Politika

Saskaņā ar likumu: Dombrava jau "iznīcinājis" pieminekli Rīgas Atbrīvotājiem

© Sputnik / Sergey MelkonovУ здания Сейма прошел пикет Новой консервативной партии "За правовую Латвию!"
У здания Сейма прошел пикет Новой консервативной партии За правовую Латвию! - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nacionālās apvienības deputāts Jānis Dombrava nespēja valdīt prieku par Saeimas komisijas sēdi, kurā tika lemts Uzvaras pieminekļa liktenis, un pavēstīja Twitter tīklā, ka objekts nav saglabājams esošajā veidolā" – atlikušas vairs tikai formalitātes.

RĪGA, 31. oktobris — Sputnik. Saeimas Izglītības, zinātnes un kultūras, kā arī Ārlietu komisiju kopīgajā sēdē 29.oktobrī kārtējo reizi tika apspriests Uzvaras pieminekļa liktenis.

Pēc vētrainām diskusijām deputāti nolēma, ka nav iespējams nojaukt pieminekli Rīgas atbrīvotājiem, k aizsargā līgums ar Krieviju, jo tas ved pie "zināma riska". Toties neviens netraucē monumentu pardēvēt, mainot tā būtību.

Nacionālās apvienības deputāts Jānis Dombrava steidza "iepriecināt" savus lasītājus Twitter ar ziņu, ka pieminekļa liktenis ir nolemts, jo Saimas komisija nolēmusi, ka esošajā veidolā objektu saglabāt nevar. Tagad atlicis tīrais sīkums: īpaši izstrādāts likumprojekts "piebeigs" simbolu.

"Saeimas komisijas nolēma, ka šis objekts nav saglabājams esošajā veidolā. Komisijas arī nolēma izveidot darba grupu, kuras uzdevums ir sagatavot priekšlikumus - ko tieši vajadzētu darīt ar šo objektu un kādi juridiskie šķēršļi ir jānovērš, lai to varētu tiesiski izdarīt," ziņoja Dombrava.

​Atgādināsim, ka, pēc Dombravas domām, Latvijas problēmas slēpjas vienīgi kebabnīcās, kur strādā studenti no Pakistānas un Indijas, kā arī Uzvaras piemineklī, kas ir svēts Uzvaras simbols visiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri spēj atšķirt patiesos vēstures faktus no valdības fantāzijas lidojuma.

Флаг с гербом Риги - Sputnik Latvija
Politika
Riebīgās nacionālistu plāksnītes un latviešu valoda visur: Lindermans par "atpalikušo Latviju"

Iepriekš politiķis "autoritatīvi" klāstīja, ka izpētījis visus ar pieminekli saistītos Latvijas un Krievijas dokumentus un noskaidrojis: īpaša aizsardzība uz monumentu nav attiecināta. Līdz ar to viņš uzsvēra, ka pieminekļa nojaukšanai pietiekot ar deputātu politisko gribu. Viņaprāt, citu šķēršļu nav.

Starp citu, iepriekšējā Saeimas Izglītības, zinātnes un kultūras un Ārlietu komisiju sēdē viņš drosmīgi iebilda Latvjas ĀM pārstāvim, kurš norādīja, ka valstij ir jāpilda starptautiskie līgumi, vienalga, vai tas patīk vai ne. Dombrava vīrišķīgi piezīmēja: tas izklausoties tā, it kā līguma denonsācijas gadījumā Krievija riskēšot ievest armiju NATO valstī.

Tomēr virkne deputātu neatbalstīja darba grupas izveidi, kas izkropļos pieminekļa "semantisko nozīmi". Piemēram, Nikolajs Kabanovs no "Saskaņas" akcentēja, ka tā ir kārtējā izdomātā problēma un nacionālistiem nekā cita darāma nav. Acīmredzot, visas problēmas valstī ir atrisinātas, viņš pauda, un atlicis tikai viens jautājums – kā nosaukt pieminekli un ko tur darīt.

Viņš ieteica visiem, kuri ierodas pie monumenta 9.maijā, joprojām doties pie tā, jo tas jebkurā gadījumā ir Uzvaras piemineklis.

Uzvaras piemineklis

Ik gadus 9. maijā Rīgā pie pieminekļa Atbrīvotājiem nāk desmitiem un pat simtiem tūkstošiem cilvēku. Latviešu nacionālisti daudzus gadus cenšas ierosināt monumenta nojaukšanu. Šā gada jūnijā Saeimas deputātu vairākums atbalstīja portālā Manabalss publicēto petīciju par Rīgas Atbrīvotājiem veltītā pieminekļa uzspridzināšanu/demontāžu.

14. jūnijā Krievijas Ārlietu ministrija savā oficiālajā vietnē publicēja resora Informācijas un preses departamenta direktora vietnieka Artjoma Kožina komentāru. Tajā teikts, ka Krievija ir noraizējusies par Latvijas parlamenta lēmumu izskatīt jautājumu par Rīgas Atbrīvotājiem veltītā pieminekļa demontāžu. Resors atgādināja, ka iniciatīva neatbilst Rīgas saistībām, kas iekļautas KF un Latvijas līgumā no 1994. gada 30. aprīļa par Latvijas teritorijā dzīvojošo KF militāro pensionāru un viņu ģimenes locekļu sociālo aizsardzību. Mēs vēršam uzmanību uz to, ka minētā dokumenta 13. pants uzliek Latvijas pusei pienākumu nodrošināt memoriālo būvju uzturēšanu, uzlabošanu un saglabāšanu," teikts komentārā.

Военная техника армии США в Риге - Sputnik Latvija
Politika
"Nekādas iecietības krieviem": Lindermans par Latvijas vēlmi saņemt skarbu atbildi

No savas puses, Latvijas ĀM uzsvēra, ka nav iespējams demontēt Uzvaras pieminekli bez Krievijas piekrišanas, nepārkāpjot starptautiskās saistības pat gadījuma, ja Saeima pieņems atbilstošo lēmumu.

Atgādināsim, ka iknedēļas politisko notikumu apskatā Sputnik Latvija publicists un sabiedriskais darbinieks Vladimirs Lindermans brīdināja, ka rudenī Saeima atkal ķersies pie Uzvaras pieminekļa nojaukšanas jautājuma, taču atgādināja, ka piemineklis ir Rīgas domes ziņā. Bez pašvaldības atļaujas nacionālisti nevar ne tikai nojaukt pieminekli, nevar pat rekonstruēt vai "uzstādīt kaut kādas riebīgas plāksnītes".

Pēc viņa domām, pēdējo vārdu pieminekļa liktenī būs jāsaka Rīgas mēram Oļegam Burovam, taču pagaidām nav iespējams minēt, vai Rīgas mērs riskēs palikt pavisam bez krievvalodīgo rīdzinieku atbalsta.

Ziņu lente
0