Zaharova paskaidroja, par ko Baltijā tiek vajāti Krievijas mediji

© Sputnik / Сергей Пятаков / Pāriet pie mediju bankasОфициальный представитель Министерства иностранных дел России Мария Захарова
Официальный представитель Министерства иностранных дел России Мария Захарова - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas žurnālisti regulāri kļūst par Baltijas valstu varasiestāžu uzbrukumu un apspiešanas objektiem. Pēc diplomātes domām, šo valstu vadībai nepatīk vēstures patiesība.

RĪGA, 1. decembris – Sputnik. KF ĀM Oficiālā pārstāve Marija Zaharova paziņoja, ka Krievijas medijus Baltijas valstīs vajā par vēstures patiesību, vēsta Sputnik Lietuva.

Par to viņa uzrakstīja savā Facebook lapā, pievienojot hipersaiti uz Sputnik Igaunija publikāciju par arhīvu dokumentiem, kuros tiek stāstīts par igauņu soda vienību dalībnieku noziegumiem Lielā Tēvijas kara gados.

Главный редактор телеканала RT и МИА Россия сегодня Маргарита Симоньян - Sputnik Latvija
Ja VDK nepalīdz, pamēģiniet ar dustu: Simoņana par Igaunijas centieniem aizvākt Sputnik

Ekspozīcija tika atklāta piektdien ikgadējās starptautiskās zinātniski praktiskās konferences "Kareivja liktenis" ietvaros.

Izstādē varēja ieraudzīt krimināllietu materiālus attiecībā pret soda vienību dalībniekiem Eduardu Tornu, Arnoldu Vēdleru un Erihu Lepmetsu, kuri tika atrasti un notiesāti 60. gados. Visiem trim tika izpildīts nāvessods, saskaņā ar Pleskavas apgabala tiesas spriedumu 1968. gada februārī.

Tāpat dokumentos tiek sniegtas to cilvēku liecības, kuri kļuva par slepkavību un spīdzinājumu lieciniekiem nometnē, kur tika savesti kopā karagūstekņi un civilie iedzīvotāji – krievi, ebreji un čigāni.

Krievijas mediju apspiešana Baltijā

Krievijas mediji un žurnālisti regulāri saskaras ar Baltijas valstu varasiestāžu uzbrukumiem un spiedienu. Krievijas Ārlietu ministrija norādīja, ka nepārprotami saskatāmas šo valstu koordinētu darbību un Krievijas mediju diskreditācijas kampaņu pazīmes.

Šī gada maijā, dažas dienas pēc prezidenta vēlēšanām Lietuvā Viļņas lidostā tika aizturēts Sputnik Lietuva galvenais redaktors Marats Kasems. Viņš tika pārmeklēts un nopratināts. Galu galā viņam aizliegta iebraukšana Lietuvā uz pieciem gadiem. Savukārt pērnā gada vasarā Sputnik Latvija galveno redaktoru Valentīnu Rožencovu 2018. gadā aizturēja Latvijas Drošības policija un organizēja viņam 12 stundas ilgu nopratināšanu. Pie tam abi galvenie redaktori ir Latvijas pilsoņi.

Телевизор - Sputnik Latvija
Nacionālpatrioti sašutuši: krievi sākuši mazāk skatīties latviešu medijus

EDSO Cilvēciskās dimensijas īstenošanas sanāksmes ietvaros žurnālistu drošības darba sesijā Kasems paziņoja, ka oficiālā Viļņa nekautrējas likt lietā jebkādas metodes, lai liktu Sputnik Lietuva žurnālistiem izbeigt darbu, savukārt vietējo varasiestāžu uzvedība atgādina politisko teroru.

Iepriekš kļuva zināms, ka Igaunijā, vienīgajā Baltijas republikā, kur pastāv reāla Sputnik redakcija, radās grūtības ar norēķiniem. Starptautisko banku grupu Igaunijas filiāles iesaldēja nopelnīto līdzekļu pārvedumus, nodokļu maksājumus un maksu par biroja īri. Turklāt aģentūras biroja izīrētājs Tallinā vienpusējā kārtībā nolēma lauzt īres līgumu.

Starptautiskās informācijas aģentūras "Rossija segodņa" un telekanāla RT galvenā redaktore Margarita Simonjana pastāstīja, ka Sputnik darbiniekus izsauca arī uz nopratināšanu "vietējā VDK", "atgādināja viņiem par ģimenēm" un interesējās, "priekš kam viņiem tas ir vajadzīgs".

Ziņu lente
0