Politiķis: Latvijā ir pārliecināti, ka nacistus tiesāja tikai par to, ka viņi zaudēja karu

© Sputnik / Евгений Халдей / Pāriet pie mediju bankasНюрнбергский процесс (20 ноября 1945 г. - 1 октября 1946 г.)
Нюрнбергский процесс (20 ноября 1945 г. - 1 октября 1946 г.) - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas IK grasās saukt pie kriminālatbildības Latvijas pilsoni, kurš tiek turēts aizdomās par nacisma attaisnošanu; Miroslavs Mitrofanovs uzskata, ka Latvijā to uztvers kā jaunu nodaļu informācijas karā starp Rietumiem un Krieviju.

RĪGA, 27. septembris – Sputnik. Latvijas politiķi nevēlas neko zināt par nacistu noziegumiem, viņi ir pārliecināti, ka viņus tiesāja tikai tāpēc, ka viņi zaudēja karu. Diez vai Visvalža Lāča lieta viņiem kaut ko mainīs, paziņoja RIA Novosti bijušais eirodeputāts, Latvijas Krievu savienības līdzpriekšsēdētājs Miroslavs Mitrofanovs.

KF Izmeklēšanas komiteja ierosinājusi krimināllietu pret Latvijas politiķi, bijušo SS leģionāru Visvaldi Lāci pēc panta par nacisma reabilitāciju. IK darbinieku uzmanību piesaistījusi Lāča grāmata "Latviešu leģions patiesības gaismā", kas pirms diviem gadiem tika atkārtoti izdota Rīgā. Tajā autors attaisno hitleriešu soda operāciju aktivitāti Otrā pasaules kara laikā okupētajās Baltkrievijas teritorijās, kā arī Pleskavas, Ļeņingradas un Novgorodas apgabalā.

Мероприятия по случаю 80-летия с начала Второй мировой войны - Sputnik Latvija
Otrā pasaules kara 80. gadskārta: greizo spoguļu karaliste Varšavā

Latvijas politiķis Miroslavs Mitrofanovs, komentējot krimināllietu, pauda viedokli, ka Baltijas republikā to uztvers, visticamāk, kā jaunu nodaļu informācijas karā starp Rietumiem un Krieviju, jo vietējās varasiestādes nevēlas neko zināt par nacistu noziegumiem.

"Patlaban ne vien Visvalža Lāča paaudze, bet arī vairums esošo Latvijas politiķu nevēlas neko zināt par nacistu un kolaboracionistu noziegumiem. Viņos ir saglabājusies pārliecība, ka nacistus sodīja tikai un vienīgi tāpēc, ka viņi zaudēja karu. Nedomāju, ka 70 gadus nokavētā demonstratīvā Lāča notiesāšana spēj mainīt šo attieksmi," pateica Mitrofanovs.

Latviešu leģiona noziegumu vidū ir soda operācijas "Ziemas burvestība" un "Pavasara svētki", kuras tika īstenotas 1943. un 1944. gadā nacistu okupētajās PSRS teritorijās. Leģionāri iznīcināja simtiem ciemu, nogalināja tūkstošiem mierīgo iedzīvotāju, ko apstiprina vēstures dokumenti un aculiecinieku sniegtās liecības.

IK atgādināja, ka Starptautiskais kara tribunāls atzina visas SS organizācijas aktīvu dalību kara noziegumos un noziegumos pret cilvēci – masveida slepkavībās un nežēlībā pret civiliedzīvotājiem.

Ziņu lente
0