Vēlētājs nav kļuvis gudrāks: Jurkāns kritizē parakstu vākšanu Saeimas atlaišanai

© Sputnik / Sergey MelkonovЯнис Юрканс
Янис Юрканс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jānis Jurkāns ir pārliecināts, ka valdība Latvijā jūtas tik droši, ka nolēmusi ļaut tautai paspēlēt demokrātiju, vācot parakstus referendumam par Saeimas atlaišanu.

RĪGA, 27. novembris – Sputnik. Līdz 2020.gada 14.novembrim izdosies savākt parakstus, kas nepieciešami referendumam par Saeimas atlaišanu, uzskata 53% iedzīvotāju, ko aptaujājis Kantar TNS. Desmit dienu laikā kopš kampaņas sākuma iniciatīvu vietnē latvija.lv parakstījuši vairāk nekā 38 tūkstoši cilvēku.

Latvijas bijušais ārlietu ministrs Jānis Jurkāns sarunā ar Sputnik Latvija atklāja, ka iniciatīvu vērtē visai skeptiski – viņš uzskata, ka nekādas pārmaiņas Saeimas atlaišana nenesīs.

"Pirmkārt, valdība darīs visu iespējamo, lai neizdotos (atlaist Saeimu – red.). Vai, pieņemsim, atlaidīs. Vai patiešām vēlētājs ir tik gudrāks kļuvis, vai radīta jauna struktūra, kas piedalīsies vēlēšanās ar jauniem cilvēkiem, kuri izprot situāciju? Pagaidām tādu struktūru nav. Tā ir tikai politiska kņada," konstatēja Jurkāns.

Viņš piebilda, ka patlaban valdība Latvijā jūtas ļoti stabila.

"Ir spēcīgs atbalsts Eiropas Savienībā, NATO – struktūrās, kas īpaši spēcīgi ietekmē Latvijas politiku, tās budžetu. Tāpēc valdība jūtas ļoti brīvi un domā: lai jau paspēlē demokrātiju. Nav taču nekādu ārkārtas sēžu, lai pārskatītu budžetu, apmierinātu mediķu un pedagogu lūgumu. Nē, vienkārši nav naudas – un viss," uzsvēra Jurkāns.

Viņš ieteica pievērst uzmanību arī parakstu vākšanas iniciatīvas autoriem un Saeimas atlaišanas politiskajām perspektīvām.

"Tās ir nelielas struktūras, kas vēlas paspēlēties politiskajā laukā, kur ir ļoti daudz neapmierināto. Šaubos, vai tiks savākti 155 tūkstoši parakstu. Cilvēki, kuri ir informēti par politisko situāciju, saprot perspektīvas. Mums jau bija tāds piemērs: prezidents Zatlers atlaida Saeimu, nodibināja partiju, kas pēc tam izjuka, viņš zaudēja savu politisko ietekmi, un tas arī bija viss. Politiskais kurss nemainījās, Latvija nepievērsa lielāku uzmanību izglītībai un veselības aprūpei, - nekas nemainījās," atgādināja Jurkāns.

Экс-президенты Раймондс Вейонис и Вайра Вике-Фрейберга - Sputnik Latvija
Politika
Vīķe-Freiberga: jaunā Saeima nav atbildīga par iepriekšējā parlamenta "dzeguzes olām"

15. novembrī, Latvijas Centrālā vēlēšanu komisija pieņēma lēmumu reģistrēt divas iniciatīvas grupas parakstu vākšanai referendumam par Saeimas atlaišanu. Parakstu vākšanai reģistrētas organizāciju "Varu Latvijas tautai" un "Centra partija" iniciatīvas.

Parakstu vākšana ilgs līdz 2020. gada 14. novembrim. Lai iniciētu tautas aptauju, 12 mēnešu laikā jāsavāc un CVK jāiesniedz vismaz 154 865 vēlētāju parakstu. Par referendumu iespējams parakstīties, apstiprinot parakstu pie zvērināta notāra, deklarētās dzīvesvietas pašvaldībā, Bāreņu tiesā, kas izpilda notariālās darbības.

Ir arī vienkāršāka iespēja – nobalsot tiešsaistē, portālā www.latvija.lv.

 

 

Ziņu lente
0