Ja VDK nepalīdz, pamēģiniet ar dustu: Simoņana par Igaunijas centieniem aizvākt Sputnik

© AP Photo / Alexander ZemlianichenkoГлавный редактор телеканала RT и МИА "Россия сегодня" Маргарита Симоньян
Главный редактор телеканала RT и МИА Россия сегодня Маргарита Симоньян - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lai arī kādus šķēršļus Igaunija neliktu Sputnik ceļā, tā neapturēs savu darbu, paziņoja Starptautiskās informācijas aģentūras "Rossija segodņa" un telekanāla RT galvenā redaktore Margarita Simoņana.

RĪGA, 29. novembris – Sputnik. Igaunija rosina Sputnik izstumšanas kampaņu no valsts. Kā jau iepriekš stāstīja Starptautiskās informācijas aģentūras un radio Sputnik galvenā redaktora vietnieks Andrejs Blagodirenko, Sputnik redakcija Igaunijā ir vienīgā no Baltijas valstu redakcijām, kurai ir pārstāvniecība Igaunijā. Taču valstī, acīmredzot, nolēmuši izdarīt visu, lai no tās atbrīvotos.

Международные военные учения Kevadtorm в Эстонии. - Sputnik Latvija
Igaunijas AS izdevums neapmierināts ar Sputnik ziņām par armiju

Pēc Blagodirenko sacītā, Sputnik Igaunija strādā 35 pastāvīgie darbinieki. Turklāt 33 no tiem ir Igaunijas pilsoņi. Četru gadu garumā nav bijis nekādu problēmu ar algu izmaksāšanu, nodokļu apmaksu Igaunijas nodokļu iestādēs, nebija problēmu ar biroja īres apmaksu. Taču burtiski pirms dažām nedēļām uz Sputnik Igaunija sāka pamatīgi spiest. Situācija ir absurda tādēļ, ka Igaunija nolēmusi atņemt ienākumus saviem pilsoņiem.

Saskaņā ar Starptautiskās informācijas aģentūras "Rossija segodņa" preses dienesta paziņojumu, ko publicēja Sputnik Igaunija, 2019. gada oktobra beigās starptautisko banku grupu Igaunijas filiāles iesaldēja nopelnīto līdzekļu pārvedumus no Starptautiskās informācijas aģentūras "Rossija segodņa" Sputnik Igaunija darbiniekiem, kā arī nodokļu maksājumus un maksājumus par biroja īri. Citas Igaunijas banku struktūras, kurās vērsās aģentūra, arī atteicās veikt šādas operācijas. Iepriekš naudas pārvedumi neizraisīja vietējām bankām nekādus jautājumus.

Spiediena iniciators uz bankas struktūrām un Sputnik Igaunija darbiniekiem ir Igaunijas Republikas Policijas un robežsardzes departamenta Naudas atmazgāšanas datu birojs (RAB).

Starptautiskās informācijas aģentūras "Rossija segodņa" un telekanāla RT galvenā redaktore, komentējot situāciju savā Facebook lapā, uzsvēra, ka Sputnik Igaunija negrasās padoties un turpinās darbu.

Логотип Sputnik - Sputnik Latvija
EDSO pastāstīja par Sputnik žurnālistu diskriminācijas gadījumiem

Simoņana ironiski norādīja, ka, kad Igaunijā pārliecinājās par to, ka Sputnik Igaunija darbinieku nopratināšanas "vietējā VDK" nevar apturēt redakcijas darbu, tur nolēma rīkoties ar naudas jautājuma palīdzību un vienkārši atņēma cilvēkiem algas. Taču arī šeit Sputnik ir radis izeju. Un tagad Igaunija nolēmusi izspiest Sputnik redakciju no biroja, izdarot spiedienu uz ēkas īpašnieku, lai viņš lauž īres līgumu. Taču, pēc Simoņanas paziņojuma, arī tas nepalīdzēs tikt vaļā no Sputnik.

Simoņana smalki norādīja, ka spītība, ar kuru Igaunija rosina nebeidzamus mēģinājumus slēgt Sputnik darbu, nu jau izskatās visnotaļ nožēlojami.

"Lai mēs nevarētu strādāt vienā Eiropas valstī, sākumā mūsu darbiniekus izsauca uz ilgām sarunām vietējā VDK, atgādināja viņiem par ģimenēm un priekš kam tev to vajag. Nelīdzēja.

Tad vietējām bankām aizliedza ar mums strādāt, lai mēs nevarētu cilvēkiem maksāt algas. Nelīdzēja. Mēs atradām veidu. Tagad lūk liek ēkas īpašnieku, kur atrodas mūsu Sputnik, lauzt īres līgumu ar mums.

Nelīdzēs. Mēs strādāsim no mājām. Valsts saucās, starp citu, Igaunija. Puiši, pamēģiniet jau ar dustu," teikts paziņojumā, ko publicēja Starptautiskās informācijas aģentūras "Rossija segodņa" un telekanāla RT galvenā redaktore.

Preses brīvība Baltijā uz Sputnik neattiecas

Krievijas mediji un žurnālisti regulāri saskaras ar Baltijas valstu varasiestāžu uzbrukumiem un spiedienu. Krievijas Ārlietu ministrija norādīja, ka nepārprotami saskatāmas šo valstu koordinētu darbību un Krievijas mediju diskreditācijas kampaņu pazīmes.

Piemēram, Igaunijas valsts amatpersonām uzstājīgi ieteikts nesniegt nekādus komentārus "nepareizajiem" Krievijas medijiem, arī Sputnik Igaunija. Ierēdņi, kas nav ņēmuši vērā "rekomendācijas" saskaras ar kritiku un publisku nosodījumu, kā, piemēram, ministre Mailis Reps.

2019. gada jūlijā Viļņas apgabaltiesa deva atļauju bloķēt Sputnik Lietuva vietni valsts teritorijā pēc televīzijas un radio kompānijas LRT sūdzības par to, ka esot pārkāptas tās autortiesības. Vēlāk piekļuve resursam tika atjaunota.

Ziņu lente
0