecēla tiesneša amatā Eiropā. (…) Nevienā amatā Latvijā nemaksātu 20 000 eiro mēnesī, kurus viņam maksāja kā Eiropas Tiesas tiesnesim. Cik viņš tagad saņems kā prezidents – piecus? Nu, aptuveni. Laikam bija jādot bērniem izglītība," pateica bijušais ĀM vadītājs.

Tāpat viņš uzskata, ka Levits "saprata, ka katrā latvietī sēž antisemīts".

"Domāju, viņš to izjuta. Un bija dažādi brīži, kad viņam to teica acīs skatīdamies. Un cik reizes viņu "izbrāķēja"! Viņš līdz galam arī nebija ticējis," pateica Jurkāns.

Taču Levita ego, pēc Jurkāna domām, ir lielāks, nekā ES Tiesas tiesneša algas.

"Tašu šis te ego, kurš sēž viņā, - tas ir lielāks, nekā 20 tūkstoši. Un pat neskatoties uz to, ka pēc tam nebūs dzīvokļa, kurš ir Zatleram un citiem," norādīja bijušais ministrs.

Prātojot par to, kā var izvērsties Levita liktenis prezidenta amatā, Jurkāns norādīja, ka, pēc viņa domām, viņam nebūs izpratnes par Latvijas realitāti.

"Līdz šim viņš klanījās nacionālistiem. Taču viņš, būdams cilvēks, kurš pārzina vēsturi, zina, ka pirmskara Latvijā pamatizglītību varēja iegūt septiņās valodās! Kāpēc to pašu nedrīkst tagad? Viņš – nē, jāpāriet uz latviešu valodu. "Es būšu ;atviešu tautas prezidents." Bet kur ir Latvija? Man, kā nelatvietim, kas būs prezidents? Manuprāt, visa viņa bēda ir tajā, ka viņš nav politiķis," norādīja Jurkāns.

Bijušais ĀM vadītājs uzskata, ka Levits turēsies pie Latvijas Satversmes, kā aklais – pie sienas.

"Domāju, ka tas viņam traucēs, kad viņš iepazīs valsts reālo politiku. Kad viņš sapratīs, ka visi šie viņa "es iniciēšu…" ir smieklīgi. Tas viss nonāks Saeimā, bet tur puiši labāk zina, ko viņi vēlas," nobeigumā sacīja Jurkāns.

Latvijas prezidentu Egilu Levitu 29. maijā ievēlēja Saeima – par viņu nobalsoja 61 deputāts. Jaunā prezidenta inaugurācija notika 8. jūlijā.

Ziņu lente
0