Krievijas Izmeklēšanas komiteja ierosinājusi lietu pret SS leģionāru Lāci

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pret Latviešu SS leģiona veterānu, bijušo Saeimas deputātu Visvaldi Lāci ierosināta krimināllieta pēc nacisma reabilitācijas panta.

RĪGA, 26. septembris – Sputnik. Krievijas Izmeklēšanas komiteja (IK) ierosinājusi krimināllietu pret Latvijas politiķi, SS leģionāru Visvaldi Lāci, tiek ziņots iestādes mājaslapā. IK Galvenā izmeklēšanas pārvalde tur viņu aizdomās par nozieguma pastrādāšanu, kas noteikts Krievijas Federācijas Kriminālā kodeksa 354.1. pantā, – nacisma reabilitācija.

IK darbinieku uzmanību piesaistījusi Lāča grāmata "Latviešu leģions patiesības gaismā", kas pirms diviem gadiem tika atkārtoti izdota Rīgā. Tajā autors, būdams bijušais Latviešu leģiona dalībnieks, attaisno hitleriešu soda operāciju aktivitāti Otrā pasaules kara laikā okupētajās Baltkrievijas teritorijās, kā arī Pleskavas, Ļeņingradas un Novgorodas apgabalā.

"Tādējādi autors attaisno kara noziegumus pret mierīgajiem iedzīvotājiem, ko pastrādāja Latviešu SS leģiona sastāvā bijušie policistu bataljoni," secina IK.

Iestāde uzskata, ka Visvaldis Lācis vēlējās izveidot lasītājiem un kopumā sabiedrībai melīgu priekšstatu par to, ka latviešu leģionāri nebija saistīti ar noziegumiem, kuri tika nosodīti Nirnbergas procesa laikā.

IK atgādināja, ka Starptautiskais kara tribunāls atzina visas SS organizācijas aktīvu dalību kara noziegumos un noziegumos pret cilvēci – masveida slepkavībā un nežēlībā pret civiliedzīvotājiem.

Сбор участников шествия легионеров - Sputnik Latvija
Krievijas Ārlietu ministrija: Eiropai klusējot, Rīga turpina fašistu glorifikāciju

"SS organizācija ir atzīta par noziedzīgu, kā arī nav iespējams izcelt kaut kādu SS daļu, kas nebūtu piedalījusies noziedzīgā darbībā," tiek uzsvērts IK paziņojumā.

Latviešu leģiona noziegumu vidū ir soda operācijas "Ziemas burvestība" un "Pavasara svētki", kuras tika īstenotas 1943. un 1944. gadā nacistu okupētajās PSRS teritorijās. Leģionāri iznīcināja simtiem ciemu, nogalināja tūkstošiem mierīgo iedzīvotāju, ko apstiprina vēstures dokumenti un aculiecinieku sniegtās liecības.

IK paziņojumā atzīmēts, ka darbs saistībā ar nacisma reabilitācijas gadījumu izmeklēšanu ir guvis īpašu nozīmi, ņemot vērā augošo vēstures falsificēšanas tendenci.

"Atsevišķu personu vēlme sagrozīt Otrā pasaules kara iznākumu un padarīt par varoņiem kara noziedzniekus ir aktīvi un skarbi jāierobežo," uzsvēra Izmeklēšanas komiteja.

Iestāde turpinās darbu saistībā ar nacisma reabilitācijas faktu atklāšanu un katram no tiem sniegs tiesisku vērtējumu.

Visvaldis Lācis bija 19. grenadieru SS divīzijas sastāvā, viņš tika iesaukts Latviešu leģionā 1943. gadā, taču, saskaņā ar Krievijas vēsturnieku informāciju, brīvprātīgi sadarbojās ar nacistiem arī iepriekš. Pēc nacistu karaspēku kapitulācijas netika represēts.

Pēcāk Lācis bija aktīvs "Atmodas" dalībnieks, nodarbojās ar publicistiku. 2006. gada oktobrī tika ievēlēts 10. Saeimā Zaļo un zemnieku savienības sarakstā, savukārt 2010. gadā atkārtoti iekļuva parlamentā, taču jau Nacionālās apvienības saraksta sastāvā.

Ziņu lente
0